• سرمایه گذاران فردی: گروهی هستند که بیشتر به امید انتفاع از سرمایه گذاری اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار می‌کنند.

    • تعداد معامله گران: به تعداد سرمایه گذاران انفرادی و سرمایه گذاران نهادی می‌گویند که در دوره معینی اقدام به خرید یا فروش سهام در بازار می‌کنند.

    • حجم معاملات: به میزان خرید و فروش سهام شرکت‌ها، توسط مؤسسات نهادی و سرمایه گذاران انفرادی در دوره معینی می‌گویند.

    • حرکت قیمتی: به تغییر قیمت سهام روی تابلو معاملات بورس نسبت به دوره های قبل می‌گویند.

    • مدل LSV :مدلی که در سال ۱۹۹۲ برای اولین بار توسط لاکونیشوک، اشلیفر و ویشنی ارائه شد و بعد از آن توسط سایر محققان بازار سرمایه تکمیل گردید،در این مدل با بهره گرفتن از قدر مطلق مقطعی انحراف از میانگین Pi,tها، به شناسایی و اندازه گیری و همچنین تشخیص نوع رفتار توده وار از لحاظ عمدی غیر عمدی در بازار می پردازد.

۱-۱۴ خلاصه فصل

در این فصل از تحقیق که کلیات تحقیق گفته می شود رفتار توده وار به طور اجمالی و خلاصه بیان شده و چارچوب کلی تحقیق مشخص می شود برای این منظور این فصل شامل بیان مسئله ، ادبیات تحقیق ، تعاریفی از رفتار توده وار و انواع رفتار های توده وار ، تاریخچه رفتار توده وار ، قلمرو تحقیق و برخی اصطلاحات به کار رفته در پدیده رفتار توده وار است.

این فصل از تحقیق به خواننده یک دیدگاه کلی و سطحی و در باره پدیده رفتار توده وار ارائه می‌دهد. قابل ذکر است که در این فصل از تحقیق رفتار توده وار به صورت کیفی بیان شده و ‌در مورد نحوه محاسبه (روش های کمی)آن هیچگونه اطلاعاتی ذکر نشده است.

فصل دوم

مبانی نظری تحقیق

۲-۱- مقدمه

هر تحقیق و پژوهش علمی را می توان حلقه اتصالی بین تحقیقات گذشته و آینده بحساب آورد. بعبارت دیگر یک تحقیق علمی ضمن مبتنی بودن بر مطالعات گذشته، مقدمه و پایه ای برای مطالعات آینده نیز بحساب می‌آید.بدهی است که هرچه ارتباط یک تحقیق با تحقیقات قبلی و تئوری‌های موجود بیشتر باشد، ‌بر اعتبار و ارزش نتایج نیز افزوده شده و نتایج حاصل از آن تحقیق نیز بهتر قابلیت پیوند با دانش موجود را دارا خواهند بود(خاکی،۱۳۸۶)

مطالعه و بررسی نتایج تحقیقات گذشته به عنوان اساس و بستر هر پژوهش، از ابعاد مختلفی حائز اهمیت و بر بخش‌های مختلف یک تحقیق به صورت زیر می‌تواند تاثیر گذار باشد:

    1. مرور ادبیات گذشته و واکاوی مطالعات گذشته می‌تواند مسیر و جهت حرکت محقق در فرایند انجام تحقیق را مشخص نماید. بهبارت دیگر با بررسی ادبیات تحقیق محقق می‌تواند ابعاد ناشناخته مسئله را که تحقیق و مطالعه راجع به آن صورت نگرفته ،شناسایی و تحقیق خود را در این راستا جهت دهی نماید.

    1. با مطالعه ادبیات تحقیق محقق می‌تواند فرضیه های تحقیق خود را به شکل علمی تر و در راستای اهداف تحقیق استخراج نماید.

    1. مطالعه و بررسی تحقیقات گذشته باعث می شود تا محقق بهتر بتواند متغیرهای مورد نیازخود را شناسایی ویا استخراج نماید.

  1. مطالعه تحقیقات گذشته، محقق را در انتخاب مدل مناسب جهت انجام تحقیق کمک می کند.

در این فصل از تحقیق ابتدا به تشریح و تبیین مبانی نظری و تئوریک مربوط به نظریه مالی رفتاری، ارکان تشکیل دهنده آن و نیز مصادیقی از موضوعات مالی رفتاری و اثرات آنبر بخش‌های مختلف بازار به اختصار مورد بررسی قرار می گیرند. و درادامه این فصل به بررسی مطالعات صورت گرفته در خصوص پدیده رفتار توده وار در بازار رمایه به ‌عنوان یکی از موضوعات مورد بحث در پارادایم مالی رفتاری اختصاص دارد.

