راهنمای نگارش مقاله درباره بررسی رابطه آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و کارآفرینی سازمانی در شرکت های کوچک و … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
جدول ۴‑۲۹- آزمون مقایسه بکارگیری عناصر آمیخته بازاریابی بین شرکتهای نوظهور و رشد یافته ۱۲۱
جدول ۴‑۳۰- رابطه بین اجزای آمیخته بازاریابی کارآفرینانه با یکدیگر ۱۲۲
جدول ۴‑۳۱- رابطه بین اجزای آمیخته بازاریابی کارآفرینانه با ابعاد کارآفرینی سازمانی ۱۲۳
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل ۲‑۱- تقسیم بندی کارآفرینی سازمانی بر اساس سطح تحلیل ۲۶
شکل ۲‑۲– مدل کارآفرینی سازمانی کوراتکو و همکارنش ۳۳
شکل ۲‑۳- مدل کارآفرینی سازمانی کوین و سلوین ۳۴
شکل ۲‑۴- مدل کارآفرینی سازمانی وینکر و همکاران ۳۵
شکل ۲‑۵- مدل کارآفرینی سازمانی زهرا ۳۶
شکل ۲‑۶- تفاوت در حوزه توسعه کسب و کار و تجدید استراتژیک ۴۳
شکل ۲‑۷- مدل مفهومی تحقیق ۷۵
شکل ۴‑۱- درصد فراوانی مشارکت کنندگان بر اساس سن صاحبان کسب و کار ۹۵
شکل ۴‑۲- میانگین توجه صاحبان کسب و کار به کارآفرینی سازمانی و هر یک از ابعادش به تفکیک سن ۹۶
شکل ۴‑۳- میانگین توجه صاحبان کسب و کار به آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و هر یک از عناصرش به تفکیک سن ۹۷
شکل ۴‑۴- درصد فراوانی بر اساس سابقه فعالیت شرکتها ۹۸
شکل ۴‑۵- میانگین توجه صاحبان کسب و کار به کارآفرینی سازمانی و هر یک از ابعادش به تفکیک سابقه فعالیت ۹۹
شکل ۴‑۶- میانگین توجه شرکتها به آمیخته بازاریابی و هر یک از عناصرش به تفکیک سابقه فعالیت ۱۰۰
شکل ۴‑۷- درصد فراوانی بر اساس فراوانی حیطه فعالیت شرکتهای کوچک و متوسط ۱۰۱
فصل اول
کلیات تحقیق
مقدمه
با توجه به منابع محدود در شرکتهای کوچک و متوسط، بازاریابی در این شرکتها از اهمیت بسزایی برخوردار است. به طوریکه بسیاری از محققان، ضعف بازاریابی این شرکتها را دلیل اصلی شکستهای این شرکتها معرفی می کنند؛ لذا در گام اول، تدوین برنامه بازاریابی متناسب با این شرکتها حیاتی به نظر میرسد و در گام بعدی، لزوم توجه به خلاقیت و کارآفرینی در این برنامه ضروری به نظر میرسد. بنابراین تحقیق حاضر با این اهداف، در شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه انجام شد. از طرفی هر تحقیق، برای رسیدن به نتایج قابل اعتماد، ملزم به رعایت اصول و چارچوبهای از پیش تعریف شدهای میباشد. در این پژوهش نیز، محقق سعی کرده تا با رعایت این اصول، یافتههایی تحقیق خود را در ۵ فصل تدوین و ارائه دهد. بر این اساس، در فصل اول، به اهداف و کلیاتی از موضوع مورد بررسی، اشاره و در فصل بعد، مبانی نظری موجود و پیشینه مرتبط به آن شرح داده شده است. در ادامه و در فصل سوم، روش تحقیق و شیوه تهیه پرسشنامه بیان و در فصل بعد، به آزمون فرضیات تحقیق پرداخته شده است. در خاتمه نیز به نتایج تحقیق اشاره و بر اساس آن، پیشنهاداتی به صاحبان شرکتهای کوچک و متوسط، مدیران شهرک صنعتی استان کرماشاه و محققان آتی ارائه گردیده است.
