دانلود متن کامل پایان نامه ارشد – ۱-۷-۲-۶-۱-۲- بزهدیدگان حقوقی تروریسم سایبری – 9 |
قربانیان تروریسم سایبری، همانند دیگر انواع تروریسم از گستردگی و تنوع زیادی برخوردارند. به منظور درک بیشتر وضعیت قربانیان تروریسم سایبری، میتوان به نمونهای از حملات سایبری در کشور آمریکا اشاره نمود که در سال ۲۰۰۳ با حمله علیه تأسیسات انتقال برق و نیروگاههای برخی از ایالات، برق مناطق بسیاری از آمریکا قطع شد و سبب مختل شدن پایگاه نیروی هوایی «ادواردز» و مرکز آزمایشات بمب افکنهای (B-1 و B-2) گردید (Colarik, 2006: 135). با دقت و بررسی دربارۀ رخدادهایی از این قبیل، میتوان به بحران بزهدیدگی ناشی از حملات تروریستی سایبری پی برد. کرم استاکس نت، نمونۀ بارز تأثیر حملات تروریستی سایبری بر کاربران خانگی است؛ به طوری که با گذشت چند ماه از شناسایی این بدافزار در تأسیسات کشورمان، خطر این جاسوس افزار به رایانه های خانگی رسید. به همین دلیل مسئولان اعلام کردند که این کرم جاسوسی نه تنها تهدیدی برای سیستمهای صنعتی کشور محسوب میشود، بلکه تهدیدی برای بیش از یک سوم جمعیت کشور که کاربران اینترنت را تشکیل میدهند نیز هست؛ چرا که این کرم رایانهای نقاط ضعفی را در رایانه های آلوده ایجاد کرده که امکان دسترسی به اطلاعات رایانه کاربران را از راه دور فراهم میسازد و کاربران خانگی و هم شرکتهای دولتی و خصوصی نیز در معرض تهدید این بدافزار قرار دارند.
بنابرین با پشت سر گذاشتن تجربۀ مواجهه با بدافزار استاکس نت، میتوان به درگیر بودن بزهدیدگان حقیقی در حملات سایبری و جایگاه آن ها در میان بزهدیدگان حملات تروریستی سایبری پی برد. با نگاهی به قوانین کشورهای مختلف و کنوانسیونهای بینالمللی در مورد محافظت از سیستمها و دستگاههای رایانهای و مخابراتی، اغلب رفتارهای جرمانگاری شده حول دو محور اختلال یا تخریب تأسیسات مذکور است. بدین منظور هر گونه اختلال یا تخریب به وسیلۀ دستکاری نفوذگران و کرکرها در داده ها که منجر به تخریب یا اختلال سخت افزار یا نرم افزاری تأسیسات رایانهای و مخابراتی اشخاص شود، بزهدیدگی اشخاص حقیقی را نیز در پی خواهد داشت. بنابرین خسارتهای تحمیل شده فقط اختصاص به منابع رایانهای ندارد؛ بلکه ممکن است به دنبال وقوع حادثه، در شخص قربانی اثرات جسمی یا روانی بروز نماید. در خصوص بزهدیدگان تروریسم سایبری، ذکر این نکته ضروری است که اختلال، تخریب یا تلفات ناشی از حملات تروریستی سایبری یا تهدید به این حملات باید در سطح کلان وقوع یابد تا تحت عنوان بزهدیدگان آن محسوب شوند (جلالی فراهانی، ۱۳۸۵ الف: ۹۵). در میان انواع بزهدیدگان تروریسم سایبری، به نظر میرسد که کاربران خانگی و کارکنان تأسیسات زیرساختی مبتنی بر فناوری اطلاعات، بیشترین آسیب پذیری را در مقابل حملات سایبری از یک طرف، به دلیل عدم آشنایی کافی با اصول امنیت شبکه و رایانه، بی تجربه بودن آن ها و فقدان دسترسی به امکاناتی از قبیل اینترنت؛ برای بروز رسانی وضعیت ایمنی رایانه های شخصی متحمل میشوند و از طرف دیگر، به دلیل توقف امور اجرایی و تخریب زیرساختهای کشور، شهروندان بیشترین خسارت را در جنبههای مختلف اقتصادی، امنیتی، بهداشتی، مخابراتی و انرژی تجربه میکنند.
