۲۷

R27

۵۳۰۱۵۴٫۰۰

۳۵۸۷۵۳۷٫۰۰

غبار خیابان

ذوب آهن

۳-۴-تفسیر نتایج فلزات سنگین در نمونه­های غبار خیابان
فعالیت­های انسان در چند دهه اخیر در تمام کشورها، به­ ویژه کشورهای در حال توسعه به بروز آشفتگی در سامانه های طبیعیمنجر شده است. با پیشرفت­های صنعتی و نیاز به منابع انرژی، اثر انسان بر محیط زیست شدیدتر شده، و آلودگی محیط های آب، خاک و هوا را به دنبال داشته و بیش از هر کس دیگر گریبانگیر خود انسان شده است. از جمله خطرناکترین این آلاینده ها فلزات سنگین هستند که به دلیل پتانسیل سرطان زایی، جهش زایی ، قابلیت انباشت، و زیست پایستاری اهمیت ویژه­ای دارند. فلزات سنگین از راه های مختلف مانند غذا، آب و جو وارد بدن موجودات می­شوند. واژه­ های زنجیره غذایی، شبکه غذایی، و سطوح تغذیه­ای برای توصیف مسیرهای ورود آلودگی به جانوران به کار می­رود. فلزات سنگین خورده شده در زنجیره غذایی بالا رفته و از راه شبکه غذایی به سطوح غذایی بالاتر راه می­یابد، و ممکن است در طی این مسیر دچار زیست­انباشت شده و افزایش زیستی یابد. خوردن و زیست­انباشتن برخی از فلزات که در سیال­ها، بافتها یا اندام­های خاصی به غلظت­های بحرانی سمی می­رسند برای جانورانی که در سطوح بالاتر غذایی قرار دارند، خطر محسوب می شوند(زیگل،۲۰۰۲). نتایج حاصل از تجزیه نمونه­های غبار برای تعیین غلظت فلزات سنگین در جدول۳-۲ ارائه شده است.

۳-۴-۱- تحلیل آماری داده ­های نمونه­های غبار خیابان
هدف ازتحلیل داده ­های آماری پی بردن به غلظت زمینه وتعیین مرزآلودگی، توزیع عادی وغیرعادی است. میانگین داده ­ها بیانگر غلظت عادی نمونه­های جمع­آوری­­شده است. تحلیل روند تغییرات عناصر سنگین در محیط غبار با توجه به میانگین غلظت و استانداردهای جهانی توصیف وسپس،توزیع آماری آن مشخص می­گردد. هدف از این بخش، بررسی آماری غلظت عناصر در نمونه­های غبار خیابان می­باشد. بنابراین دراین پژوهش ازچندروش آماری(آمارتوصیفی، ضریب همبستگی) ونمودارهای جعبه‌ای برای تحلیل بهتر داده‌ها وارتباط آنها با زمین­شیمی استفاده شد. تحلیل­های آماری با بهره گرفتن از نرم­افزارSPSS (version 19) انجام شده است.
۳-۴-۲- آمار توصیفی فلزات سنگین
غبارهای نهشته شده در کنار خیابان‌ها، بزرگراه‌ها، و میدان­های درون‌شهری و جاده‌های برون­شهری در شهرهای بزرگ جهان به تفصیل بررسی شده‌اند. در بین فلزات سنگین موجود در غبارهای خیابان، ۱۴ عنصر مولیبدن، مس، سرب، روی، کادمیم، کروم، آنتیموان، آرسنیک، کبالت، آلومینیم، آهن، منگنز، قلع و نیکل از اهمیت بیشتری برخوردارند، و غنی­شدگی زیادی نشان می‌دهند. به همین دلیل در بخش غبار خیابان محدوده مطالعاتی بیشتر به بحث در مورد این عناصر پرداخته می­ شود. نتایج آمار توصیفی عناصر جزئی و اصلی در جدول۳-۳ارائه شده است.
جدول۳-۲-نتایج آمار توصیفی غلظت عناصر در نمونه‌های غبار خیان

Sn

Cr

Sb

Cd

As

Co

Ni

Zn

Pb

Cu

Mo

N=24

۱۱٫۰۴

۸۲٫۱۲

۶٫۹۴

۲٫۱۳

۲۲٫۱۵

۱۳٫۹۲

۷۰٫۰۳

۷۰۷٫۱۹

۳۹۳٫۳۳

۱۸۲٫۲۶

۳٫۶۷

Mean

۹٫۴۵

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...