برهمکنش پلاسمون-مولکول در نانوذره و نانومیله های فلزی- … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
به این طریق، M یک حل معادله موج برداری در دستگاه مختصات کروی میباشد. بنابراین با محاسبه M و متناظر با آن N به عنوان حلهای پایه، میتوان میدانها را در قسمت های مختلف محیط پیدا کرد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
همانطور که بیان شد، حل معادله موج برداری به حل معادله موج اسکالر تقلیل یافت. در دستگاه مختصات کروی این معادله به صورت زیر است:
با بهره گرفتن از روش جداسازی متغیرها و نوشتن به صورت زیر:
و قرار دادن آن در رابطه (۴-۸۴) به سه رابطه زیر میرسیم:
جوابهای معادله (۴-۸۶) به شکل واضحی مشخص و به صوررت دو مجموعه جواب زوج و فرد میباشد:
با در نظر گرفتن تک مقدار بودن ، مقادیر به مقادیر صحیح محدود می شود.
معادله (۴-۸۷) معادله وابسته لژاندر میباشد و جوابهای آن به صورت میباشد که در آن n=0,1,2,3,… و میباشد. این توابع برهم عمودند و رابطه عمود بودن آنها به صورت زیر میباشد:
در معادله (۴-۸۸) اگر کمیت بدون بعد را تعریف کنیم و همچنین تعریفی به صورت را داشته باشیم، آنگاه به معادله زیر میرسیم:
جوابهای مستقل خطی این معادله توابع بسل از نوع اول و دوم هستند که مرتبه آنها برابر میباشد. این توابع به عنوان توابع بسل کروی شناخته میشوند و به صورت زیر تعریف میشوند:
از طرفی هر ترکیب خطی از این دو تابع، می تواند جواب معادله (۴-۸۸) باشد که به دلیل عمود بودن و تمامیت، دو ترکیب زیر بسیار مورد توجه میباشند:
بنابراین، در مجموع دو جواب برای به صورت زیر به دست می آید:
که در آن به جای هر کدام از توابع ، ، و میتوانند قرار بگیرند. به دلیل کامل بودن این توابع و همچنین توابع ، و توابع وابسته لژاندر، هر تابعی که در معادله موج اسکالر صدق کند، می تواند به صورت یک سری بینهایت از این توابع بسط داده شود. توابع برداری هارمونیک نیز از طریق روابط (۴-۸۲) و (۴-۸۳) به صورت زیر به دست میآیند:
که با محاسبه به صورت زیر نوشته میشوند:
۴-۴-۱-بسط موج تخت در هارمونیکهای کروی برداری:
همانطور که در قسمت قبل بیان شد، تمامی میدانهای برخوردی، داخلی و پراکنده شده باید برحسب هارمونیکهای کروی برداری که در قسمت قبل در روابط (۴-۱۰۰) تا (۴-۱۰۳) به دست آمدند، محاسبه شوند. میدان برخوردی را یک میدان تخت با قطبش در راستای میگیریم:
حال میبایست ضرایب بسط این میدان را بر حسب هارمونیکهای کروی برداری پیدا کرد:
با توجه به خواص عمود بودن توابع و ، به راحتی میتوان به صورت دو به دو عمود بودن مجموعههای زیر بر هم را به ازای تمام مقادیر m اثبات کرد. این مجموعه ها به صورت زیر هستند:
از طرفی نیز، به همین دلیل دو مجموعه دوتایی زیر به ازای همه مقادیر m به جز حالت m= بر هم عمود میباشند.
برای این دو مجموعه در حالت m= به انتگرالی به شکل زیر میرسیم:
که به ازای تمام مقادیر n و صفر می شود. با بهره گرفتن از خواص توابع وابسته لژاندر نیز میتوان به راحتی روابط زیر را ثابت کرد:
با توجه به روابط به دست آمده به راحتی میتوان گفت که ضرایب بسط در رابطه (۴-۱۰۶) به شکل زیر میباشند:
برای نیز روابطی به همین شکل صادق است. مجددا به دلیل خواص عمود بودن سینوس و کسینوس به راحتی میتوان ثابت کرد که به ازای همه m و nها داریم:
به همین دلیل دو ضریب دیگر نیز به ازای تمام مقادیر به جز m=1 صفر میشوند و میتوان میدان برخوردی را به صورت زیر بسط داد:
که در آن بالانویس (۱) به آن اشاره دارد که در روابط مربوط به هارمونیکهای برداری کروی، (روابط (۴-۱۰۰) تا (۴-۱۰۳)) به جای از استفاده شده است. دلیل این امر محدود بودن موج تخت در مبدا میباشد که فقط آن را ارضا می کند.
