مقاله های علمی- دانشگاهی | گفتار دوم: خسارتهای معنوی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
حقالامتیاز در اصل پرداخت وجهی است بابت استفاده از حق اختراع. ما برای استفاده از زمین و ساختمان اجاره بها پرداخت میکنیم و برای استفاده از ماشین و لوازم منقول کرایه میپردازیم. برای بهرهبرداری از حق اختراع باید چیزی پرداخت شود که عنوان آن رویالتی یا حقالامتیاز میباشد. قراردادی که حقالامتیاز (رویالتی) را به انجام میرساند لیسانس است. در قرارداد لیسانس دارنده حق اختراع حقوق اولیه خودرا حفظ میکند و گیرنده لیسانس حقوق مشخص و محدودی را به دست میآورد و هنگام انعقاد چنین قراردادی یک حق ثابتی برای صاحب حق در نظر گرفته میشود. به این حق ثابت رویالتی (حق الامتیاز) گفته میشود. کسی که مدعی خسارت است اگر نتواند خسارت خود را با دلائل موجود اثبات کند میتواند خسارتهایی را مطالبه کند که معادل رویالتی معقول میباشد. حقالامتیاز حداقل خسارتی است که به مالک حق اختراع ثبت شده تحمیل شده است. ناقض حق نمیتوانند خود را از مسئولیت حداقل معاف سازد، حتی اگر ثابت کند سود واقعی تحصیل شده توسط او کمتر از این میزان است. اما هر گاه مالک حق ثابت کند خسارت واقعی بیشتر از حقالامتیاز است حق دارد همان خسارت واقعی را مطالبه کند.
در قراردادهای مرتبط با حقوق مالکیت فکری همانند قراردادهای لیسانس که در آن ها تعیین رویالتی یکی از ارکان اساسی قرارداد است، «میزان حقالامتیاز [رویالتی] و شیوه های محاسبه و مبنای آن میتواند شکلهای بسیار متنوع به خود بگیرد. دریافت درصدی از سود فروش، دریافت درصدی از مبلغ فروش، درصدی از کالاهای تولید شده، درصدی از مواد اولیه مصرف شده، شیوه های مختلفی از این طریق هستند».[۱۲۰]
گاهی کالای ناشی از نقض حق جزئی از یک کالای بزرگتر است یعنی کالایی تولید میشود برخی از قسمتهای این کالا ناشی از اختراع ناقض بوده و قسمتی ناشی از نقض حق. در این صورت نقض حق بر اساس قسمت کوچکی که متعلق به ناقض نبوده محاسبه و سهم اختراع نقض شده از کل کالا به دست میآید و رویالتی و حقالامتیاز بر اساس آن پرداخت میشود. نظر به اینکه سایر ضابطهها نیاز به اثبات دارند و در هر یک از ضابطهها یا میبایست وضعیت خاصی در دارنده حق اختراع (تقویت منفعت) اثبات شود و یا اینکه وضعیت خاصی در ناقض حق اختراع (اماره خسارت) که هر یک از این دو دارای پیچیدگی میباشد و اثبات آن بسیار مشکل است. لکن ضابطه حقالامتیاز نیاز به دلیل اثباتی پیچیدهای ندارد و در صورت اثبات نقض قابل مطالبه از ناقض خواهد بود و خسارت به میزان حقالامتیاز معقول برای دارنده حق اختراع مفروض میباشد و این میزان خسارت نیاز به اثبات ندارد.
گفتار دوم: خسارتهای معنوی
گفته شد که حقوق ناشی از اختراع به دو دسته مادی و معنوی تقسیم میشود. حقوق مادی در ماده ۱۵ قانون ثبت اختراعات، علایم تجاری و طرحهای صنعتی ۱۳۸۶ احصاء گردیده است. درج نام مخترع در ورقه اختراع از جمله حقوق معنوی است که در معاهدات بینالمللی و قانون ملی غالب کشورها به رسمیت شناخته شده است در این گفتار لطمه به حق معنوی مخترع بر اختراع مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
ذکر این نکته لازم است که میبایست حق معنوی ناشی از حق اختراع و حقوق معنوی ناشی از شخصیت شخص که بیشتر موضوع آن عواطف و احساسات شخص است تفکیک شود.
