منابع پایان نامه در مورد ارائه مدل چند هدفه زنجیره … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
-
- فاصله از نقطه ایده آل[۵۰] (MID)
این معیار سنجشی از نزدیکی جواب های پارتو به نقطه ایده آل (۰و۰)را در صورتیکه هر دو مینیمم باشند، ارائه می کند. هر چه مقدار این فاصله کمتر باشد کیفیت جواب ها بهتر خواهد بود. با توجه به مطالب گفته شده نحوه محاسبه عملکرد مجموعه جواب های پارتو بصورت رابطه زیر خواهد بود.
)۲-۱۳( MID=
در این رابطه n تعداد جواب های غیر مغلوب بدست آمده است و فاصله اقلیدسی بین هر عضو از مجموعه از مبدأ مختصات بوده که از رابطه بدست می آید. در این رابطه منظور از مقدار k امین تابع هدف در بردار جواب پارتو i ام است. بدیهی است که برای مجموعه های مورد مقایسه هرچقدر که این مقدار کوچکتر باشد مطلوبیت آن مجموعه بیشتر خواهد بود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
-
- درجۀ توازن در رسیدن همزمان به اهداف(RAS)
در اینجا روش دیگری مبتنی بر مسافت پیشنهاد شده است . اما ابتدا لازم است مقدماتی راجع به کیفیت حل ها بیان شود.
شکل ۲-۷-نمایش حل های مناسب
در شکل(۲-۷)حلهای مناسب مسألۀ دو هدفی نشان داده شده است و همچنان که مشاهده میشوداگر حلی در امتداد یک محور باشد مناسب نیست زیرا آن حل تنها برای یک هدف مناسب بوده وبرای هدف دیگر عملکرد مناسبی نداشته است ولی حلهایی که با فلش نشان داده شده اند حل های مناسبی هستند زیرا که به یک توازن قابل قبول بین اهداف مسأله رسیده اند. حال با این توصیف ، دراینجا لازم است معیاری کمی برای اندازه گیری رسیدن به این توازن در بین اهداف مختلف مسأله تعریف شود. به این منظور رابطۀ زیر پیشنهاد شده است.
(۲-۱۴)
که در این رابطه Fi=min{f1i , f2i} می باشد.
از جمله خصوصیات این روش میتوان به این نکته اشاره کرد که وجود حلهایی در امتداد یک محور که مقدار یک هدف در آن مناسب و مقدار هدف دیگر نامناسب باشد)حل های غیرمتوازن (باعث افزایش در مقدار معیار خواهد شد.
-
- معیار پراکندگی[۵۱] (D)
این معیار میزان پراکندگی جواب های غیر مغلوب نهایی را به صورت زیر محاسبه می کند:
(۲-۱۵) ۲
که در رابطه فوق معرف فاصله اقلیدسی بین نقطه i وi+1 در جبهه پارتو است. هرچه این معیار کوچکتر باشد الگوریتم از کارایی بالاتری برخوردار است.
-
- شاخص کیفیت (Q)
این شاخص به مقایسه کیفیت جوابهای پارتوی بدست آمده توسط هر الگوریتم می پردازد. در واقع همه جوابهای پارتوی بدست آمده توسط دو الگوریتم را با هم سطحبندی کرده و مشخص می کند که چند درصد جوابهای سطح یک، متعلق به هر الگوریتم میباشد. هر چه این درصد بیشتر باشد، الگوریتم از کیفیت بالاتری برخوردار است.
