دانلود منابع دانشگاهی : پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها در مورد تاثیر هشت هفته تمرینات یوگا … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
سامادهی(Samadehi): واژه مناسبی نمیتواند این مرحله را به درستی توصیف کند اما اغلب آن را ابر آگاهی یا آگاهی کامل مینامند(احمدی،۱۳۷۷).
۲-۲-۴-۵ هاتا یوگا[۱۹] وتمرینات متداول آن
یوگا به شاخه های زیادی نظیر هاتا، راجا، گیانا، کارما، کندالینی، مانترا و لایایوگا تقسیم شده است. در چند دهه اخیر قرن حاضر، هاتا یوگا از گسترش ویژه ای برخوردار بوده و در سطح جهان انتشار یافته است. در منابع و متون قدیمی، هاتا یوگا شامل تمرینات فیزیکی آساناها و تمرینات نظافتی بوده است در صورتی که امروزه هاتا یوگا به مسایل عملی و عمومی مانند آساناها (تمرینات بدنی)، پرانایاما (تمرینات تنفسی) وشاواسانا (تمرینات وانهادگی) می پردازد (موسوی نسب، ۱۳۸۳).
آساناها به دو روش تقسیم میشوند:
-
- آساناهای آرام بخش، حالت سکون و آرامش ایجاد کرده و تعادل بیشتری بین قوای روحی و جسمی برقرار می کنند.
-
- آساناهای نیرو بخش، آن دسته از عضلات بدن را که در زندگی غیر فعال روزانه به کار گرفته نمیشوند، ورزش می دهند و مانع از تحلیل رفتن و ضعیف شدن آنها میشوند.
یک آسانای خوب مشخصاتی چون سهولت تنفس، آسایش طبیعی و آرامش عمیق در بدن را دارد (شریف پور، ۱۳۷۷).
آساناها شامل ۳۰ نوع حرکت با احتساب ۱۲ حرکت سلام بر خورشید است و به دستههای زیر تقسیم میشوند:
حرکات کششی
حرکات انقباضی (قدرتی)
حرکات تعادلی
حرکات معکوسی: حرکاتی که سر پایینتر از قلب قرار میگیرد.
حرکات پیچشی: حرکاتی که موجب چرخش مهرههای ستون فقرات روی یکدیگر میشوند.
حرکات انبساطی(ریلکسیشنی): حرکاتی که بدن را در حالت شل و بدون انقباض قرار می دهند.
سلام بر خورشید جزو حرکات تعادلی است و از سه قسمت فرم، انرژی و مانترا تشکیل شده است و مهمترین آسانا در یوگا است و حرکات آن به صورت چرخهای اجرا می شود و تنفسها در تمام حالات آن کنترل می شود. یعنی هر وقت که بدن به جلو خم می شود بازدم، و هر گاه به عقب می رود عمل دم انجام می شود (آینگار، ۱۳۷۸).
۲-۲-۴-۶ آسانا (تمرین بدنی)
به مجموعه حرکات فیزیکی در یوگا آسانا گفته می شود. آساناها به گونه ای طراحی شده اند که سبب طبیعی شدن فشار خون و ایجاد تعادل در سیستم اعصاب میگردند. همچنین باعث میشوند بدن الگوی واقعی خودش را بدست آورد و افزایش سطح آگاهی و آرامش و تمرکز را تجربه کند. آساناها باعث بیداری کانالهای انرژی و توزیع انرژی در تمام سطوح بدن میشوند.
در انجام آساناها سه اصل باید رعایت شود:
-
- شمارش: باعث به وجود آمدن تساوی زمانی بین مکثهای نیمه راست و چپ بدن می شود، سرعت حرکت را کنترل کرده و شتاب و سرعت فکر را نیز کاهش میدهد.
-
- میزان کشش و انحنا: این میزان باید به حدی باشد که در عضله احساس کشش ایجاد کند ولی منجر به درد نشود.
-
- هماهنگی تنفسی و حرکات: با انجام مکث در هنگام اجرای حرکات، فکر را بر تنفسها متمرکز می کند تا محتویات ذهن تحت پوشش اراده قرار گیرد.