بیان مسئله
با توجه به ویژگیهای خاص جهان امروز، از جمله تغییر و تحولات سریع، پیچیدگیهای فزاینده و رقابت روزافزون(هادیزاده مقدم، رحیمی فیل آبادی، ۱۳۸۴) و همچنین ضعف شیوه های سنتی از قبیل برنامه ریزی استراتژیک، تحقیقات و پیش بینیهای بازار(بارت[۱]، ۱۹۹۶؛ سیگلکو، ریوکین[۲]، ۲۰۰۵)، توجه به شیوه های جدید – جهت فائق آمدن بر این تغییرات- ضروری گشته است(ماسون[۳]، ۲۰۰۷). در همین راستا، کارآفرینی سازمانی[۴] یکی از شیوه هایی است که سازمانهای امروزی به خصوص شرکتهای کوچک و متوسط[۵] به آن توجه میکنند. مفهومی که در سال ۱۹۷۰ برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت(هادیزاده مقدم، رحیمی فیل آبادی، ۱۳۸۴) و تا به حال، توسط محققان زیادی به طرق متفاوتی تعریف شده است. در ابتدا این مفهوم بیشتر برای سنجش کارآفرینی سازمانی در شرکتهای از پیش تاسیس شده[۶] بکارگرفته میشد ولی به مرور محققین مدعی شدند که استفاده از این مفهوم برای همه شرکتها از جمله شرکتهای کوچک و متوسط مهم و حیاتی است و مزایای زیادی از جمله ایجاد ارزش و توان اقتصادی(دس[۷] و همکاران، ۲۰۰۳)، بهبود عملکرد(دس و همکاران، ۲۰۰۳؛ زهرا[۸]، ۱۹۹۱؛ زهرا، ۱۹۹۶) و حفظ مزیت رقابتی(کوراتکو[۹]، ۲۰۰۷؛ هایتون[۱۰]، ۲۰۰۵) را به همراه دارد.
برای سنجش میزان کارآفرینی سازمانی شرکتها، مدلهای مختلفی وجود دارد که در این تحقیق، از مدلی که زهرا در سال ۱۹۹۵ ارائه داد و شامل نوآوری[۱۱]، تجدید استراتژیک[۱۲] و توسعه کسب و کار[۱۳] میباشد، استفاده شده است(زهرا، ۱۹۹۵؛ شارما، کریسمن[۱۴]، ۱۹۹۹).
به طور کلی توجه به اجزای این مدل به سازمانهای از پیش تاسیس شده برای توسعه و ورود به بازارهای جدید، ایجاد و معرفی محصول جدید و به کارگرفتن مدلهای نوآورانه کسب و کار کمک می کند. در کنار نگرش کارآفرینانه به این شرکتها، وجود محدودیتهایی از قبیل مشکلات مالی، کمبود نیروی انسانی متخصص و کوچک بودن(حسنقلی پور، آقازاده، ۱۳۸۴) و همچنین ویژگیهای منحصر به فرد آنها از جمله انعطافپذیری، نیاز به منابع کم، متکی بودن به منابع داخلی(احمدی، صفری کهره و اعظمی، ۱۳۸۷) سبب شده تا وظایف و برنامه های بازاریابی این شرکتها از جمله آمیخته بازاریابی[۱۵]شان در مقایسه با شرکتهای بزرگ و غیرکارآفرین متفاوت باشد(مارتین[۱۶]، ۲۰۰۹). اما هرچقدر این تفاوتها در ارتباط با وجود نگرش کارآفرینانه ایجاد شود، احتمال تطبیقپذیری این شرکتها با چالشهای ناشی از محیط پیچیده امروزی بیشتر می شود. به طوریکه آمیخته بازاریابی شرکتهای کوچک و متوسط به عنوان آمیخته بازاریابی کارآفرینانه[۱۷](محصول[۱۸]، قیمت[۱۹]، توزیع[۲۰]، ترفیع[۲۱] و شخص[۲۲]) یاد شده و باید مجموعه ابزارهایی باشد که یک بنگاه کارآفرین با بکارگیری آنها به شیوهای نوآورانه، توان کسب سود بیشتر و ارائه ارزشی بالاتر را برای مشتریان اولیه – نسبت به سایر رقبا- فراهم آورد(رضوانی، گلابی، ۱۳۹۰). این تعریف متفاوت، نیازمند نگاهی نو، به عناصر تشکیل دهنده آمیخته بازاریابی و همچنین تمامی اجزایی که هر کدام از عناصر آمیخته بازاریابی را تشکیل می دهند، است.
بنابراین این تحقیق، با دو مساله کلی روبرو است؛ اولا با توجه به تفاوتهای شرکتهای کوچک و متوسط با شرکتهای بزرگ و همچنین ویژگیها و محدودیتهای خاص این شرکتها، اجزای هر یک از عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه شرکتهای کوچک و متوسط را مشخص کند و ثانیا به دلیل اهمیت نگرش کارآفرینانه به تمامی وظایف و برنامه های بازاریابی این شرکتها در محیط پویای امروزی، این تحقیق در پی پاسخ به این سوال میباشد که آیا رابطه معناداری بین میزان کارآفرینی سازمانی این شرکتها با هر کدام یک از عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه وجود دارد یا خیر؟
اهمیت و ضرورت تحقیق
اگرچه عموما پذیرفته شده که اصول بازاریابی، قابلیت کاربرد عمومی برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ را دارند(رینولد[۲۳]، ۲۰۰۲؛ شیتال، سانگتا و کومار[۲۴]، ۲۰۱۲)، اما امروزه شیوه بازاریابی شرکتهای کوچک و متوسط با شرکتهای بزرگ متفاوت میباشد. در واقع محققان معتقدند که بسیاری از مدلها و تئوریهایی که برای یک نوع سازمان مفید بوده، ممکن است برای انواع دیگر شرکتها مفید نباشد(موریش، دیاکن[۲۵]، ۲۰۰۹؛ موریش، دیاکن، ۲۰۱۱). لذا از آن جا که از یک طرف بسیاری از اصول و تئوریهای بازاریابی از بررسی و مطالعه تجربه های شرکتهای بزرگ بوجود آمده است(گلابی، خداداد حسینی، مهرابی، سالم زاده، ۲۰۱۱) و از طرف دیگر، SMEها دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فرد میباشند(کارسون[۲۶]، ۲۰۰۵)؛ بنابراین فرایند بازاریابی کسب و کارهای کوچک و متوسط باید به صورت جداگانه ای بررسی شود. مساله ای که در بسیاری از تحقیقات از آن غافل شده و به سنجش عناصر و اجزای مختص شرکتهای بزرگ در این شرکتها اهتمام ورزیدهاند. لذا برای روایی سوالات مربوط به آمیخته بازاریابی، باید ابتدا اجزای بازاریابی مختص این شرکتها را به کمک مصاحبه یا تحقیقات کمی مجزایی (در یک نمونه آزمایشی اولیه[۲۷]) بدست آورد.
