نتایج تحقیقات مؤسسه‌ گالوپ نشان می‌دهد که تنها ۲۶% نیروی کار در آمریکا کاملا درگیر در کار می‌باشند ۵۶% در کار درگیرنبوده و ۱۸% فعالانه غیر درگیر اند. که بهره وری پایین کارکنان فعالانه غیر درگیر ؛ سالیانه هزینه ای بالغ بر ۳۰۰ بیلیون دلار بر اقتصاد آمریکا تحمیل می‌کند. که نتایج آن بر مبنای یک مطالعه در سطح ملی و نمونه ای ۱۰۰۰ نفر ازمیان نیروی کار هجده سال به بالای آمریکا در طی سال‌های ۲۰۰۰-۲۰۰۲ گرفته شده است.(گالوپ،۲۰۰۷)

کشور ما نیز سالهاست که از بهره وری پایین رنج می‌برد که بخش قابل ملاحظه ای از آن بهره وری نیروی انسانی است. بدون شک از نیروی انسانی بی انگیزه و بی روح درسازمان نمی توان انتظار انجام کار در حد حداکثر استانداردهای مورد قبول را داشت . در این میان مسئله معنویت در محیط های سازمانی و در وجود کارکنان از جمله مهمترین عوامل مؤثر بر افزایش انگیزش، روحیه و نگرشهای کارکنان نسبت به سازمان و رهبران آن بوده و در نهایت باعث ارتقای عملکرد و درگیری بیشتر آنان در کار می‌گردد .

      1. اهداف تحقیق

  • هدف اصلی:

شناسایی رابطه بین معنویت در کار با درگیری کارکنان در کار در بین کارمندان سازمان جهاد کشاورزی استان قم

  • اهداف فرعی:

شناسایی رابطه بین کار معنا دار با درگیری کارکنان در کار

شناسایی رابطه بین حس اجتماعی بودن با درگیری کارکنان در کار

شناسایی رابطه بین تطابق با ارزش های سازمانی با درگیری کارکنان در کار

۱-۴- فرضیه های تحقیق

  • فرضیه های اصلی

بین معنویت در کار با درگیری کارکنان در کار در کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان قم رابطه وجود دارد .

  • فرضیه های فرعی:

بین کار معنا دار با درگیری کارکنان در کار رابطه وجود دارد.

بین حس اجتماعی بودن با درگیری کارکنان در کار رابطه وجود دارد.

بین تطابق با ارزش های سازمانی با درگیری کارکنان در کار رابطه وجود دارد.

۱-۵-تعریف مفهومی و عملیاتی واژگان کلیدی تحقیق

۱) معنویت در کار

    • معنویت ‌در کار دربر گیرنده مفهومی از احساس تمامیت ،پیوستگی در کار و درک ارزش های عمیق در کار . (گیبنز[۲۱]، ۲۰۰۱،۲)

      • معنویت در کار دربرگیرنده تلاش برای جستجو و یافتن هدف غایی دریک فرد برای زندگی کاری،به منظور برقراری ارتباط قوی بین فرد و همکاران و دیگر افرادی که به نحوی در کارش مشارکت دارند و هم چنین سازگاری یا یگانگی بین باورهای اساسی یک فرد باارزش های سازمانش می‌باشد. (میترف و دنتون، ۱۹۹۹)

    • معنویت در کار درک و شناسایی بعدی از زندگی کاری یک فردکه درونی و قابل پرورشی است و به واسطه انجام کارهایی با معنا در زندگی اجتماعی پرورش می‌یابد . (آشمس و دوچن،۲۰۰۰ ،۱۳۷)

  • معنویت در کار سفری به سوی یک پارچگی و معنویت که برای افراد و سازمان کمال و پیوستگی در محیط کار را فراهم می آورد(گیبنز،۲۰۰۱،۳).

به منظور سنجش معنویت در کار ، شاخص هایی برای سنجش آن در نظر گرفته شده است که در این تحقیق به تحقیقات میلیمن و همکارانش پرداخته شده در بردارنده ۲۰ شاخص است.

    1. کار معنا دار[۲۲]

یک جنبه اساسی معنویت در کار،احساس عمیق معنا و هدف داشتن در کار فردی را شامل می شود .این مفهوم معنویت محیط کار نشان می‌دهد که چگونه کار کنان در سطح فردی،با کار روزانه خود تعامل دارند. (آشمس و دوچن ،۲۰۰۰ ) که بر اساس ابزار سنجش پرسشنامه معنویت در کار ، ۶ شاخص مؤلفه‌ کار معنا دار را می سنجند .