علاوه بر کاربران خانگی و کارکنان، دستهای دیگر از بزهدیدگان حقیقی، افرادی هستند که با بهره گرفتن از تلفنهای همراه به فعالیتهای روزمرۀ خود میپردازند. گوشیهای تلفن همراه نوینی چون آی پد[۱۷] و به طور غالب گوشیهایی که دارای سیستم عامل آندروید[۱۸] هستند، امروزه در میان مردم از محبوبیت ویژهایی برخوردار هستند و قابلیت این را دارند که مانند یک رایانۀ شخصی به کاربران خدمات ارائه دهند. این افزایش محبوبیت منجر به جذب بزهکاران سایبری و به خصوص تروریستهای سایبری به فناوریهای مذکور شده است، به طوری که در سال ۲۰۱۲ تعداد بدافزارهای کشف شدهای که به منظور حمله به گوشیهای تلفن همراه برنامه نویسی شدهاند، نسبت به سال ۲۰۱۰، چهار برابر افزایش داشته است. بدافزارهای مذکور قادر هستند که با دور زدن حالت مبتنی بر امضاء در نرم افزارهای پویشگر، خود را به نرم افزارهای معتبر الصاق کرده و بین گوشیهای تلفن همراه منتشر شوند.
at:1/6/1391) retrieved http://www.ircert.com,). بر اساس تحقیقات صورت گرفته، مهمترین تهدیدات سایبری علیه گوشیهای همراه در سه ماه اول سال ۲۰۱۲ عبارت اند از: تروجانهای پیامک، نرم افزارهای جاسوسی، ابزارهای نفوذ و برنامه های کاربردی آلوده هستند. این دسته از بدافزارها به عملیاتهایی از قبیل: سرقت و ارسال شمارۀ سریال بینالمللی گوشی،[۱۹] شمارۀ تلفن، نوع سیستم عامل و هک کردن، اقدام به دسترسی غیرمجاز به اطلاعات در حال تبادل، درخواست اتصال به اینترنت به منظور ارتکاب حملات انکار سرویس به سرورهای شبکه، دسترسی به نرم افزارهایی که برای ارتباط بانکی اختصاص داده شدهاند و اعمالی از این قبیل اقدام میکنند(http://www.ircert.com, retrieved at:1/6/1391) .
نفوذگران و کرکرها در بسیاری از مواقع از گوشیهای تلفن همراه به عنوان ابزاری برای دستیابی به شبکه های مخابراتی و آلوده کردن آن ها اقدام میکنند و به سادگی میتوان با روشهای مذکور به انواع شبکه ها و رایانهای حساس دسترسی پیدا کرد. بدافزارهای مذکور در اغلب موارد از طریق استفاده و دریافت موسیقی یا متن از شبکه های اجتماعی از قبیل تویتر[۲۰]، مای اسپیس[۲۱] و فیسبوک وارد گوشیهای همراه شده و موجب کشیده شدن نفوذگران تروریستی به دستگاههای مربوطه میشوند.
۱-۷-۲-۶-۱-۲- بزهدیدگان حقوقی تروریسم سایبری
عمدهترین و گستردهترین بزهدیدگان تروریسم سایبری، زیرساختهای حیاتی و اطلاعاتی مهم کشور هستند. منظور از شبکه های حیاتی[۲۲] شبکه هایی هستند که در صورت اخلال به مدت هرچند کوتاه یا عملکرد نادرست، زندگی روزمرۀ مردم و یا عملکرد عادی دستگاههای اجرایی کشور و مأموریت آن ها را مخدوش میکند. جذابترین هدف برای حملات تروریستی سایبری و تروریسم سنتی، اقدام به تخریب یا اختلال در تأسیسات و داده های رایانهای و مخابراتی سازمانهایی است که قسمت بزرگی از امور اجرایی کشور و فعالیتهای شهروندان به آن ها وابسته است. انتخاب چنین اهدافی نیز، به دلیل جلب توجه عموم جامعه و به خصوص جامعۀ جهانی به اقدامات و خواستههای آنان است.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 10:06:00 ق.ظ ]
|