اما بحث مهمی که در اینجا وجود دارد این است که کدام روش اندازه گیری روش مناسب تری است و برای پاسخ به این سؤال ابتدا بایستی مشخص شود که از نظر تصمیم گیرنده چه ملاکهایی در مقایسه الگوریتم ها مهم تر بوده وثانیا نقاط قوت وضعف هر روش ارزیابی چیست تا بتوان در جای مناسب از آن استفاده نمود.به عنوان مثال اگر هدف تصمیم گیرنده داشتن تعداد حل های بیشتر در مجموعه پارتو باشد معیارهای تعداد نقاط پارتو روش مناسب تری نسبت به سایر روش ها است. اما اگر هدف تصمیم گیرنده بهتر بودن هر یک از حل های پارتو نسبت به الگوریتم های دیگر باشد روش منطقه زیر پوشش دو مجموعه مناسب تر بنظر می رسد زیرا هر حل از یک الگوریتم با حل های الگوریتم های دیگر نظیر به نظیر مقایسه می شود. اگر هدف تصمیم گیرنده داشتن حل هایی در پارتو با تمرکز بیشتر ونزدیک تر به نقطه مبدأ باشد روش پیشنهادی فاصله از نقطه ایده آل مناسب تر است و در نهایت اگر هدف تصمیم گیرنده تنها رسیدن به جواب هایی با پراکندگی بالاباشد، استفاده از دو معیار SNSو Dپیشنهاد می شود. پس همچنان که می بینیم نتایجی که هر یک از این روش ها به دست می آید لزوما یکسان نبوده ونتایج بر اساس مفاهیم خاص هر روش بدست آمده وصرفا تک بعدی به مقایسه جوابها می پردازد .در نهایت در هر یک از این موارد نیاز به تحلیل نتایج است.
۲-۱۳- ساختار کلی الگوریتمهای پیشنهادی
در این پایان نامه برای حل مسأله مورد بررسی از دو الگوریتم مرتبسازی نامغلوب ژنتیک (NSGA-II)و الگوریتم ژنتیک بر مبنای رتبه بندی نا مغلوب(NRGA)استفاده شده است که در ادامه مروری بر تاریخچه دو الگوریتم NSGA-II و NRGA خواهیم داشت.
۲-۱۳-۱- الگوریتم مرتبسازی نامغلوب ژنتیک[۵۲]
سرینیواس و دِب [۶۳] یک نخبهگرایی دستهبندی یا مرتبسازی نامغلوب را برای بهینهسازی چندهدفه در الگوریتمهای ژنتیک با نام NSGA پیشنهاد دادند. نکات برجستهای که در مورد این
روش بهینهسازی وجود دارد، عبارتست از:
-
- جوابی که هیچ جواب دیگری، بطور قطع بهتر از آن نباشد، دارای امتیاز بیشتری است. جوابها بر اساس این که چند جواب بهتر از آنها وجود داشته باشند، رتبه بندی و مرتب میشوند.
-
- شایستگی (برازندگی) برای جوابها بر حسب رتبه آنها و عدم غلبه سایر جوابها بر آنها، اختصاص مییابد.
-
- از شیوه اشتراک برازندگی[۵۳] برای جوابهای نزدیک استفاده می شود تا به این ترتیب پراکندگی جوابها به نحو مطلوبی تنظیم شود و جوابهای بطور یکنواخت در فضای جستجو پخش شوند.
با توجه به حساسیت نسبتاً زیادی که نحوه عملکرد و کیفیت جوابهای الگوریتم NSGA به پارامترهای اشتراک برازندگی و سایر پارامترها دارند، نسخه دوم الگوریتم NSGA با نام NSGA-II توسط دِب و همکاران [۶۴] معرفی گردید. بر خلاف الگوریتم قبلی که از نخبهگرایی فقط در یک بعد استفاده میکرد، NSGA-II از یک مکانیسم کاملاً روشن برای فراهم آوردن چگالی در بین جوابهای بهینه پارتو هم استفاده می کند. در اغلب مواقع این الگوریتم شباهتی به NSGA ندارد ولی مبتکران، نام NSGA-II را به دلیل نقطه پیدایش آن یعنی همان NSGA، برای آن حفظ کردند. ویژگیهای عمده این الگوریتم عبارتند از:
-
- تعریف فاصله تراکمی[۵۴] بعنوان ویژگی جایگزین برای شیوه هایی مانند اشتراک برازندگی
-
- استفاده از عملگر انتخاب تورنومنت دو- دویی
-
- ذخیره و آرشیو کردن جوابهای نامغلوب که در مراحل قبلی الگوریتم بدست آمده اند (نخبه گرایی) .
