سایر نتایج بدست آمده به شرح زیر می­باشد:

    • بین تفاوت سود گزارش شده و سود تعدیل شد با بازده اضافی سهام شرکت، رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. این نتیجه بدست آمده نشان می­دهد شرکت­هایی که سود گزارش شده اولیه آن­ها بیشتر از سود تعدیل شده می­باشد، بازده اضافی بالاتری را کسب نموده ­اند.
    • بازده سهام در ۱۲۰ روز گذشته تاثیر مثبت و معناداری بر بازده اضافی سهام شرکت داشته است. این نتیجه بیانگر آن است که بازده اضافی دوره پس از تعدیل، بطور قابل توجهی از بازده ۱۲۰ روز گذشته تبعیت می­ کند.
    • حساب­های اصلی (درآمد- بهای تمام شده و هزینه های جاری عملیاتی) تاثیر مثبت و با اهمیتی بر بازده اضافی سهام شرکت دارند.
    • گزارشات تعدیلی تاثیر منفی و با اهمیتی بر بازده اضافی سهام شرکت دارد.
    • تغییرات حسابرس در دوره تعدیل گزارشات مالی تاثیر مثبت و البته بی­اهمیتی بر بازده اضافی سهام داشته است.
    • اندازه و تفاوت سود تعدیل شده و مقابل تعدیل تاثیر منفی و البته بی­معنایی بر بازده اضافی سهام داشته است
    • تعداد گروه حساب­های اصلی که در تعدیل تحت تاثیر قرار گرفته است، تاثیر منفی و بااهمیتی بر متغیر وابسته داشته است. به عبارت دیگر نتیجه بدست آمده نشان می­دهد که هر چه تعداد حساب­های تحت تاثیر تعدیل بیشتر باشد، شرکت بازده اضافی کمتری را تجربه می­ کند.
    • متغیر اصرار بر تعدیل گزارش تاثیر با اهمیتی بر واکنش سرمایه ­گذاران به گزارشات تعدیلی نداشته است.

۵-۲-۱-۲- نتایج فرضیه اول با بهره گرفتن از مدل کیفیت سود اسلوان
خلاصه نتایج به شرح ذیل می­باشد:

        • بر اساس آماره F و سطح معناداری آن، مدل معنی‌داری وجود دارد و می­توان فرضیه تحقیق را با بهره گرفتن از مدل رگرسیونی فوق مورد بررسی و آزمون قرار داد.
        • میزان ضریب تعیین یا مدل تقریباً ۶۲۵% است و این نشان دهنده این است که ۶۳ درصد تغییرات به عنوان متغیر وابسته تحت تاثیر متغیرهای مستقل تحقیق، قرار دارد.
        • کیفیت سود بر اساس مدل اسلوان تاثیر معناداری بر واکنش سرمایه ­گذاران (بازده اضافی سهام) به گزارشات تعدیلی نداشته است.
        • بین کیفیت سود و بازده اضافی سهام رابطه منفی و بی­معنایی وجود دارد.

با توجه به بی­معنا بودن و نیز عدم تاثیرگذاری کیفیت سود بر اساس مدل اسلوان بر واکنش سرمایه ­گذاران به گزارشات مالی تعدیلی، بررسی فرضیه اول تحقیق بر اساس این مدل صورت نگرفته است.
نتایج بررسی فرضیه تحقیق بر اساس مدل دی­شف به شرح زیر بود:
واکنش بازار به گزارشات تعدیلی در شرکت­های با کیفیت سود پایین­تر، ضعیف­تر (منفی­تر) از شرکت­های با کیفیت سود بالاتر است.
این نتیجه بدست آمده نشان می­دهد که واکنش سرمایه ­گذاران به گزارشات مالی تعدیل شده در شرکت­های با کیفیت سود پایین­تر، در مقایسه با شرکت­های با کیفیت سود بالاتر، ضعیف­تر و به عبارتی منفی­تر است.
بنابراین فرضیه نخست تحقیق مبنی بر اینکه؛ شرکت­هایی که کیفیت سود پایین­تری دارند در مقایسه با شرکت­های با کیفیت سود بالاتر، واکنش ضعیف­تری (منفی­تر) در خصوص گزارش تعدیلی از بازار دریافت خواهند کرد، مورد تایید قرار می­گیرد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

