فایل های دانشگاهی -تحقیق – پروژه | د: محدودیت کاربرد تحلیل هزینه ـ فایده – 7 |
از آنجا که ارزیابی اقتصادی شیوه خاصی از تصمیمگیری و مدیریت طرحاست، تحلیل هزینه ـ فایده به عنوان یکی از روش های ارزیابی اقتصادی، یک تکنیک عملی یا راهی برای سازمان دادن فکر و استدلال راجع به تصمیمگیری آن میباشد و یکی از هدفهای آن تعیین مطلوبیت اقتصادی پروژههای سرمایهگذاری از طریق تحلیل هزینهآموزشها و فوائد در طول عمر اقتصادی سرمایهگذاری است(جرالد. م. مایر، ۱۳۷۵).
ب: پیشینه تاریخی تحلیل هزینه ـ فایده
استفاده از تحلیل هزینه- فایده با ارزیابی طرحهای توسعه منابع آب امریکا در دهه ۱۹۳۰ شروع شد. علیرغم ارتباط نزدیکی که این تحلیل با علم اقتصاد دارد، این فن بیشتر توسط مهندسین پایهگذاری گردید. بعدها کاربرد این تحلیل از طرحهای توسعه منابع آب به سایر بخشها و حتی برنامهریزی دفاعی گسترش یافت. علاوه بر این در سالهای اخیر، در کشورهای اروپای شرقی نیز استفاده از این روش پیشرفت زیادی کردهاست. (پاکزاد، ۱۳۷۲)
متدولوژی تحلیل هزینه ـ فایده در دهه ۱۹۳۰ در امریکا زمانی که دولت فدرال درباره طرحهای بسیار بزرگی نظیر طرحهای آبیاری و کشاورزی تصمیم میگرفت، توسعه یافت و به عنوان یک شیوه مدیریت غیر معطوف به نظریه اقتصادی (به تعبیر R. J. Hamond) به کار برده شد. (ربانی، ۱۳۵۰)
در ابتدای دهه ۱۹۵۰ شکوفایی دیگر در فعالیت رسمی هزینه ـ فایده ایجاد شد. در تلاشی برای منطقی کردن تفاوتهای داخلی در روش های ارزیابی در گزارش سال ۱۹۵۰ کمیته آژانس داخلی به تدریج تحلیل هزینه ـ فایده از یک موضوع نسبتاً محرمانه دانشگاهی به یک موضوع زنده و مورد علاقه سیاسی در دوران جامعه بزرگ ریاست جمهوری جانسون تغییر کرده و سپس سیستم برنامه ریزی و بودجهبندی برنامهای توسط دولت فدرال در سال ۱۹۶۵ اتخاذ شد که پنج عامل اصلی را نشان میداد. این پنج عامل که پایههای تحلیل هزینه ـ فایده را تشکیل میدهند عبارتند از:
-
- یک تصریح دقیق از هدفهای برنامه پایه در هر منطقه اصلی فعالیت دولتی.
-
- تلاش برای تجزیه و تحلیل دادههای هر برنامه دولتی.
-
- تلاش برای اندازهگیری هزینههای برنامه نه فقط برای یک سال بلکه برای چند سال آینده.
-
- تلاش برای مقایسه برنامههای متناوب با رقیب.
- تلاش برای ایجاد روش های تحلیل مشترک و سراسری دولتی.
در نهایت از ابتدای دهه ۱۹۷۰ یک مجموعه ارزیابیهای واقعی یا تحلیلهای هزینه ـ فایده برای برنامههای متناوب پیریزی شد که این تحلیلآموزشها در نشریات تخصصی انتشار یافت و تا به امروز این روند ادامه یافته است.
ج: مفاهیم اساسی تحلیل هزینه ـ فایده
از آنجا که آشنایی با مفاهیم و تعاریف هر موضوع جهت اشتراک در درک آنها ضروری میباشد، در این بخش مفاهیم اساسی هزینه ـ فایده توضیح داده میشود:
-
-
- برنامه
-
برنامه اقتصادی را می توان کوشش آگاهانه دولت در جهت هماهنگی تصمیمات در بلند مدت و تأثیر گذاشتن، جهت دادن و حتی کنترل سطح رشد متغیرهای اصلی اقتصادی یک کشور برای رسیدن به یک سلسله هدفهای از قبل تعیین شده اقتصادی دانست(فرجادی و سهرابی، ۱۳۶۹).
