۳-۶- ابزارهای جمع آوری داده‌ها
۱- ترازوی دیجیتالی، با مارک سکا[۳۷]، ساخت کشور آلمان و بر حسب واحد کیلوگرم و با حساسیت ۱/۰ کیلوگرم، برای اندازه‌گیری وزن آزمودنی‌ها استفاده شد.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۲- دستگاه قدسنج، با مارک سکا، ساخت کشور آلمان و بر حسب واحد سانتی‌متر و با دقت ۱/۰ متر که برای اندازه‌گیری قد آزمودنی‌ها استفاده شد.
۳- متر نواری، از جنس پلاستیک ساخت کشور ایران و بر حسب واحد سانتی‌متر و با دقت ۲/۰ متر که برای اندازه‌گیری دور محیط اندام آزمودنی‌ها استفاده شد.
۴-کالیپر، ساخت کشور ژاپن و بر حسب واحد میلی‌متر و با دقت که برای اندازه‌گیری چربی زیر پوستی اندام‌های آزمونی‌ها مورد استفاده قرار گرفت.
۵- وسایل لازم برای تعیین VO2max: ضربان سنج پولار که برای ثبت ضربان قلب و کرنومتر دیجیتال با دقت ۰۱/۰ ثانیه برای تعیین زمان رکورد آزمودنی‌ها استفاده شد.
۶- فشارسنج، برای تعیین فشار خون آزمودنی‌ها مورد استفاده قرار گرفت.
۷- وسایل لازم برای خون‌گیری: سرنگ cc5 یکبار مصرف، لوله‌های حاوی ماده ضدانعقاد (EDTA)
۸- سانتریفوژ
۹- کیت‌های اندازه‌گیری ACE و کیت اندازه‌گیری انسولین به روش الایزا.
۱۱- کیت اندازه‌گیری گلوکز به روش روش رنگ سنجی آنزیمی[۳۸] (گلوکز اکسیداز)
۳-۷-روش گردآوری اطلاعات
۱- قد:
برای اندازه‌گیری قد آزمودنی‌ها از دستگاه قدسنج سکا، استفاده شد. بدین‌گونه که آزمودنی بر روی صفحه تخت دستگاه قدسنج ایستاده و به طرف جلو نگاه می‌کند، به گونه‌ای که بالای لاله گوش با زاویه چشم در یک راستا قرار گیرد. قد انتهای پاشنه پا تا قسمت فوقانی کاسه‌ی سر به سانتی‌متر یادداشت می‌شد.
۲- وزن:
برای اندازه‌گیری وزن آزمودنی‌ها در ابتدا و انتهای دوره تمرین ترازوی دیجیتالی آزمایشگاهی استفاده شد، بدین ترتیب که آزمودنی‌ها قبل از صرف صبحانه با حداقل پوشش و بدون کفش بر روی ترازو می‌ایستادند و وزن آنها ثبت می‌شد.
۳- شاخص توده بدنی:
از تقسیم وزن بدن (بر حسب کیلوگرم) بر مجذور قد (بر حسب متر) به دست آمد.
۴- نسبت دور کمر به دور لگن (WHR[39]):
دور کمر را با یک متر نواری در کمترین محیط ناحیه شکم (۵/۲ سانتیمتر بالاتر از ناف) و دور لگن را از برجسته ترین ناحیه قسمت باسن (روی کفل) اندازه‌گیری کرده و نسبت WHR از تقسیم دور کمر به دور لگن محاسبه شد.
۵- درصد چربی بدن:
درصد چربی بدن با بهره گرفتن از کالیپر یا گامی به روش سه نقطه‌ای (سه‌سر‌بازویی، فوق خاصره و ران) انجام شد. ابتدا آن را وارد فرمول جکسون و پولاک[۴۰] (۱۹۸۵) گذاشته، چگالی بدن را بدست می‌آوریم و بعد عدد به‌دست آمده را در فرمول سیری قرار می‌دهیم.
BD= 099421/1- 0009929/0 (مجموع سه چین پوستی) + ۰۰۰۰۰۲۳/۰ ۲(مجموع سه چین پوستی) – ۰۰۰۱۳۹۲/۰ (سن)
۴۹۵) = درصد چربی بدن ۴۵۰- (چگال بدن
۶- محاسبه و اندازه‌گیری اکسیژن مصرفی بیشینه (VO2max):
محاسبه حداکثر اکسیژن مصرفی از طریق آزمون راکپورت انجام گرفت. از افراد شرکت‌کننده در این آزمون خواسته شد تا بعد از گرم کردن خود مسافت ۱۶۰۰ متر را با نهایت سرعت راه بروند. در طی انجام تست نبض این افراد توسط بلت کنترل شده و زمان آنها با کرنومتر ثبت شد. در نهایت ۵ ثانیه بعد از اتمام مسافت تعداد ضربان قلب شمارش و ثبت گردید. ارزیابی Vo2max از طریق فرمول زیر صورت گرفت.
