… |
در رابطه بالا A وزن آسفالتن بدست آمده و M وزن نمونه رسوب به کار برده شده در آزمایش میباشد.
سامانه مطالعه پدیده رسوب واکس در لوله
در این دستگاه، نفت از یک مخزن با دمای ثابت به وسیله پمپ با دبی مشخص وارد یک لوله دو جداره می شود که جداره بیرونی آن توسط سیال سرد (مخلوط ۷۵%آب و ۲۵% اتین گلایکول) در جهت مخالف با ورود نفت در دمای مورد نظر ثابت نگه داشته می شود. سپس با عبور از لوله مجددا به مخزن برگردانده می شود. با گذشت زمان واکس در جداره داخلی لوله رسوب کرده و برای زدایش رسوب مبدل بدون قطع جریان سیال سرد کننده از خط لوله جدا شده و به صورت عمودی به مدت یک ساعت به گیره وصل می شود. سپس دو طرف مبدل بسته شده و توسط سیستم گرمایش آب درون مبدل تا °C 60 گرم شده و مخلوط تولوئن و متیل اتیل کتون °C 80 به نسبت حجمی ۴ به ۱ بعنوان حلال درون مبدل تزریق می شود. سپس محتوای درون لوله تخلیه شده و با تبخیر حلال مقدار رسوب واکس وزن شده است. در این مطالعه نمونههای مختلفی از رسوب با تغییر شرایط عملیاتی تشکیل شده و مقدار وزن ها به عنوان پاسخ ثبت گردید.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در قسمت مربوط به مطالعه بررسی تجربی مکانیسم ماندگی رسوب با گذشت زمان با آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی در جریان درهم، پس از اتمام زمان هر آزمایش، مبدل دو لولهای از خط لوله جدا شده و به صورت عمودی به گیره متصل می شود. بعد از گذشت یک ساعت نمونه ای از رسوب توسط قاشقک خاصی که به منظور نمونه برداری از مکان ثابتی (۱۲-۵ سانتیمتر قبل از خروج سیال مبرد از مبدل) طراحی گردیده از لوله داخلی مبدل زدایش شده و بعد از توزین، به منظور بررسی خواص حرارتی نمونه آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی بر نمونه انجام شده است.
آزمون اندازه گیری محتوای واکس[۴۸] نمونههای نفتیمحتوای واکس نمونههای نفتی در این تحقیق با بهره گرفتن از روش UOP اصلاح شده تعیین شده است (Elsharkawy et al., 2000). مراحل روش UOP اصلاح شده به ترتیب زیر میباشد:پیش گرمایش نمونههای نفت خام تا دمای °C70 برای اطمینان از انحلال کامل فاز جامد انجام خواهد شد.نمونه نفت با نسبت حجمی ۱به ۴۰ با نرمال پنتان مخلوط شده، به مدت ۲۴ ساعت کنار گذارده شده و سپس به منظور حذف آسفالتن و دیگر مواد ته نشین شده فیلتر می شود.۵ گرم از نمونه فیلتر شده درون ظرفی با ابعاد مناسب ریخته می شود.۳۵ سانتیمتر مکعب از پترولیوم اتر به نمونه اضافه کرده و تا انحلال کامل هم زده می شود.حدود ۱۱۰ سانتیمتر مکعب استون به محلول زیر همزن اضافه میگردد.نمونه برای مدت حداقل ۲ ساعت در فریزری به دمای °C20- تا °C30- قرار داده میشود.قیف بوخنر، کاغذ صافی واتمن شماره ۹۳۴، ارلن خلأ و مخلوطی از سه واحد استون و یک واحد اتر نیز برای پیش سرمایش در فریزر قرار داده می شود.قبل از شروع به فیلتر نمودن مخلوط حلال نمونه سرد شده، کاغذ صافی درون قیف بوخنر توسط مخلوط حلال سرد تر شده و پمپ خلأ روشن شده تا کاغذ صافی بهخوبی درون قیف قرار گیرد. نمونه به آرامی درون کاغذ صافی ریخته شده و فیلتر میگردد. همزن، شیشه و محتویات باقی مانده روی کاغذ صافی با مخلوط حلال سرد شسته خواهد شد. پمپ خلأ خاموش شده و اتصال خلأ قطع میگردد. کاغذ صافی با یک پنس برداشته شده و درون ظرف شیشه ای اولیه قرار داده می شود. بلورهای واکس روی کاغذ صافی و همزن با تولوئن درون ظرف اولیه شستشو داده می شود.
