بین المللی کمی فراتر از مسائل صرفا داخلی هر جامعه پیش می رود و هدف یکپارچکی و نزدیک نمودن جوامع را بر عهده دارد.

ساختار کلان پژوهش
نمودار۱-۱ ساختار کلان تحقیق

روش پژوهش
تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی می باشد و به لحاظ موضوع جز تحقیقات توصیفی قابل دسته بندی است. این پژوهش تلاش می نماید تا با گردآوری اطلاعات دقیق و بررسی نظرات خبرگان، نتایجی علمی از اولویت معیارهای موثر بر شفافیت نظام اداری ایران را مورد جستجو قرار دهد. بنابراین تمرکز تحقیق حاضر بر بررسی اسناد مرتبط با موضوع تحقیق می باشد.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

روش گردآوری داده ها و اطلاعات
جهت گردآوری اطلاعات و داده های مناسب در این تحقیق به روش های زیر عمل نموده ایم؛
– روش کتابخانه ای: گردآوری اطلاعات از طریق بررسی تحقیقات داخلی و خارجی انجام شده پیرامون موضوع تحقیق.
– روش رجوع به اسناد و مدارک: گردآوری اطلاعات از طریق بررسی اسناد موجود در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی(قوانین و برنامه های ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد) و سایت شفافیت بین المللی.
– روش میدانی: جهت گردآوری اطلاعات کامل تر، دقیق تر و منطبق تر با نظام اداری ایران از پرسشنامه، مصاحبه بهره برداری شده است.

روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
تحقیق حاضر جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و دستیابی به اهداف تحقیق از روش های تصمیم گیری در فضای گسسته بهره مند شده است. با تعیین معیارهای موثر بر شفافیت نظام اداری ایران، محقق از تکنیک آراس جهت رتبه بندی معیارهای اصلی و از تکنیک دیماتل فازی جهت تعیین درجه اثرگذاری زیرمعیارهای تحقیق، بهره مند گردیده است.

نوآوری پژوهش:
نوآوری تحقیق حاضر را می توان بر مبنای دو دسته موضوعی و تکنیکی مورد بررسی قرار داد. این تحقیق به لحاظ موضوعی جز محدود مطالعات انجام شده در حوزه شفافیت اطلاعات نظام اداری ایران می باشد و به لحاظ تکنیکی تلاش شده است از روش های تصمیم گیری گروهی ترکیبی استفاده شود تا بتوان به صورت دقیق تر و کارآمدتری، عوامل را شناسایی و مورد مطالعه قرار داد.