با اندکی محاسبه و استفاده از خواص توابع بسل کروی به راحتی میتوان به نتیجه زیر رسید:
و در نتیجه میدان تخت با قطبش در راستای بر حسب هارمونیکهای کروی به صورت زیر بسط داده می شود:
میدان مغناطیسی نیز با بهره گرفتن از قانون ماکسول و محاسبه کرل رابطه (۴-۱۱۷) به صورت زیر به دست می آید:
۴-۴-۲- میدانهای داخلی و پراکنده شده:
حال کرهای به شعاع a که یک موج الکترومغناطیسی با قطبش در راستای به آن برخورد می کند را در نظر میگیریم. میدانهای داخلی و پراکنده شده نیز میبایست بر حسب هارمونیکهای کروی برداری بسط داده شوند. در مرز بین کره و محیط اطراف شرط مرزی زیر که برابر بودن میدانهای الکتریکی و مغناطیسی مماسی دو طرف را بر روی مرز در نظر میگیرد، وجود دارد:
این شرط مرزی به همراه خاصیت عمود بودن وکامل بودن هارمونیکهای کروی و شکل بسط میدان برخوردی، شکل بسط میدانهای داخلی و پراکنده شده را بیان می کند. ضرایب بسط این میدانها برای همه مقادیر m به جز حالت m=1 باید برابر صفر باشد. از طرفی لازمه محدود بودن میدانها برای میدان داخل کره، باعث می شود که تنها توابع بسل نوع اول، ها در بسط میدان داخل حضور داشته باشند. با در نظر گرفتن تمام این ملاحظات، میدان داخل را میتوان به صورت زیر بسط داد:
که در آن تعریف شده است.
برای میدانهای پراکنده شده، چون در مناطق دور از کره هر دو تابع و خوش رفتار میباشند پس باید ترکیبی از این دو تابع انتخاب شود. اما معمول است که برای این کار از توابع هنکل استفاده شود. شکل مجانبی توابع هنکل به صورت زیر میباشد:
معادله اول نشاندهنده یک موج کروی بیرون رونده میباشد در حالی که معادله دوم نشاندهنده یک موج وارد شونده میباشد. پس برای بسط میدان پراکنده شده که یک میدان بیرون رونده است باید از توابع هنکل مرتبه اول در روابط مربوط به هارمونیکهای کروی برداری به جای استفاده کرد. بدین ترتیب میدان پراکنده شده به صورت زیر بسط داده می شود:
که بالانویس (۳) بیان کننده این مطلب است که در روابط مربوط به هارمونیکهای برداری کروی از توابع هنکل مرتبه اول استفاده شده است.
۴-۴-۳- توابع وابسته زاویهای:
در تئوری می، نتایج اغلب برای راحتی در محاسبات بر حسب توابع وابسته زاویهای بیان میشوند که به صورت زیر تعریف میشوند:
اگر چه این توابع بر یکدیگر عمود نیستند اما به راحتی میتوان عمود بودن توابع به شکل مجموع یا تفاضل این توابع را به صورت زیر ثابت کرد:
حال با بهره گرفتن از این توابع میتوان هارمونیکهای کروی برداری را به صورت سادهتری و به شکل زیر بازنویسی کرد:
۴-۴-۴- ضرایب پراکندگی:
قبل از محاسبه سطح مقطع پراکندگی، جذب و خاموشی لازم است که ضرایب پراکندگی، و که در رابطه (۴-۱۲۴) آمدهاند، محاسبه شوند. برای انجام این کار باید شرایط مرزی در مرز کره و محیط اطراف برقرار شوند. این شرایط مرزی در معادله (۴-۱۱۹) داده شده اند و مولفههای آن به صورت زیر میباشند.
با اعمال این شرایط مرزی در سطح کره، میتوان ضرایب بسط میدان داخل را به صورت زیر به دست آورد:
و با بهره گرفتن از این دو ضریب، ضرایب پراکندگی به صورت زیر به دست میآیند:
که در این روابط ، پارامتر اندازه و m، ضریب شکست نسبی به صورت زیر تعریف شده اند:
که در آن N و به ترتیب ضریب شکست محیط اطراف و کره میباشند.
۴-۴-۵- محاسبه سطح مقطع:
اکنون در موقعیتی هستیم که میتوان سطح مقطعهای پراکندگی، جذب و خاموشی را با بهره گرفتن از روابط به دست آمده در چند قسمت قبل و رابطه (۱۱۴) به دست آورد. با توجه به روابط (۱۱۲) و (۱۱۳) برای میزان انرژی خاموش شده و پراکنده روابط زیر را داریم:
با توجه به میدانهای به دست آمده و روابط معرفی شده تا کنون، میتوان سطح مقطعها را محاسبه کرد که جزئیات محاسبات در اینجا آورده نمی شود و در صورت لزوم میتوان به مرجع شماره [۷۹] مراجعه کرد:
۴-۴-۶- تئوری می برای کره پوشیده شده:
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 11:34:00 ب.ظ ]
|