پایان نامه ها و مقالات تحقیقاتی – قسمت 5 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
-
-
- روشهای ایجاد قابلیت مقایسه
-
برای این که صورتهای مالی یک واحد تجاری با صورتهای مالی سالهای قبل آن مقایسهپذیر باشد باید ثبات رویه به کار رود و برای اینکه صورتهای مالی یک واحد تجاری با صورتهای مالی سایر واحدهای تجاری مشابه مقایسه کردنی باشد باید یکنواختی رعایت گردد. رعایت ثبات رویه و یکنواختی موجب می شود فواید اطلاعات مالی ارائه شده افزایش یابد و صورتهای مالی شرکتها را بتوان با یکدیگر مقایسه کرد(محمود زاده مرقی،۱۳۷۲).
عامل دیگری که دستیابی به یکنواختی استانداردهای حسابداری را تسهیل می کند، به کارگیری مبانی نظری است. تدوین مبانی نظری هیئت استانداردهای حسابداری مالی در آمریکا و تکمیل آن در سال ۱۹۸۵ موجب شد که در کشورهای دیگر نیز نسبت به تدوین مبانی نظری حسابداری و گزارشگری مالی اقدام کنند. مبانی نظری تهیه شده در کشورهای مختلف و در سطح بین المللی، در اغلب موارد مشابه و تنها تفاوت عمدهی آن ذکر گروه های استفاده کننده از گزارشهای مالی است. شباهت مبانی نظری تهیه شده در جوامع مختلف می تواند نقش مثبتی در دستیابی به یکنواختی استانداردهای حسابداری داشته باشد اگر چه این نقش به طور محدود ایفا شود. کمیتهی بین المللی استانداردهای حسابداری در سال ۱۹۷۳ با شرکت ده کشور تشکیل شد و نقش با اهمیتی را در یکنواخت کردن استانداردهای حسابداری در جهان ایفا می کند. این کمیته در دهه اخیر کوشش کردهاست که تا حد امکان تعداد روشهای پذیرفته شده حسابداری را به منظور ارتقای قابلیت مقایسه کاهش دهد(شباهنگ،۱۳۹۱).
به کارگیری روشهای پذیرفته شده متفاوت در واحدهای انتفاعی مختلف و حتی در داخل یک واحد انتفاعی موجب بروز مشکل در قابلیت مقایسه مستقیم صورتهای مالی شده است. یکی از راهکارها، کاستن از تعداد روشها است با این امید که یکنواختی، خود موجبات قابلیت مقایسه را فراهم می کند. اما انتخاب تنها یک روش برای تمامی واحدهای انتفاعی نه تنها مشکل است بلکه می تواند موجب عدم دستیابی به هدف مربوط بودن، در شرایط متفاوت نیز بشود. از سوی دیگر تنوع روشها نیز موجب توجیه اعمال نظر مدیریت برای انتخاب روش یا روشهای حسابداری شده است که بهترین تصویر ممکن را از واحد انتفاعی مربوط ارائه کند. راهکار دیگر این است که واحدهای انتفاعی در هر وضعیت، روش حسابداری انتخابی را افشا کنند تا استفادهکنندگان بتوانند خود با تعدیل یا تهیه مجدد صورتهای مالی به قابلیت مقایسه دست یابند(شباهنگ،۱۳۹۱).
یکی از پیششرطهای قابل مقایسهبودن، افشای رویههای حسابداری به کار رفته در تهیه صورتهای مالی و همچنین افشای هر گونه تغییرات در آن رویهها و اثرات چنین تغییراتی میباشد. استفاده کنندگان باید قادر باشند تفاوت بین رویههای حسابداری برای معاملات و سایر رویدادهای مشابه را که توسط یک واحد تجاری طی دوره های مختلف به کار گرفته شده و رویههایی را که توسط واحدهای تجاری مختلف اتخاذ شده است، تشخیص دهند(مفاهیم نظری گزارشگری مالی،۱۳۸۸).