همچنین با توجه به محیط پویای امروزی، اهمیت آماده سازی شرکتها – در هر اندازه و شکل – برای تقابل با چنین محیطی، ضروری و حیاتی میباشد. در این بین شرکتهای کوچک و متوسط نسبت به شرکتهای بزرگتر به دلیل محدودیت منابع، آسیب پذیرتر میباشند. به طوریکه تصمیمات اشتباه به سرعت آنها را در معرض شکست و انحلال قرار میدهد(بارت، ۱۹۹۶؛ فاربر[۲۸]، ۱۹۹۹).
یکی از ابزار کارآمدی که امروزه شرکتها برای تقابل و پاسخگویی به محیط، خود را با آن مجهز می کنند، کارآفرینی سازمانی است(زهرا، ۱۹۹۱) که شرکتهای کوچکتر به دلیل داشتن ویژگیهایی چون انعطافپذیری بالاتر، بوروکراسی کمتر به آسانی میتوانند از آن بهره گرفته و سبب بهبود عملکردشان را فراهم کنند(فاربر، ۱۹۹۹). لذا در اولویت قرار دادن تحقیقات کاربردی در زمینه کارآفرینی برای این شرکتها سبب می شود تا این شرکتها قابلیت بکارگیری این ابزار را در عمل یادگرفته و ارتباط آن را با بخشهای مختلف از جمله بازاریابی خود دریابند(اسد سعدی، افتخار[۲۹]، ۲۰۱۱). زیرا این شرکتها در صورت عدم نگرش کارآفرینانه نسبت به وظایف و برنامه های خود(از جمله وظایف بازاریابی خود) در محیط پویای امروزی، به طور حتم با شکست مواجه میشوند(ماسون، ۲۰۰۷).
متاسفانه تاکنون اکثر تحقیقات بین کارآفرینی و بازاریابی در این حوزه، به بررسی بازاریابی کارآفرینانه معطوف شده و با این که دو مفهوم کارآفرینی سازمانی و آمیخته بازاریابی از مفاهیم قدیمی مدیریت بازاریابی به حساب میآیند ولی به جز تحقیق بارت(۱۹۹۶)، به طور مستقیم تاکنون در هیچ تحقیق دیگری به آن پرداخته نشده است. لذا به طور محسوسی این خلا پژوهشی چه در داخل و چه در خارج دیده می شود. بنابراین این تحقیق با بررسی رابطه بین این دو مفهوم، هم به درک رابطه بین آنها کمک کرده و هم بخشی از خلا پژوهشی موجود را برطرف می کند؛ همچنین میتوان میزان کارآفرینانه بودن عناصر بازاریابی این شرکتها را مشاهده و راهکارهایی را برای عملکرد نوآورانهتر بازایابی این شرکتها ارائه داد.
اهداف تحقیق
اهداف کلی:
۱- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و آمیخته بازاریابی کارآفرینانه و در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
اهداف جزئی :
۱- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته قیمت در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
۲- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته محصول در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
۳- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته ترفیع در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
۴- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته توزیع در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
۵- بررسی رابطه بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته فرد در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
۶- بررسی میزان و جایگاه کارآفرینی سازمانی در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه.
۷- بررسی میزان و جایگاه اجزای عناصر آمیخته بازاریابی کارآفرینانه شرکتهای کوچک و متوسط شهرکهای صنعتی استان کرمانشاه.
فرضیه های تحقیق:
فرضیه اصلی :
۱- بین کارآفرینی سازمانی و آمیخته بازاریابی کارآفرینانه در شرکت های کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه رابطه معناداری وجود دارد.
فرضیه فرعی
۱- بین کارآفرینی سازمانی و جایگاه آمیخته قیمت و در شرکتهای کوچک و متوسط شهرک صنعتی فرامان استان کرمانشاه رابطه معناداری وجود دارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 11:21:00 ب.ظ ]
|