۲-۲-۴-۷ پرانایاما(تمرین تنفس)
درتمام شاخه های یوگا از پرانایاما به عنوان بهترین مرحله برای رشد ذهنی نام برده می شود. پرانایاما یعی علم تنفس. اما هر گونه تغییرات در روند تنفسی و یا فقط انجام دم و بازدم عمیق را پرانایاما نمیگویند. برخلاف تنفسهای عادی که به صورت خودکار کنترل می شود، پرانایاما آگاهانه و با هدفی معلوم و معین انجام می شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در علم تنفس پرانایاما دارای سه مرحله است:
-
- پوراکا[۲۰]: عمل دم
-
- ریچاکا[۲۱]: عمل بازدم
-
- کومباکا[۲۲]: وقفه یا حبس نفس که در مراحل پیشرفته پرانایاما و یا با تمرینات زیادی قابل اجرا است و در آن شش ها پس از بازدم برای مدتی خالی میماند.
تمرینات پرانایاما باید در حالت نشسته به صورتی که ستون مهرهها در مسیر جاذبه زمین یا عمود بر زمین، به طور صاف و کشیده قرار گیرند انجام شود، ودر آن باید نسبت دم و بازدم معین و کنترل شده باشد. به این ترتیب دم و بازدم با ریتم خاص و متفاوتی اجرا می شود (شریف پور، ۱۳۷۶).
۲-۲-۴-۸ محل انجام و چگونگی اجرای تمرینات یوگا
تمرینات باید در محلی که آرامش و سکوت داشته باشد و از روشنایی نسبی برخوردار باشد، انجام شود. مکان انجام تمرینات باید دمای ملایم و متعادل و دارای هوای کافی باشد. جهت انجام دادن راحت حرکات از تشک بزرگ و ملحفه سفید و لباس گشاد و راحت و ترجیحاُ سفید استفاده شود. چگونگی انجام حرکات به این شکل میباشد که ابتدا باید از حرکات آرام، آسان و ساده شروع کرده و سپس به حرکات مشکلتر رسید. تمامی حرکات باید با توجه و تمرکز به آن بخش از بدن و عضلهای باشد که کشیده می شود یا در اثر چرخش و پیچش تحت فشار قرار گرفته است. در صورت وجود این عدم توجه، پس از اتمام این تمرینات فرد به عوارضی چون سردرد مبتلا می شود. همیشه باید سعی شود حرکتی که انجام می شود بلافاصله پس از مرحله قبلی نباشد، این فاصله زمانی باید به اندازهای باشد که تنفسها التهاب بدن را کمی تخفیف دهند، این زمان نباید آنقدر کم باشد که ضربان قلب و دستگاه تنفس استراحت نکرده باشند و یا آنقدر زیاد باشد که عضلات و مفاصل سرد شوند (قاسمی، ۱۳۸۳).
۲-۲-۴-۹ مزایای فیزیولوژیکی یوگا
– افزایش انعطاف پذیری عضلات و افزایش دامنه حرکتی مفاصل
– تقویت مفاصل و برطرف کردن سفتی و خشکی در آنها
– کمک به هضم غذا و تقویت قدرت گوارشی،رفع نفخ ویبوست
– کاهش خستگی،استرس و تجدید قوا در بدن
– تقویت عضلات و وریدها
– تعادل وزن و از بین بردن چربیهای اضافی به علت کشش در اندام ها و ارگانهای سطحی و داخلی
– کاهش یا التیام دردهای رماتیسمی،سیاتیک و سایر دردهای مزمن
– تقویت عضلات شکم و ماساژ تمام ارگانهای شکمی(روده،معده،کبد،لوزالمعده،صفرا، کلیهها و غدد جنسی)
– تقویت و ماساژ ستون مهرهها و عضلات اطراف ستون فقرات
– افزایش کارایی تنفس(افزایش دامنه و یکنواختی تنفس،افزایش حجم،افزایش ظرفیت حیاتی و افزایش زمان نگه داشتن تنفس)
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 11:42:00 ب.ظ ]
|