«ضرر معنوی عبارت از هر کاستی و نقضانی است که بر حقوق غیرمادی و یا معنوی شخص وارد شود. بعضی از ضررهای معنوی ممکن است منتهی به ورود ضرر مادی شود و بعضی ممکن است ضرر معنوی و غیرمادی محض باشد و موجب ورود هیچ گونه ضرر مادی نشود. هر چند بعضی از حقوق دانان معتقدند که در مورد لزوم جبران ضرر معنوی بین حقوق دانان اختلاف است، لیکن به نظر میرسد اختلاف مذکور ناظر بر کیفیت و چگونگی شیوه جبران ضرر معنوی است و اختلاف مذبور به این برمیگردد که بعضی از ضررهای معنوی با پول قابل جبران نمیباشد ولی در مورد اصل لزوم ضمانتآور بودن اضرار معنوی اختلافی نیست».[۱۲۱]
امکان دارد نقض حق اختراع لطمه به حقوق معنوی مخترع ناشی از اختراع لطمه بزند و یا اینکه اصل نقض به حقوق معنوی شخص مخترع یا دارنده حق اختراع لطمه بزند که ذیلاً هر یک از موارد فوق بررسی میشود.
بند اول: نقض حق معنوی ناشی از حق اختراع
همان طوریکه گفته شده حق درج نام مخترع در ورقه اختراع از جمله حقوق معنوی مخترع میباشد باید به این نکته توجه نمود، که دارنده حق معنوی در اختراع صرفاً شخص مخترع میباشد این حق قابل انتقال به غیر نمیباشد و به شخصیت مخترع وابسته است بنابرین امکان دارد که دارنده حق اختراع مالک حقوق مادی باشد و حقوق معنوی متعلق به وی نباشد لذا در دعوی نقض حق اختراع مدعی حقوق مادی دارنده حق اختراع و مدعی حقوق معنوی شخص مخترع خواهد بود.
حق اخلاقی همیشه برای مخترع باقی است و جامعه همیشه وی را موجود اختراع میشناسد و او را مباهی به چنین امتیازی میداند مثل اینکه نام برق با ادیسون و نام زکریای رازی با الکل همیشه با هم شنیده میشود.[۱۲۲]
در قانون اختراعات مصوب ۱۳۱۰ تصریحی به حقوق معنوی مالک ورق اختراع نشده است. در ماده ۲۹ این قانون، قانونگذار کسی را که بدواً تقاضای ثبت اختراع به نام خود کرده به عنوان مخترع شناسایی کردهاست، که میتوان به طور ضمنی از این ماده حقوق معنوی را برای مالک شناسایی کرد زیرا عنوان «مخترع» خود در برگیرنده شخصیتی که دارای حقوق معنوی منتسب به اختراع است، میباشد.
با این حال، این حق در سایر قوانین مالکیت فکری به صراحت پیشبینی شده است. از جمله ماده ۳ قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان مصوب ۱۳۴۸ که حق بهرهبرداری مادی و معنوی از نام و اثر پدیدآورنده را از جمله حقوق او برشمرده است. ماده ۴ این قانون نیز مقرر میدارد: «حقوق معنوی پدیدآورنده محدود به زمان و مکان نیست و غیرقابل انتقال است».
قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرمافزارهای رایانهای مصوب ۱۳۷۹ نیز به این حق پرداخته است. ماده ۱ این قانون اذعان میدارد: «حق نشر، عرضه، اجرا و حق بهرهبرداری مادی و معنوی نرمافزار رایانهای متعلق به پدیدآورنده آن است …» این ماده مدت حقوق معنوی پدیدآورنده را نامحدود اعلام نموده است. ماده ۶ این قانون نیز در مواردی که نرمافزار از استخدام و یا قرارداد پدید آمده است حقوق مادی را متعلق به استخدام کننده یا کارفرما دانسته است و مستنبط از آن این است که حقوق معنوی متعلق به پدیدآورنده میباشد. ماده ۴ آئیننامه اجرایی این قانون با صراحت بیشتری به این حق اشاره کردهاست: «حقوق معنوی موضوع قانون بدون اینکه منحصر به این تعبیر باشد عبارت است از حق انتساب نرمافزار به پدیدآورنده آن و محدود به زمان و مکان نیست و غیرقابل انتقال است».
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-26] [ 09:58:00 ق.ظ ]
|