    1. حس اجتماعی بودن[۲۳]

یک مفهوم انتقادی معنویت محیط کار ،داشتن پیوستگی و ارتباط با دیگران را شامل می شود که به ‌عنوان احساس اجتماعی بودن بیان می شود.این مفهوم معنویت محیط کار در سطح گروهی رفتار انسان رخ می‌دهد و تعاملات میان کارکنان و همکارانشان را مورد توجه قرارمی دهد. (آشمس و دوچن ،۲۰۰۰ ) که بر اساس ابزار سنجش پرسشنامه معنویت در کار،۷شاخص این مؤلفه‌ را در این تحقیق مورد سنجش قرار می‌دهد.

    1. تطابق با ارزش های سازمانی[۲۴]

سومین جنبه معنویت در محیط کاری زمانی است که افراد قویا حس هماهنگی میان ارزش های شخصی و مأموریت‌ و هدف سازمانشان را تجربه کنند.این جز معنویت محیط کار تعاملات کارکنان را با اهداف سازمانی بزرگتر را در بر می‌گیرد (میتروف و دنتون،۱۹۹۹). که بر اساس ابزار سنجش پرسشنامه معنویت در کار ، ۷ شاخص مؤلفه‌ تطابق با ارزش های سازمانی را می سنجند .

۲) درگیری در کار

شوفلی و همکاران (۲۰۰۲) با مطالعات خود ‌به این نتیجه دست یافتند که درگیری و تحلیل رفتگی اگرچه دارای ارتباط نزدیکی با یکدیگر بوده اما دو مفهوم متمایز از هم می‌باشند. آن ها از اصطلاح درگیری در کار درمدل خود استفاده کرده و آن را “حالت مثبت ذهنی برای بر آوردن و اتمام کار ” تعریف می‌کنند.برای سنجش درگیر شدن در کار از ۱۷ شاخص درگیر شدن در کار ساخته سالانوا و همکاران (۲۰۰۲) استفاده شده است

۲-۱) شور و حرارت[۲۵] سطح بالایی ‌از انرژی و تحمل روانی فرد در هنگام کار و تمایل به صرف تلاش درآن کار علی رغم سختی آن است .

۲-۲) وقف شدن[۲۶]، اشاره به دلبستگی عمیق با یک کار و احساس اهمیت ،جدیت و چالش ‌در کار می‌باشد .

۲-۳) غرق شدن[۲۷] عبارتند از تمرکز شدید و اشتغال به یک کار با رضایت خاطر و احساس شادی در حین کار است به طوری که گذشت زمان برای فرد سریع بوده و جدا شدن او از کار به سختی صورت می‌گیرد. (شوفلی و دیگران ،۲۰۰۲ ،۷۴)

به منظور سنجش این ابعاد از ابزار سنجش پرسشنامه درگیرشدن در کار ساخته سالانوا و همکاران (۲۰۰۲) استفاده شده است.

ادبیات و پیشینه

تحقیق

فصل دوم

مقدمه

موضوع معنویت، دل مشغولى همیشگى انسان بوده است. با ظهور بحران های اخلاقی و هویتی در سراسر جهان تأکید بر معنویت بیش از پیش آشکار گردیده است. به نظر می‌رسد نیاز بشر امروزی به معنویت بیش از زمان گذشته است. انسان نه تنها با قدم گذاشتن در مسیر معنویت می‌تواند آرامش، لذت و شادی را در زندگی شخصی خویش به ارمغان بیاورد بلکه در زندگی حرفه ای و کاری خود نیز می‌تواند از آرامش و شادی که از ثمرات و آثار معنویت به حساب می‌آید، بهره مند شود.

معنویت بخشی جدائی ناپذیر از اخلاق و ارزش های انسانی است و در ادیان یکتاپرست اهمیت بسیار بالایی دارد. به باور اکثر اندیشمندان و صاحب‌نظران عرصه اخلاق و معنویت ، یکی از مهمترین آفات که امروزه بشر و حیات انسانی بشر را به شدت تهدید می کند ، غفلت و بی توجهی به مسائل اخلاقی و ارزش‌های معنوی است.( نادی، گل پرور، ۱۳۹۰،۲)

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...