در الگوریتم NSGA-II از میان جوابهای هر نسل، تعدادی از آنها با بهره گرفتن از روش انتخاب تورنمنت دو- دویی انتخاب میشوند. در روش انتخاب دو- دویی، دو جواب به تصادف از میان جمعیت انتخاب میشوند و سپس میان این دو جواب، مقایسه ای انجام می شود و هر کدام که بهتر باشد، نهایتاً انتخاب می شود. معیارهای انتخاب در الگوریتم NSGA-II در درجه اول، رتبه جواب و در درجه دوم فاصله تراکمی مربوط به جواب است. هر چه قدر رتبه جواب کمتر باشد و دارای فاصله تراکمی بیشتری باشد، مطلوبتر است.
با تکرار عملگر انتخاب دو- دویی بر روی جمعیت هر نسل، مجموعه ای از افراد آن نسل برای شرکت در تقاطع[۵۵] و جهش[۵۶] انتخاب میشوند. بر روی بخشی از مجموعه افراد انتخاب شده، عمل تقاطع و بر روی بقیه، عمل جهش انجام می شود و جمعیتی از فرزندان و جهشیافتگان ایجاد می شود. در ادامه، این جمعیت با جمعیت اصلی ادغام می شود. اعضای جمعیت تازه تشکیل یافته، ابتدا برحسب رتبه و بصورت صعودی مرتب میشوند. اعضایی از جمعیت که دارای رتبه یکسانی هستند، بر حسب فاصله تراکمی و بصورت نزولی مرتب میشوند. حال اعضای جمعیت در درجه اول بر حسب رتبه، و در درجه دوم بر حسب فاصله تراکمی مرتب سازی شده اند. برابر با تعداد افراد جمعیت اصلی، اعضایی از بالای فهرست مرتبشده انتخاب میشوند و بقیه اعضای جمعیت دور ریخته میشوند. اعضای انتخاب شده جمعیت نسل بعدی را تشکیل می دهند. و چرخه مذکور در این بخش، تا محقق شدن شرایط خاتمه، تکرار می شود.
جوابهای نامغلوب بدست آمده از حل مسأله بهینهسازی چندهدفه، غالبا به نام جبهه پارتو شناخته میشوند. هیچ کدام از جوابهای جبهه پارتو، بر دیگری ارجحیت ندارند و بسته به شرایط، میتوان هر کدام را بعنوان یک تصمیم بهینه در نظر گرفت.
۲-۱۳-۲-الگوریتم ژنتیک بر مبنای رتبه بندی نامغلوب([۵۷]NRGA)
الگوریتم NRGA که اولین بار توسط مرادی و همکاران ]۸۳[ مطرح شد، مفاهیم پایه ای و گام هایی مشابه الگوریتم NSGAII دارد با این تفاوت که نحوه انتخاب والدین برای ساخت جمعیت جدید در آن متفاوت است .همانطور که قبلا گفته شد الگوریتمNSGAII از عملگر انتخاب بر اساس تورنامنت مزدحم دودویی برای انتخاب والدین استفاده می کند،در حالی که الگوریتم NRGA از عملگر رتبه بندی برپایه چرخه رولت[۵۸] استفاده می کند. مراحل و روش کار با این دو الگوریتم به تفصیل در فصل بعد توضیح داده خواهد شد.
۲-۱۴- خلاصه فصل
در این فصل ابتدا تعاریف پایه ای از زنجیره تأمین مطرح می شودوسپس مروری بر مقالات ارائه شده در زمینه برنامه ریزی و طراحی یکپارچه شبکه زنجیره تأمین صورت گرفت. در ادامه با توجه به ساختار چندهدفه بودن مسأله مورد نظر، بهینهسازی مسائل چندهدفه و روشهای حل آن مورد بررسی و مطالعه قرارگرفت وچند نمونه از شاخص های مقایسه معرفی گردیدودر آخر مروری بر کلیات دو الگوریتم پیشنهادی NSGAII و NRGA داشتیم.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 12:26:00 ق.ظ ]
|