تولوئن درون ظرف تبخیر میگردد و ظرف دوباره وزن میگردد. وزن کاغذ صافی را از تفاوت بین وزن ظرف اولیه و نهایی کم نموده، حاصل برابر وزن بلورهای واکس در ۵ گرم نمونه اولیه میباشد.
طراحی آزمایشها[۴۹]
طراحی آزمایشها (DOE) تکنیکی آماری است که برای مطالعه اثر چندین عامل به طور همزمان مورد استفاده قرار می گیرد. اساس کار این روش بدین گونه است که به جای اینکه برای رسیدن به یک نتیجه گیری دقیق علمی تعداد زیادی آزمایش انجام گیرد، فقط کافی است که کسری از این تعداد انجام شود. نرم افزارهای مرتبط با روش طراحی آزمایشها، با انجام یکسری محاسبات آماری بر روی نتایج بدست آمده از این آزمایشها، یک نتیجه گیری دقیق و معتبر (با سطح اطمینان مشخص) در مورد اهمیت عوامل لحاظ شده و شرایط بهینه ارائه دهند. کاربرد روشهای طراحی آزمایشها ضمن صرفه جویی در وقت و هزینه انجام آزمایشها سبب تحلیل آماری دقیقتر نتایج خواهند شد و در عین حال نه تنها اعتبار نتایج را کاهش نمیدهد بلکه به آن اعتبار میبخشد. همچنین امکان مقایسه اثر عوامل مختلف و دستیابی به حالت بهینه که در تحقیقات آزمایشگاهی بسیار با اهمیت است را فراهم مینماید. یکی از معتبرترین روشهای طراحی آزمایشها روش تاگوچی است که در آن میتوان برای آزمایشهایی که همراه با تکرار هستند، همه تحلیلها را بر روی یک پاسخ تبدیل یافته آماری مناسب به نام نسبت سیگنال به اختلال[۵۰] (S/N) انجام داد. نسبت سیگنال به اختلال برای شرایطی که مقادیر کوچکتر از پاسخ مطلوب است، از معادله زیر به دست میآید:
(۳- ۶)
در رابطه (۳-۶) n تعداد آزمایشهای انجام شده و y مقادیر اندازه گیری شده پاسخ است. مهمترین اهداف روش تاگوچی عبارت است از: ۱- یافتن شرایط بهینه برای رسیدن به نتیجه دلخواه مورد نظر ۲- تعیین اثر عوامل ۳- تعیین اثر نسبی هر یک از عوامل ۴- تعیین عامل مهم و غیر مهم (Roy, 2001).
انتخاب سطوح و عوامل
انتخاب عوامل موثر احتمالی بر روی پاسخ و تعیین سطوح مناسب برای تغییرات این عوامل اولین و مهمترین مرحله در کاربرد طراحی آزمایشهای تاگوچی میباشد. در جدول ۳-۷ پنج عامل عملیاتی مؤثر بر فرایند تشکیل واکس در خطوط لوله شامل: ترکیب درصد نفت خام، دما( دمای ورودی نفت و اختلاف دما بین نفت داغ و دیواره لوله)، دبی نفت خام و زمان و مقادیرسطوح انتخابی برای این عوامل نشان داده شده است. تعیین عوامل و سطوح مناسب باتوجه به مرور مقالات موجود (جدول ۲-۱)،آزمایشهای غربالی و محدیتهای آزمایشگاهی انجام پذیرفت. با توجه به مرور مقالات دلیلی برای بر همکنشهای دوبه دو بین عوامل وجود ندارد. بنابراین در طراحی آزمایشها از بر همکنش بین عوامل صرفنظر شده است. انتخاب سه سطح برای هر عامل، امکان مطالعه رفتار غیر خطی در اثر گذاری یک عامل روی پاسخ را به خوبی فراهم مینماید.
جدول ۳- ۶ جدول عوامل عملیاتی و سطوح انتخاب شده آنها جهت طراحی آزمایشها
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 12:08:00 ق.ظ ]
|