دکارواهو(۲۰۰۱) در ترجمه مقاله‌ای با عنوان “منابع خاکستری و سهم آن در جامعه علمی”[۸۹] سهم منابع خاکستری در جامعه علمی را از طریق بررسی تاریخی سیر تکامل این منابع در قرن گذشته به نمایش گذاشته است. ابتدا تعاریفی از منابع خاکستری ارائه، و سپس مراحل گسترش آن از ابتدای قرن بیستم تاکنون با ذکر نام برخی مؤسسات که نقش کلیدی در اداره این نوع از متون دارند خصوصاً مؤسسات مهم در امریکای لاتین و کارائیب، بیان می‌شود.

موسوازی[۹۰] (۲۰۰۱) به بررسی منابع خاکستری چاپی و الکترونیکی در اسوازیلند آفریقا پرداخته است. پیشنهاداتی از قبیل افزایش کنترل کتاب‌شناختی تعاونی و انتشار منابع خاکستری از طریق وب در کشور اسوازیلند آفریقا ارائه شده است. نتیجه‌گیری که در این پژوهش شده است تأکید بر ادامه دادن به تکمیل منابع چاپی با مکمل این منابع یعنی منابع الکترونیکی است و در آفریقا به افزایش مطالعه ‌در مورد قرار دادن شکل‌های مختلف منابع خاکستری مورد نیاز کتابخانه در محیط مجازی تشویق شده است.

فراس[۹۱] و همکاران (۲۰۰۶) در مقاله‌ای با عنوان “دسترسی به محتوای خاکستری: تحلیلی از منابع خاکستری ‌بر اساس استنادها و بررسی داده ها: یک مطالعه مروری” ‌در مورد منابع خاکستری به عنوان حوزه خاص از مطالعات اطلاعاتی بحث ‌کرده‌است. دو مسئله در این پژوهش بحث شده است: اول حرکت به سمت تخصصی شدن حوزه منابع خاکستری و دوم تعادل بیشتر در فعالیت‌های مرتبط با پژوهش و آموزش در مقایسه با پردازش و آموزش منابع خاکستری.

رابینا[۹۲] (۲۰۰۸) در مقاله‌ای با عنوان “ارتباطات پژوهشگرانه از منظر منابع خاکستری در آموزش کتابداری و اطلاع‌رسانی”، ‌به این نکته پرداخته است که چگونه آموزش‌هایی ‌در مورد منابع خاکستری به دانشجویان کتابداری و اطلاع‌رسانی در ایالات متحده داده شود که با این منابع آشنا شوند و ‌در مورد این بحث کرد که چگونه میان منابع خاکستری و حرفه کتابداری و آموزش کتابداری رابطه‌ای مشخص کنند. برای این کار ابتدا تصویری واضح از آموزش‌های جاری و در دسترس نشان داد و این بحث را میان حرفه‌مندان کتابداری، فرهیختگان و دانشجویان کتابداری مطرح کرد که چگونه آموزش کتابداری می‌تواند بهترین و موثرترین کمک را به دانشجویان تحصیلات تکمیلی کتابداری داشته باشد و از این طریق در آموزش کتابداری به دانشجویان بخشی هم به منابع خاکستری اختصاص داده شود مثلا در کتاب‌های مرجع بتوان آدرس منابع خاکستری را یافت.

آندرسون[۹۳] (۲۰۰۸) در مقاله‌ای با عنوان “منابع خاکستری و نشر الکترونیک” عنوان کرد که، بسیاری از اطلاعاتی که در متون سنتی وجود ندارد را می‌توان در متون خاکستری یافت.پیشرفت‌های زیادی صورت گرفته که دسترسی ‌به این متون را آسان می‌کند.کتابداران و مدیران اطلاعاتی نقش مهمی را در آماده‌ کردن متون خاکستری به منظور توزیع آن‌ ها و راهنمایی کردن کاربران ‌به این متون دارند.این متون یکی از غنی‌ترین منابع اطلاعاتی برای علوم، و اطلاعات تکنولوژیکی و صنعتی است و با بسیاری از حوزه های علوم اجتماعی مرتبط است.به عنوان مثال سیستم اطلاعات جغرافیایی[۹۴] که توسط جغرافی‌دانان استفاده می‌شود شامل تعداد قابل توجهی متون خاکستری است.کشورهای جهان سوم و یا گروه‌هایی که ممنوعیت سیاسی پیدا کردند و محققانی که نمی‌توانند به اطلاعاتی که از طریق کانال‌های انتشار تجاری توزیع می‌شوند دسترسی یابند به سمت متون خاکستری تمایل پیدا می‌کنند. در این مقاله همچنین، به ذکر نمونه هایی از منابع خاکستری پرداخته شد و تعریفی از این منابع ذکر شد. در این مقاله آمده است که، ناشران متون خاکستری به عنوان مولفان همکار معرفی می‌شوند که خودشان را در آن وضعیت تجاری ناشر به حساب نمی‌آورند. متون خاکستری ممکن است فاقد مراحل ویراستاری بوده و یا در میانه راه باشد.منابع خاکستری را می‌توان به عنوان داده های خام و سازماندهی نشده و متون سفیدی که محصول نهایی انتشار سنتی در نظر گرفت. متون خاکستری منابع اطلاعاتی اولیه و رایگان هستند. افراد به دلیل عدم آگاهی از این متون معمولا از آن‌ ها استفاده چندانی را نمی‌برند. چنین اتفاقی به دلیل نبود نمایه‌ها و ‌کتاب‌شناسی‌های موضوعی است. همچنین ‌در مورد نحوه توزیع این منابع آمده است که، توزیع این متون از طریق ارسال تعداد کمی از آن‌ ها به گروه‌های مورد نظر و خاص بوده که فاقد توزیع از طریق کانال‌های دیگر است. اما پیشرفت‌های جدید، دسترسی ‌به این منابع را تسهیل بخشیده است.در آمریکا قانون واسپاری نمونه‌ای از این قوانین است.

اسچوپفل[۹۵] (۲۰۱۱) در مقاله‌ای با عنوان “به سوی تعریف منابع خاکستری” به تعریف منابع خاکستری پرداخته است و تعاریف مختلف منابع خاکستری، ویژگی‌های منابع خاکستری را در کنفرانس‌های مختلف در این مقاله بیان داشته است.

سیماندلوا[۹۶] (۲۰۱۲) در مقاله‌ای با عنوان “منابع خاکستری” به توصیف محتوای منابع خاکستری در ابزارهای وب ۲ و پلتفرم‌ها پرداختند. در این پژوهش آمده است که، ما می‌توانیم شاهد افزایش تمایل به ارتباطات رسمی پیوسته درباره دانشمندان، دولت و سطوح تجاری باشیم که موقعیتی در توزیع چرخه منابع خاکستری است. جدا از مثال‌هایی از منابع خاکستری ۲،‌در مورد مشکلات افزایش منابع خاکستری و اجتماع منابع خاکستری از طریق رسانه های اجتماعی بحث شده است.

۲-۳-۲-۲ مدیریت منابع خاکستری

ماسون[۹۷] (۲۰۰۶) در مقاله‌ای با عنوان “منابع خاکستری: تعریف، تاریخچه، فراهم‌آوری و فهرست‌نویسی” به تعریف و تاریخچه منابع خاکستری پرداخته است و همچنین ‌در مورد فراهم‌آوری و فهرست‌نویسی منابع خاکستری بحث ‌کرده‌است.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...