همچنین سازگاری بر بهره ­وری کارکنان ‌می‌توان اثرگذار باشد، هر انسانی می­ کوشد تا خود را با محیط فیزیکی و روانی­اش سازگار کند، زیرا انطباق با شرایط مختلف، از سلامت روانی آدمی حکایت دارد (ویونا[۹]،۲۰۰۰). هر چه سازگاری در سازمان بیشتر باشد، کارکنان می ­توانند بهره ­وری بیشتری داشته باشند و زمینه دست­یابی به اهداف سازمان بیشتر فراهم شود.

با این تفاسیر و نقشی که رضایت شغلی و سازگاری کارکنان می ­تواند در توسعه و رشد سازمان داشته باشند، این پژوهش درصدد این است تا به بررسی رابطه بین رضایت شغلی و سازگاری با بهره ­وری کارکنان بپردازد.

هدف­ پژوهش

هدف اصلی

    1. تبیین رابطه بین رضایت شغلی با بهره وری شغلی

  1. تبیین رابطه بین سازگاری با بهره وری شغلی

هدف­های فرعی

    1. پیش‌بینی بهره وری کارکنان با توجه به رضایت شغلی و سازگاری

  1. تبیین تفاوت بین بهره ­وری کارکنان زن و مرد .

فرضیه ­های پژوهش

فرضیه اصلی پژوهش:

    1. بین رضایت شغلی و بهره ­وری شغلی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.

  1. بین سازگاری کارکنان و بهره ­وری شغلی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.

فرضیه ­های فرعی

    1. رضایت شغلی و سازگاری قادر به پیش‌بینی بهره ­وری شغلی کارکنان در سطح معناداری می‌باشد.

  1. بین بهره ­وری کارکنان زن و مرد تفاوت معناداری وجود دارد.

تعریف واژه ­ها و اصطلاح­ها

تعاریف نظری

الف)بهره وری:

در مدل اچیو[۱۰]، الگوی هرسی وگلدسمیت[۱۱](۱۹۹۴)، بهره وری کارکنان معادل برآیندی از مؤلفه های توانایی[۱۲]، وضوح[۱۳]، کمک[۱۴]، انگیزه[۱۵]، ارزیابی[۱۶] ، اعتبار[۱۷]، محیط[۱۸] می‌باشد. همچنین بهره‌وری حاصل کسری است که از تقسیم مقدار یا ارزش محصول بر مقدار یا ارزش یکی از عوامل تولید به دست می‌آید (رفیعی و زیبایی،۱۳۸۲).

ب)رضایت شغلی:

اسمیت، کندال و هالین (۱۹۶۹) معتقد هستند، رضایت شغلی به عنوان احساس مساعد و مثبت کارکنان به شغل خود، در سازمان، متأثر از نیازها، انگیزه ها و علایق از یک طرف و شرایط شغلی از طرف دیگر می‌باشد (به نقل از هومن،۱۳۸۱).

ج) سازگاری:

سازگاری یک مفهوم عام است و به همه راهبردهایی که فرد برای اداره کردن موقعیت­های استرس­زای زندگی اعم از تهدیدهای واقعی و غیرواقعی به کار می­برد گفته می­ شود (سادوک و سادوک[۱۹]، ۲۰۰۳).

تعاریف عملیاتی

الف) بهره وری:

در این پژوهش ‌بر اساس نمره فردکه ازپرسشنامه مدل اچیو(۱۹۹۴) الگوی هرسی و گلدسمیت کسب می کند، مورد سنجش قرارگیرد.

ب) رضایت شغلی:

برای سنجش رضایت شغلی در این تحقیق از پرسشنامه شاخص توصیف شغل[۲۰](JDI) استفاده شده که توسط اسمیت، کندال و هیولین[۲۱] (۱۹۶۹) تهیه و میزان سازی شده است منظور نمره ای است که از این پرسشنامه به دست آمده است.

