مقالات و پایان نامه ها | ۲-۱۲ الگوهای تخصیص منابع – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۱۰-۲ مطالعات مبتنی بر اطلاعات نامتقارن
مدیران و افراد داخلی اطلاعات محرمانهای از شرکت در اختیار دارند که در صورت اطلاع سرمایهگذاران از آن ها، ساختار سرمایه شرکت متأثر میشود. تحقیقات مربوط به این موضوع برای اولین بار توسط رأس، للاند و پایل در سال ۱۹۷۷ آغاز شد. بر اساس مطالعات آن ها انتخاب ساختار سرمایه نوعی علامتدهی در مورد اطلاعات درونی شرکت است. ساختار سرمایه با این هدف انتخاب میشود که عدم کارایی تصمیمات سرمایهگذاری ناشی از این اطلاعات نامتقارن را کاهش دهد.
۲-۱۰-۳ مطالعات مبتنی بر تعامل بازار عوامل تولید و محصول
مطالعات ساختار سرمایهای که مبتنی بر تعامل بازار تولید و محصول است به دو بخش زیر تقسیم میشود:
ـ مطالعات مبتنی بر رابطه ساختار سرمایه شرکت و تعامل استراتژیک شرکت در بازار رقابتی
ـ مطالعات مبتنی بر رابطه ساختار سرمایه و تعامل مشتریان با تأمینکنندگان مواد اولیه
۲-۱۰-۳-۱ مطالعات مبتنی بر رابطه ساختار سرمایه شرکت و تعامل استراتژیک شرکت در بازار رقابتی
تا چند سال اخیر نظریه های پیرامون سازمانهای صنعتی چنین فرض میکردند که در دنیای رقابتی هدف شرکتها حداکثر کردن سود است. از سوی دیگر نظریه های امور مالی بدون در نظر گرفتن استراتژی بازار محصول، بر حداکثر کردن ارزش حقوق صاحبان سهام تأکید داشتند. نظریه های مبتنی بر رابطه ساختار سرمایه شرکت و تعادل استراتژیک شرکت در بازار رقابتی با ایجاد ارتباط بین ساختار سرمایه و استراتژی بازارـ محصول، بیانگر این موضوع هستند که مدیران به طور کلی تمایل به حداکثر کردن ارزش حقوق صاحبان سهام دارند و لذا بر میزان پرداختهای سود به سهامداران و به تبع آن تعادل استراتژیهای بازار ـ محصول اثر میگذارند.
در این زمینه مطالعات زیر انجام شده است:
مطالعات براندر و لویس (۱۹۸۶) بر اساس نظریه جنسن و مکلینگ و با اشاره به اینکه افزایش اهرم مالی سهامداران را به اتخاذ استراتژی با ریسکدار برمیانگیزد ثابت کردند که شرکتهایی که با انحصار چند جانبه، ریسک را در زمینه ارائه محصولات افزایش میدهند، سطح بالاتر بدهی را بر میگزینند. در این مدل، شرکت میزان تولیدش را پیش از آگاهی از تولید نهایی خود تعیین میکند. از آنجا که سهامداران شرکتهای اهرمی، در وضعیت رونق عایدی نسبتاً بیشتری دارند احتمال تولید نهایی پایین، کم و در نتیجه اهرم مالی انگیزهای برای تولید میشود.
در مدلهای «انحصار چند جانبه کورنو» شرکتها برای کاستن تولید رقیب، خود را به تولید بالا متعهد میسازد و اهرم مالی مکانیزمی است که شرکت را در جهت اجرای این تعهدات قادر میسازد. در نتیجه در تعادل هر دو شرکت سطح بدهی بالاتری را انتخاب میکنند. بنابرین، با وجود اهرم مالی، شرکتها بیش از تعادل کورنو تولید میکنند.
فولگری و ناگاراجان (۱۹۹۶) با مفروش قراردادن امکان قرضگیری برای شرکت نوپا نتیجه میگیرند اهرم بالا میتواند مانع درگیری در جنگ قیمت و باعث ایجاد همکاری شود. در مرحله بعد آن ها با اصلاح مدل و دادن فرض امکان وامگیری برای شرکت با تجربه نتیجه میگیرند که این شرکت با انتخاب اهرم بالا در حالت تعادل با ورود رقیب مقابله خواهد کرد. سپس با فرض کثرت شرکتهای نوپا نتیجه گرفتند که شرکت با سابقه مانع ورود رقبای قویتر شده و شرکتهای ضعیف را وارد میدان میکند.
