راهنمای نگارش مقاله با موضوع تجزیّه پایداری فنوتیپی ارقام نخود با استفاده از روش های پارامتری و ناپارامتری- … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
X 95 TH 69
G18
۱۸
S 95 349
G8
۸
FLIP 82-115C
G19
۱۹
Hashem
G9
۹
FLIP 00-6C
G20
۲۰
Arman
G10
۱۰
۳-۳- اندازه گیری صفت آزمایشی
همان طور که عنوان شد، تعداد نمونهبرداریها برای صفت عملکرد در هر تکرار، سه بوته، بوده است.
جدول ۳-۳: صفت مورد مطالعه و علامت اختصاری
صفت
انگلیسی
علامت اختصاری
عملکرد دانه
Grain yield
Gy
بَعد از جمعآوری نمونه ها، زمانی که ژنوتیپهایِ نخود در رسیدگی کامل بودند و قبل از ریزش بذر، اقدام به برداشت بوتههای میانی خطوط از هر کرت شد و به وسیلهی ترازوی دیجیتالی عملکرد دانهی کُلّ بوتهها اندازه گرفته شد.
۳-۴- تجزیّه و تحلیلهای آماری
۳-۴-۱- تجزیّههای واریانس و آزمون مقایسه میانگینها
عملکرد ژنوتیپها در دو شرایط دیم و آبی با بهره گرفتن از نرمافزارِ MSTAT-C مورد تجزیّه واریانس ساده قرار گرفت. سپس برای مجموع محیطها تجزیّه واریانس مرکّب و مقایسه میانگین به روش دانکن[۷۲] و با همین نرماَفزار صورت گرفت.
۳-۴-۲- تجزیّههای همبستگی و مؤلّفههای اصلی
تجزیّه همبستگیِ شاخصهایِ پارامتری به روشِPearson و شاخصهایِ ناپارامتری با روشِ Spearman انجام شد؛ برایِ تجزیّه به مؤلّفههای اصلی نیز از نرماَفزار SPSS 16 استفاده گردید.
۳-۴-۳- تجزیّه پایداری
به منظور تجزیّه پایداری این طرح، داده های عملکردِ ژنوتیپها، در هشت محیط (دو مکان و چهار سال) مورد استفاده قرار گرفتند. ترکیبِ هر یک از سالها و مکانها، یک محیط را تشکیل میدهد. به این ترتیب علائمِ E1 (مکان دیم، سال ۸۸)، E2 (مکان آبی، سال ۸۸)، E3 (مکان دیم، سال ۸۹)، E4 (مکـان آبی، سال ۸۹ )، E5 (مکـان دیم، سال ۹۰)، E6 (مکـان آبی، سال ۹۰)، E7 (مکـان دیم، سال ۹۱) و E8 (مکان آبی، سال ۹۱)، نشانگر محیطها است.
در این تحقیق، تجزیّه واریانس مرکّب برای عملکرد و مقایسه میانگین عملکرد دانه، بر روی داده ها صورت گرفت. تجزیّه واریانس مرکّب با فرض ثابت بودن اثر ژنوتیپ، تصادفی بودن اثر سال و مکان و در نهایت با روش تجزیّه واریانس مرکّب برای محیطها و آزمون Bartlett انجام شد.
محاسبهی شاخصهای پارامتری پایداری برای هر یک از ژنوتیپها به طور جداگانه با روش های واریانس محیطی (Si2)، ضریب تغییرات محیطی (CVi)، واریانس انحراف از خطّ رگرسیون Eberhart و Russel (S2di)، اکووالانس ریک (Wi2)، واریانس پایداری Shukla (δi2)، شاخص برتری (Pi)، تجزیّه رگرسیون (bi) و نیز ضریب تشخیص (Ri2) با بهره گرفتن از روش های ناپارامتری صورت گرفت.
۳-۴-۴- روش های پارامتری
فرمول واریانس محیطی به صورت زیر است:
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 11:43:00 ب.ظ ]
|