ج) سازگاری:

برای سنجش سازگاری از پرسشنامه سازگاری سهرابی و سامانی (۱۳۹۰) که در قالب پنج عامل ۱- شخصی، ۲- اجتماعی، ۳- تحصیلی، ۴- شغلی، ۵- خانوادگی تهیه شده استفاده گردیده است و منظور نمره­ای است که از این پرسشنامه به دست آمده است.

فصل دوم

مبانی نظری و پیشینه پژوهش

در این فصل سعی بر آن است تا با مروری بر ادبیات مربوط به موضوع مورد پژوهش، آشنایی بیشتر با آن پیدا کرده و وضعیت دانش مربوط به آن­را دریابیم. این فصل شامل چهار بخش ‌می‌باشد که بعضی از بخش­ها نیز قسمت­ های جزئی­تری را در بر دارد.

بخش اول با عنوان بهره وری شامل پنج قسمت تعریف بهره ­وری، دیدگاه های مختلف درباره بهره‌وری، الگوهای بهره وری ، عوامل مؤثر بر بهره ­وری و بهبود بهره ­وری نیروی انسانی ‌می‌باشد. بخش دوم راجع به رضایت شغلی شامل سه قسمت انواع رضایت شغلی و پیامدهای رضایت شغلی و عدم رضایت شغلی و نظریه های رضایت شغلی ‌می‌باشد. بخش سوم با عنوان سازگاری شامل دیدگاه­ های مختلف درباره سازگاری ‌می‌باشد. بخش چهارم با عنوان پژوهش­های انجام شده شامل دو قسمت پژوهش­های مربوط به رابطه بین رضایت شغلی با بهره ­وری و پژوهش­های مربوط به رابطه بین سازگاری با بهره ­وری و در پایان نتیجه ­گیری از فصل آمده است.

بهره ­وری

یکی از اهداف هر سازمان، دست­یابی به بهره ­وری است. برای رسیدن ‌به این هدف، راهی جز توسل به نوعی دیدگاه سیستمی، بومی و کاربردی وجود ندارد. موفقیت­های چشمگیر دهه­ اخیر سازمان­هایی با حداقل امکانات از یک سو و شکست سازمان­هایی با بهترین توانایی‌های مادی از سوی دیگر بیانگر نقش قابل توجه عوامل غیر مادی و معنوی در موفقیت آن ها بوده است (اسکولتز[۲۲] و اسکاتز[۲۳]، ۲۰۰۸).

بهبود بهره‌وری موضوعی بوده که از ابتدای تاریخ بشر و در کلیه نظامهای اقتصادی و سیاسی مطرح بوده است (قاسمی، ۱۳۷۹). اما تحقیق درباره چگونگی افزایش بهره‌‌وری به طور سیستماتیک و در چارچوب مباحث علمی تحلیلی از حدود ۲۳۰ سال پیش ‌به این طرف به طور جدی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. واژه بهره‌وری برای نخستین بار به وسیله فرانسوا کنه ریاضیدان و اقتصاددان مکتب فیزیوکراسی (حکومت طبیعت) به کار برده شده است. در سال ۱۸۸۳ فرانسوی دیگری به نام «لیتره»، بهره‌وری را دانش و فن تولید تعریف کرد. در سال ۱۹۵۰ سازمان همکاری اقتصادی اروپا[۲۴] به طور رسمی بهره ­وری را چنین تعریف کرد: بهره‌وری حاصل کسری است که از تقسیم مقدار یا ارزش محصول بر مقدار یا ارزش یکی از عوامل تولید به دست می‌آید (مقیمی،۱۳۸۵).

کوشش­های بشر همواره بر آن بوده تا حداکثر نتیجه را با کمترین امکانات و عوامل موجود به دست آورد. این کوشش­ها را ‌می‌توان دست­یابی به بهره ­وری بالاتر نامید. بهره ­وری، مفهومی است که به­عنوان یک ویژگی بسیار مهم به سیستم­های باز نسبت داده می­ شود و اهمیت آن تا اندازه­ای است که ‌می‌توان آن را هدف نهایی هر سیستمی به حساب آورد (پاول و مایر[۲۵]،۲۰۰۹).

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...