۲-۱۰-۳-۲ مطالعات مبتنی بر رابطه ساختار سرمایه و تعامل مشتریان با تأمینکنندگان مواد اولیه
ویژگیهای بازارـ محصول و عوامل تولید شامل نیاز مشتریان به محصول و یا خدمات، نیاز به سرمایهگذاری و نیروی انسانی، کیفیت محصول و قدرت چانهزنی کارگران یا سایر ارائهکنندگان عوامل تولید و تأثیر آن ها بر ساختار سرمایه است.
ساریگ (۱۹۸۸) با ذکر این نکته که صاحبان اوراق قرضه سهم بزرگی از هزینه های شرکت در چانهزنی را تحمل میکنند اما فقط سهم کوچکی از عواید حاصل از چانهزنیهای موفق را به دست میآورند. ساریگ نتیجه میگیرد هر چه قدرت چانهزنی شرکت در مذاکره با تأمینکنندگان عوامل تولید و یا خریداران محصول بیشتر باشد، بدهی شرکت افزایش مییابد. به همین دلیل او پیشبینی میکند که شرکتهای عضو در اتحادیهها و یا شرکتهایی که کارگرانی با مهارتهای قابل انتقال در استخدام دارند در شرایط یکسان بدهی بیشتری دارند.
۲-۱۰-۴ خلاصه نتایج حاصل از مدلها و یافته های تجربی
بر اساس مطالعات بیان شده عوامل مختلفی که بر اهرم مالی شرکت تأثیر دارند و نوع ارتباط آن ها با ساختار سرمایه به شرح جدول (۲ـ۱) میباشد.
جدول ۲-۱ خلاصه نتایج حاصل از مدلها و یافته های تحقیقات گذشته
مدل مورد بررسی
متغیرهای مورد بررسی
نوع ارتباط
اطلاعات نامتقارن
سودآوری و اهرم مالی
مثبت
نمایندگی
سودآوری و اهرم مالی
منفی
تعامل بازار عوامل تولید و محصول
تقاضای محصول و میزان بدهی
مثبت
تعامل بازار عوامل تولید و محصول
یکتایی کالا و میزان بدهی
منفی
نمایندگی
داراییهای غیرقابل مشاهده واهرم مالی
مثبت
نمایندگی
فرصتهای رشد و اهرم مالی
منفی
نمایندگی
جریانات نقدی بدون هزینه و اهرم مالی
مثبت
اطلاعات نامتقارن
جریانات نقدی بدون هزینه و اهرم مالی
منفی
نمایندگی
ارزش تصفیه و اهرم مالی
مثبت
نمایندگی
شهرت مدیریت و اهرم مالی
مثبت
نمایندگی
ارزش شرکت و اهرم مالی
مثبت
اطلاعات نامتقارن
ارزش شرکت و اهرم مالی
مثبت
نمایندگی
میزان مالکیت مدیران و میزان بدهی
مثبت
نمایندگی
هزینه پوشش بهره و اهرم مالی
منفی
۲-۱۱ تعریف بازار
برای بازار تعاریف گوناگونی وجود دارد که چند مورد از آن به اختصار بیان می شود:
-
- بازار مکان و موقعیتی است که در آن خریداران و فروشندگان، کالاها و خدمات و منابع را خرید و فروش میکنند. برای هر کالا، خدمت یا منبعی که در اقتصاد خرید و فروش می شود، بازاری وجود دارد (سالواتوره، ۱۳۷۲:ص۱۰).
-
- بازار شبکه روابط بین مبادله کنندگان یا تمرکز سازمان یافته برخورد عرضه و تقاضای مربوط به کالا و خدمات مشخص است (منتظر ظهور، ۱۳۶۹ : ص۱۲۹)
- بازار فرآیندی است که در آن، رویارویی خریداران و فروشندگان یک کالا با یکدیگر قیمت و مقدار کالا را تعیین میکند (موئلسن، بی تا : ص۸۰).
در واقع می توان گفت هدف اصلی از پدیده بازار، تفیهم ماشین حرکت برای تخصیص منابع است، به گونه ای که امر توزیع ثروت و کارایی منابع را به عهده بگیرد. به عبارت دیگر تخصیص بهینه منابع توسط مکانیزم بازار صورت میگیرد.
۲-۱۲ الگوهای تخصیص منابع
رقابت کامل: اقتصاددانان حداکثر یا اوج شرایط رقابت را “رقابت کامل ” می دانند. مدلی که شرایط زیر در آن لحاظ شده باشد:
تعداد خریداران زیاد است.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 10:34:00 ق.ظ ]
|