فرایند انجام پژوهش:
بیان مسئله
طراحی چارچوب تحقیق
مطالعه مستندات موجود در خصوص شفافیت اطلاعات و نظام اداری
مرور ادبیات موضوعی و بررسی پیشینه پژوهش
طراحی مدل(شاخص ها و مولفه ها) و ابزارهای اجرایی و تکنیک های تحقیق
تائید خبرگان
طراحی اهداف و سوالات تحقیق
گردآوری داده های تحقیق و تحلیل داده های تحقیق
انجام تکنیکF DEMATEL
نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات تحقیق
بحث و بررسی
انجام تکنیکARAS
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه پژوهش
۲-۱٫ مقدمه
هدف اساسی این فصل، ارائه اطلاعاتی کامل در خصوص مبانی نظری و پیشینه تحقیق می باشد. محقق تلاش نموده است اطلاعات کاملی در خصوص مبانی شفافیت اطلاعات، نظام اداری، سیاست های کلی نظام اداری و تصمیم گیری ارائه نماید. همچنین تلاش شده است، پیشینه ی تحقیقات همراستا با این تحقیق، از دو دیدگاه بررسی منابع داخلی و بررسی منابع خارجی مورد مداقه قرار گیرد. فاز پایانی این فصل ارائه جمع بندی منظمی از مطالب می باشد.
۲-۲٫ مبانی نظری پژوهش
با حرکت به سمت اجرایی نمودن مدیریت دولتی نوین، دولت ها به منظور بهبود دسترسی به خدمات و اطلاعات دولتی و در نتیجه بهبود پاسخگویی، فناوری اطلاعات و ارتباطات[۳] نوین را اتخاذ نمودند. OECD[4] ، فناوری اطلاعات و ارتباطات را ابزار قدرتمندی برای افزایش تعاملات شهروندی، در سیاست گذاری عمومی می داند و کشورهایی که این فناوری ها را دارا هستند، شناسایی و به رسمیت می شناسد. ارائه اطلاعات، مشاوره و مشارکت فعال باعث می شود، دولت شفاف تر و پاسخگو تر عمل نماید و روش های خاص اتخاذ شده در اجرای مدیریت دولتی نوین، سیاست های دولت را شفاف می سازد و کیفیت اطلاعات فزونی می یابد(et al, 2010:587-589 Perez).
۲-۲-۱٫ شفافیت
شفافیت مفاهیم وسیعی دارد اما می توان گفت شفافیت در مقابل پنهان و پنهان کاری به کار می رود. به عبارت دیگر، آنچه از دید عموم پنهان نباشد، معنای شفافیت را در بر دارد. امانوئل کانت شفافیت را به عنوان ابزاری برای محک زدن مشروعیت معرفی کرده است(Chambers, 2004: 390). سازمان شفافیت بین المللی[۵] شفافیت را اصلی می داند که افراد از تصمیمات اداری، معاملات تجاری و امور خیریه ای که زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد، آگاه باشند، نه تنها از تعداد و شیوه های تصمیم گیری بلکه از وظایف و مسئولیت های مدیران و مسئولان دولتی مطلع باشند و رفتار و عملکرد آن ها قابل رویت، قابل پیش بینی و قابل درک باشد(قابل دسترس در سایت شفافیت بین المللی).
یک صد سال پیش، دادستان دادگاه عالی لوئیس براندیس[۶] در بیانات خود گفت: ” بهترین مواد ضدعفونی کننده آن هایی هستند که همانند نورخورشید عمل کنند”، این بیانیه که در سخنرانی در مورد حاکمیت اینترنت مطرح شد، افزایش شفافیت را به منظور ایجاد یک سیستم حاکمیتی رضایت بخش برای ذینفعان در نظر داشته است. چهار جنبه اصلی که با وجود حاکمیت اینترنت از اهمیت ویژه ای برخوردار گردیده و مبنای شایستگی حکومت قرار گرفت، عبارتند از مشروعیت، شفافیت، مسئولیت پذیری و مشارکت. اصطلاح” حاکمیت اینترنت” در چند سال گذشته فراگیر شده است و پرداختن به ادبیات مربوط به این مقوله به طور قابل توجهی افزایش یافته است. بنابراین با وجود حاکمیت اینترنت، بررسی اصول راهنمای شفاف سازی و ایجاد زمینه ای مناسب برای شفاف سازی اطلاعات، باید به عنوان اهداف اساسی هر سازمان باشد.
شفافیت ویژگی هایی چون وضوح، مسئولیت پذیری، دقت، قابلیت دسترسی و صداقت را به همراه می آورد و موضوع بسیار مهمی در تمام بخش های دولت، صنعت و بازار است. با قرار گرفتن و مقایسه سازمان ها و جوامع در سطح بین المللی، جوامع به سمت پیچیده تر شدن سوق پیدا کردند؛ مناطق محلی، منطقه ای و جهانی شکل گرفتند که در واقع به طور مستقل نسبت به یکدیگر عمل نمی کنند، بنابراین فرآیندهای یکپارچه سازی و هماهنگ سازی در بحث حکومت جهانی مطرح شد، که شفافیت به عنوان یکی از اصول مهم و حیاتی حکمرانی خوب، عامل این هماهنگی و یکپارچگی شناخته شد(Weber, 2010: 121).
۲-۲-۱-۱٫ انواع شفافیت
شفافیت از منظرهای متفاوتی دسته بندی گردیده است، به یکی از انواع دسته بندی آن به صورت ذیل اشاره شده است:
شفافیت رویه ای؛ شامل قوانین و روش ها در بخش عملیاتی سازمان ها است. این قواعد باید به وضوح و بدون ابهام بیان شوند و به صورت عمومی افشاء گردند. باید مراحل قانون گذاری برای عموم مردم در دسترس و قابل فهم باشد، که اصل پیگیری مراحل قانونی توسط مردم، از جنبه های مهم شفافیت است.
شفافیت تصمیم گیری ؛ مکانیسم های سیاسی را قابل دسترس قرار دهند و تبیین ها و توضیحات مستدل برای تصمیم گیری را فراهم نمایند که اینگونه همراه با موشکافی دقیق عمومی، اعتبار رسمی و مشروعیت دولت تقویت می شود.
شفافیت محتوایی؛ در این نوع از شفافیت باید مواد قوانین مورد نظر را از قوانین و مقررات و استانداردها استخراج نمایند و از تصمیم گیری های خودسرانه و تبعیض آمیز اجتناب کنند و همچنین قوانین کلی و اساسی که مشمول عقلانیت و عدالت هستند، مورد استفاده قرار دهند(Weber, 2010: 122).

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...