برای مقایسه کردن گزارشهای مالی و انعکاس همارز آنها باید نحوه ارائه صورتهای مالی و مبنای اندازه گیری آنها مشابه باشد. انعکاس همارز عبارت است از اینکه شرکتها در شرایط مشابه اقتصادی از گزارشهای مشابه و در شرایط مختلف اقتصادی از گزارشهای مختلف استفاده کنند. اندازه گیری آنها به شرح زیر است:
الف) ارائه صورتهای مالی مشابه (شکل و فرم ظاهری صورتها) :
– عنوان صورتها (عنوان صورتهای مالی و حسابها)
– طبقه بندی صورتها (گروهبندی حسابها)
– ارائه اطلاعات تفضیلی و جزعیات(یادداشتهای پیوست صورتهای مالی)
ب) به کارگیری مبنای یکسان در اندازه گیری(شناسایی درآمدها و فرایند تطابق هزینه ها با درآمدها و تاثیر آن بر حقوق صاحبان سهام) :
– اساس ارزشگذاری یکسان (مبنای اندازه گیری مربوط به دارایی ها و انعکاس آن در صورتهای مالی)
– واحد اندازه گیری (مقیاس واحد پول برای اندازه گیری)
– تخمین جریانات اقتصادی (افزایش و کاهش در اقلام ترازنامه مثل تخمین هزینه استهلاک)
برای روشنتر شدن مفهوم قابلیت مقایسه باید بدانیم که برای ارائه صورتهای مالی از چه چارچوب حسابداری استفاده می شود. زیرا چارچوبهای حسابداری بیان میکنند که اولا، چه اطلاعاتی گزارش شود، ثانیاً، چگونه گزارش شود و ثالثا، موارد تشابه و تفاوت در اطلاعات شرکتها چیست(سیمون،۱۹۶۷)؟
۲-۲-۷ رابطه قابلیت مقایسه و تصمیمات خریداران
به سه دلیل بین قابلیت مقایسه و تصمیمات خریداران رابطه وجود دارد:
۱- شواهد تجربی هر چند اندکی از گذشته در بورس اوراق بهادار و هیات استانداردهای حسابداری مالی وجود دارد که بیان می کند اطلاعات حسابداری قابل مقایسه تخصیص کارآمد سرمایه را آسان می کند. بیانیهی ۸ هیات استانداردهای حسابداری مالی نشان میدهد که قابلیت مقایسه حسابداری سودمندی اطلاعات حسابداری را از طریق افزایش امکان شناسایی و درک شباهتها و تفاوتهای بین اقلام برای استفاده کنندگان افزایش میدهد.
۲- بورس اوراق بهادار این نکته را منتشر می کند که قابلیت مقایسه تخصیص سرمایه و اعتماد به نفس سرمایه گذار را پرورش میدهد. ادغام و تحصیل شامل تخصیص منابع بزرگ میتواند به طور عمده بر ثروت سهامداران تاثیر بگذارد. بزرگی مبلغ معاملات ادغام و تحصیل نشان میدهد که مشخص شدن عواملی که بر کارایی تصمیمات این خریدها تاثیر بگذارد خیلی مهم است.
۳- مدیران از اطلاعات حسابداری برای ارزیابی پتانسیل خریدها استفاده میکنند. در طول سعی و تلاش اولیه، خریداران دسترسی محدودی به اطلاعات داخلی در مورد اهداف شرکتها دارند و باید در مقابل اطلاعات عمومی زمان انتخاب اهداف بالقوه پاسخگو بود و ارزیابی اولیه از تصمیمات داشت. اولین گام در عمق سعی و تلاش، مرور اهداف صورتهای مالی است و خریدار صورتهای مالی را با رقبا مقایسه می کند تا مناطق خطری را شناسایی کند که نیاز به بررسی بیشتری دارند. این مرور و بررسی مهم است زیرا خریدار نمیتواند اهداف صورتهای مالی را از همه جنبه ها به دلیل محدودیت هزینه و زمان بررسی کند(چن و همکاران،۲۰۱۳).
۲-۲-۸ اهداف صورتهای مالی
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 10:52:00 ق.ظ ]
|