Vo2max = – (وزن بدن به کیلوگرم *۱۶۹۲/۰) – ۸۵/۱۳۲ – (سن * ۳۸۷۷/۰) + (جنس * ۳۱۵/۶)
(زمان با دقت صدم ثانیه * ۲۶۴۹/۳) – (ضربان قلب در دقیقه * ۱۵۶۵/۰)
جنسیت برای زنان در این فرمول صفر در نظر گرفته شده‌است.
۳-۸- روش‌های آزمایشگاهی و اندازه‌گیری آنالیت‌ها
۱- روش اندازه‌گیری فشارخون و جمع آوری و نگهداری پلاسما:
اندازه‌گیری فشار خون افراد ۲۴ ساعت قبل از شروع اولین جلسه تمرینی، و حداقل ۴۸ ساعت بعد از اتمام آخرین جلسه آن صورت گرفت. برای مشابه بودن زمان نمونه‌گیری در پیش و پس آزمون، از آزمودنی‌ها خواسته شد تا در ساعت ۷:۴۵ صبح در محل نمونه‌گیری حضور داشته باشند و در هر دو مرحله، پس از حدود ۱۵ دقیقه استراحت، اندازه‌گیری فشار خون و خون‌گیری در ساعت ۸ صبح شروع شد و تا ساعت ۹ صبح به پایان رسید. هر دو مرحله اندازه‌گیری فشارخون توسط پزشک و با فشارسنج انجام شد. سپس از تمامی آزمودنی‌ها در مرحله میانی لوتئال قاعدگی در حالت ناشتا (از آزمودنی‌ها خواسته شد که از ساعت ۸ شب قبل از نمونه‌گیری تا صبح از مصرف مواد غذایی پرهیز کنند) به میزان ۵ سی سی (سرنگ ۵ سی سی) خون از ورید بازویی گرفته شد. نمونه‌های خونی در لوله‌های حاوی EDTA جمع آوری و جهت جداسازی پلاسما در دستگاه سانتریفیوژ با دور۳۵۰۰ دور در ثانیه به مدت ۱۵ دقیقه گذاشته شد. پلاسمای به دست آمده به درون میکروتیوب ریخته شده و برای اندازه‌گیری‌های بعدی در فریزر با دمای ۷۰- درجه سانتیگراد نگهداری شد و جهت انجام سایر آزمایش‌ها مورد استفاده قرار گرفت.
۲- اندازه‌گیری آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE):
سطوح ACE پلاسما با روش الایزا[۴۱] و با بهره گرفتن از کیت انسانی ساخت شرکت چینی کازوبایو با حساسیت اندازه‌گیری ۹۵/۱نانو گرم بر میلی‌لیتر سنجیده شد.
۳- اندازه‌گیری انسولین:
سطوح انسولین پلاسما توسط روش الایزا اندازه‌گیری شد. حساسیت روش مذکور ۷۶/۱ میلی واحد بر لیتر (mU/L1) بود.
۴- اندازه‌گیری گلوکز:
گلوکز پلاسما نیز با بهره گرفتن از روش رنگ سنجی آنزیمی[۴۲] (گلوکز اکسیداز) با بهره گرفتن از کیت شرکت پارس آزمون اندازه‌گیری شد. حساسیت روش مذکور ۵ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر بود و درصد ضریب تغییرات درون آزمونی ۱/۱ درصد تعیین شد.
۵- اندازه‌گیری مقاومت انسولینی:
برای اندازه‌گیری مقاومت انسولینی از شاخص ارزیابی مدل هموستازی (HOMA) بر طبق فرمول زیر استفاده شد:
مقاومت انسولینی= گلوکز ناشتا (mg/d) * انسولین ناشتا (µU/mL) / 405
۳-۹- روش تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها
برای توصیف داده‌ها از روش‌های آماری توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، رسم جداول و نمودارها) استفاده شد. به‌منظور استفاده از آزمون آماری مناسب با توجه به حجم نمونه در گروه‌ها، ابتدا به بررسی نرمال بودن توزیع و تجانس واریانس متغیرهای مورد مطالعه از طریق آزمون کلموگروف-اسمیرنوف و آزمون لونز پرداخته شد. زمانی که متغیرها دارای توزیع نرمال بودند، برای مقایسه میانگین تغییرات قبل و بعد از ارائه متغیرهای مورد مطالعه، از آزمونt همبسته و جهت بررسی ارتباط بین متغیرها از همبستگی پیرسون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات خام از نرم افزار آماریSPSS 16 و برای رسم نمودارها از نرم افزار EXCEL استفاده شد.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش
۴-۱- مقدمه
در این فصل اطلاعات جمع‌ آوری شده با بهره گرفتن از روش‌های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در دو بخش گردیده است: در بخش اول اطلاعات و نتایج در قالب جداول و نمودارها به صورت توصیفی و در بخش دوم از روش های آمار استنباطی جهت آزمون فرضیه های تحقیق و تحلیل داده ها استفاده شده و نتایج آن گزارش شده است.لازم به ذکر است طبیعی بودن توزیع داده‌ها با آزمون کلموگروف-اسمیرنف بررسی شد و با توجه به اینکه داده‌ها دارای توزیع نرمال بودن از آمار پارامتریک استفاده شد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...