۲-۲- مالی رفتاری

در طی دهه های اخیر اندیشمندان مالی سعی در تبیین و یافتن علل موارد خاص ، با کمک از سایر علوم ؛ همانند روانشناسی ، علوم اجتماعی و فیزیک بوده اند . از اینرو حوزه های میان رشته ای تحت عناوین اقتصاد مالی ، اقتصاد سنجی مالی ، ریاضیات مالی و نظریه تصمیم گیری شکل گرفته است .

یکی از مطالعاتی که در این زمینه به سرعت گسترش یافت و تا حدودی توانست پدیده‌های مذکور را تبیین نماید ، ادغام نظریه های اقتصادی با نظریه های رایج روانشناسی بود که تحت عنوان «مالیه رفتاری» مطرح شد.از بنیانگذاران این حوزه ‌از دانش مالی روانشناس مشهور دانیل کاهنمن است که در سال ۲۰۰۱ به خاطر ارائه مدلهایی جهت تبیین رفتار سرمایه گذاران تحت شرایط عدم اطمینان به دریافت جایزه نوبل اقتصادی نائل شد .

در الگوی اقتصادی مالی سنتی فرض می شود که تصمیم گیرندگان کاملا عقلایی عمل می‌کنند و همیشه به دنبال بیشینه کردن مطلوبیت مورد انتظار هستند به عبارت دیگر دو پایه اصلی در پارادایم سنتی مالی ، عقلانیت کامل عوامل و تصمیم گیری های مبتنی بر بیشینه سازی مطلوبیت مورد انتظار است .

در حالی که در مالیه رفتاری عنوان می شود که برخی پدیده‌های مالی را احتمالا می توان با به به کارگیری مدل هایی که در آن ها برخی عوامل موجود در اقتصاد کاملا عقلایی نیستند ، درک کرد . در برخی از مدل‌های مالیه رفتاری ، عوامل اعتقاداتی دارند که به طورکامل صحیح نیستند . در برخی مدل‌ها نیز ، عوامل اعتقادات درستی دارند ، ولی انتخاب هایی انجام می‌دهند که با بیشینه سازی مطلوبیت مورد انتظار سازگار نیست .

مدل‌های رفتاری ، مدلهایی هستند که در آن ها فرض عقلانیت کامل سرمایه گذاران کنار گذاشته می شود . اقتصاددانان رفتاری برای اطلاع از رفتارهای غیر عقلایی سرمایه گذاران به نتایج تحقیقات آزمایشی روانشناسان شناختی رجوع می‌کنند ،‌که در آن ها انواع تورش های رفتاری مورد بررسی قرار گرفته اند.

۲-۲-۱- تعریف مالی رفتاری

رفتار مالی، به عنوان نوعی نظریه مطرح است که مباحث و مسائل مالی را با کمک گرفتن از نظریات روانشناسی شناختی تشریح می‌کند. این نظریه نه تنها پیش‌بینی های نظریه های مدرن مالی نظیر بازارهای کارا را مورد تردید قرار می د هد بلکه در سطح خرد نیز ‌در مورد نظریاتی مانند: بیشینه سازی مورد انتظار و انتظارات عقلایی تردید دارد.

تعاریفی مختلفی از مالی رفتاری توسط صاحب‌نظران ارائه شده است که علی رغم وجود تفاوت‌های ظاهری در برخی از این تعاریف ، همگی آن ها بر یک اصل کلی که همان نقش ویژگی‌های روانی افراد در فرایند تصمیم گیری های مالی می‌باشد تأکید دارند. لینتنر مالی رفتاری را مطالعه چگونگی تفسیر و عکس العمل افراد نسبت به اطلاعات به منظور اخذ تصمیمات آگاهانه تعریف می‌کند. تالر مالی رفتاری را نوعی نوعی مالی روشنفکرانه می‌داند که مدعی است در برخی مواقع جهت یافتن راه حلهایی برای معماهای تجربی، لازم است این احتمال را بدهیم که برخی عوامل در اقتصاد به شکل کاملا عقلائی عمل نمی کنند. السن معتقد است به اینکه مالی رفتاری به دنبال شناسائی تاثیر فرایندهای شناختی در تصمیم گیری های فردی می‌باشد (تلنگی،۱۳۸۳). شفرین مالی رفتاری را مطالعه چگونگی تاثیر گذاری پدیده‌های رفتاری و روانشناختی بر تصمیمات اقتصادی افراد تعریف می‌کند(راعی، فلاح پور، ۱۳۸۳).

۲-۲-۲- تاریخچه مالی رفتاری

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...