برنامههای اقتصادی هم میتوانند جامع باشند و هم جزئی، در یک برنامه جامع تنظیم هدفها به گونهای است که تمامی جنبههای اصلی اقتصاد ملی را در بر میگیرد. اما یک برنامه جزئی فقط بخشی از اقتصاد ملی را شامل میشود، مثل بخشهای صنعتی، کشاورزی، دولتی، خارجی و غیره. برنامههای اقتصادی مبتنی بر سه مدل اساسی هستند که به عنوان مراحل برنامه ریزی، فراهم آورنده ابزار اصلی فکری و برنامه ریزی میباشند.
-
-
- طرح پروژه
-
اصولاً در چارچوب برنامههای صنعتی، یک برنامه بخشی شامل چند طرح یا پروژه و طرح یا پروژه شامل چند فعالیت و عملیات است و یک طرح کوچکترین قسمت عملیاتی است که به عنوان یک واحد مجزا در برنامه توسعه یک کشور تهیه و اجرا میشود. مجموعه فعالیتهایی که برای ایجاد فوائد، منابع را مورد استفاده قرار میدهد، یک طرح را تشکیل میدهند که ممکن است بسته به نوع فعالیت؛ بازرگانی، کشاورزی، خدماتی و یا صنعتی باشد. به عبارت دیگر واژه طرح به روش خاصی برای نیل به یک هدف معین اشاره میکند و برحسب وسعت محل و اهداف آن، کیفیت طرح نیز تفاوت خواهد کرد (ربانی، ۱۳۵۰).
در یک تعریف دیگر، طرح، ایده یا پیشنهادی است که به صورت یک مجموعهای از پروژهآموزشها مطرح میشود و پروژه متشکل از فعالیتهای منطقی و مرتبط به یکدیگر است که زیر نظر یک مدیریت و ارگان اجرایی مشخص برای تأمین هدف یا هدفهایی معین، در چارچوب برنامه زمانی و بودجه از پیش تعیین شده ای اجرا میگردد(مجیدیان، ۱۳۷۷).
هر طرح یا پروژه باید دارای نقطه شروع و نقطه پایان مشخص و مقصود از اجرای آن نیل به هدفی مشخص و از قبل تعیین شده باشد. به عبارت دیگر هر پروژه یک دوره زندگی مشخص دارد که از مراحل قابل تشخیص و قابل تعریفی تشکیل شده است. این مراحل عبارتند از: بررسی، تعریف، طراحی، ساخت یا نصب اجزا، راهاندازی، بهرهبرداری و ارزیابی.
-
-
- مفهوم هدف
-
منظور از هدف، سطح یا مقدار مشخصی از کالا، خدمت، تولید و سایر شاخصهای کمی و کیفی است. در واقع منظور از هدف مقاصد نهایی از اجرای طرح یا توضیح کالاها و خدماتی که یک طرح یا برنامه معین قادر به تولید آنهاست. بعضی از طرحها ممکن است بیش از یک هدف داشته باشند. به عنوان مثال یک طرح یا برنامه توسعه منابع آب میتواند فوائدی به صورت تولید نیروی برق، تنظیم جریان آب جهت جلوگیری از سیل و یا ایجاد مراکز تفریحی داشته باشد. به چنین طرحهایی که دارای اهداف متعدد هستند، در اصطلاح ارزیابی، طرحهای چند منظوره میگویند(ربانی، ۱۳۵۰).
د: محدودیت کاربرد تحلیل هزینه ـ فایده
تعیین قیمت محاسباتی منابع و محصول و در نتیجه محاسبه هزینه و فایده اجتماعی هر طرح منوط به آن است که این هزینه و فایده قابل اندازهگیری باشد. قابلیت اندازهگیری هر چیزی تا حدودی یک مسأله نظری است. در مواردیکه کالا یا خدمت در بازار به فروش میرسد، مسأله معمولاً چندان دشوار نخواهد بود، زیرا حتی در صورت نپذیرفتن قیمتهای رایج، میتوان از آن ها به عنوان پایه برای برآورد قیمتهای محاسباتی استفاده نمود. اما گاه مسأله با مشکل روبرو میشود. به عنوان مثال قسمتی از محصول طرح ترمیم جاده، نجات احتمالی جان مسافرین خواهد بود و هر گونه کوششی در قیمتگذاری جان یک انسان مسائل بحث برانگیزی در پی خواهد داشت. در واقع در این جا با محدودیت کاربرد تحلیل هزینه ـ فایده مواجه هستیم (پاکزاد، ۱۳۷۲).
و: تحلیل هزینه ـ فایده و دولت
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 11:16:00 ق.ظ ]
|