در واقع از دیدگاه بازار، گزارشات مالی تعدیل شده در شرکت­های با کیفیت سود پایین­تر، واکنش منفی­تر را در پی خواهد داشت و این در حالی است که واکنش بازار به گزارشات مالی تعدیل شده در شرکت­های با کیفیت سود بیشتر، مثبت­تر بوده است.
سود یکی از با اهمیت­ترین اقلام صورت­های مالی است که در شرکت­ها به عنوان یکی از معیارهای تصمیم ­گیری برای ارزیابی عملکرد و تعیین ارزش بنگاه اقتصادی محسوب می‌شود. هدف از گزارش سود، تامین و ارائه اطلاعات مفید برای اندازه‌گیری کارایی مدیریت، پیش ­بینی آینده واحد انتفاعی و توزیع آتی سود سهام، مبنایی برای تشخیص مالیات، بررسی قیمت محصولات و… برای ذی­نفعان می‌باشد (احمدپور، ۱۳۸۸).
نتیجه حاصل از این پژوهش مطابق با تحقیقات صورت گرفته در گذشته است. طبق تحقیقات قبلی شرکت‌هایی که ویژگی کیفی سود آنها از مطلوبیت پایین­تری برخوردار است در مقایسه با شرکت­هایی که ویژگی‌های کیفی سود آنها مطلوبیت بالاتری دارند، هزینه سرمایه سهام عادی بالاتری را تجربه کرده ­اند. همچنین افزایش کیفیت سود گزارش شده، سبب افزایش اطمینان سرمایه­گذار نسبت به ثبات در سودآوری می­شوند. نتیجه پژوهش رومانوس (۲۰۰۷) نشان داده است که کیفیت سود قبل از تجدید ارائه صورت­های مالی بر واکنش بازار به آن تاثیرگذار است.
نتایج نشان می­دهد که در تعیین ارزش شرکت به کیفیت آن (زمینه بالقوه رشد سود و میزان احتمال تحقق سودهای آتی) باید توجه کرد. سود حسابداری و اجزای مربوط به آن از جمله اطلاعاتی است که در تصمیم ­گیری استفاده­کنندگان موثر است. در صورتی که سود حسابداری گزارش شده فاقد کیفیت باشد، عدم اطمینان ایجاد می­گردد، عدم اطمینان مزبور منجر به ایجاد ریسک و در نهایت تقاضای یک نرخ بازده بالاتر از جانب سهام­داران می­ شود. افزایش نرخ بازده مورد انتظار سهام­داران، هزینه سرمایه سهام عادی را افزایش داده و به تبع آن هزینه سرمایه شرکت افزایش می­یابد (احمدپور، ۱۳۸۸).
کیفیت سود و به صورت عام­تر کیفیت گزارشات مالی، مورد علاقه کسانی است که از گزارش­های مالی برای تصمیم ­گیری­های سرمایه ­گذاری و انعقاد قراردادهای مختلف استفاده می­ کنند. از دیدگاه سرمایه ­گذاری، کیفیت سود پایین مطلوب نیست زیرا نشانگر وجود ریسک در تخصیص منابع به آن بخش می­باشد و باعث کاهش رشد اقتصادی از طریق تخصیص نادرست سرمایه­ها خواهد شد. از طرفی، کیفیت سود پایین باعث انحراف منابع از طرح­های با بازده واقعی به طرح­های با بازده غیرواقعی می­ شود که کاهش رشد اقتصادی را در پی خواهد داشت.
به همین جهت سرمایه ­گذاران و سایر استفاده­کنندگان از صورت­های مالی عموما با اطلاعات منتشر شده توسط شرکت­هایی که از کیفیت سود پایین­تری برخوردارند با تردید بیشتری برخورد می­نمایند و واکنش آنها نسبت به گزارش­های تعدیل سود در این شرکت­ها منفی­تر است.
۵-۲-۲- خلاصه نتایج آزمون فرضیه دوم تحقیق
در این فرضیه به بررسی این موضوع می­پردازیم که آیا کیفیت سود اندازه ­گیری شده با بهره گرفتن از الگوی اسلوان، از کیفیت سود اندازه ­گیری شده با بهره گرفتن از شاخص اقلام تعهدی بر اساس مدل دی چو و دی شف در پیش ­بینی واکنش بازار مفیدتر است.
مدل مورد استفاده به صورت زیر است:

خلاصه نتایج در ادامه تشریح می­ شود:

      • بر اساس آماره F و سطح معناداری آن، مدل معنی‌داری وجود دارد و می­توان فرضیه تحقیق را با بهره گرفتن از مدل رگرسیونی فوق مورد بررسی و آزمون قرار داد.
      • میزان ضریب تعیین یا مدل تقریباً ۴۰% است و این نشان دهنده این است که ۴۰ درصد تغییرات به عنوان متغیر وابسته تحت تاثیر متغیرهای مستقل تحقیق، قرار دارد.
      • کیفیت سود بر اساس مدل اسلوان تاثیر معناداری بر واکنش سرمایه ­گذاران (بازده اضافی سهام) به گزارشات تعدیلی نداشته است.
      • به عبارت دیگر این نتیجه بیانگر آن است که واکنش سرمایه ­گذاران به گزارشات مالی تعدیلی در شرکت­های با کیفیت سود بالاتر، یک واکنش مثبت­ می­باشد و در صورتی که گزارشات تعدیل شده حاوی اخبار بد (منفی) باشد، واکنش منفی سرمایه ­گذاران به این گزارشات، شدت کمتری خواهد داشت.
      • کیفیت سود اندازه ­گیری شده بر اساس مدل دی­چو و دی­شف تاثیر معنادار و قابل ملاحظه­ای بر واکنش سرمایه ­گذاران به گزارشات مالی تعدیلی داشته است، به عبارت دیگر کیفیت سود اندازه ­گیری شده بر اساس مدل دی­چو و دی­شف در پیش ­بینی واکنش بازار به گزارشات مالی تعدیلی مناسب و مفید بوده است و این در حالی است که کیفیت سود اندازه ­گیری شده بر اساس مدل اسلوان تاثیر معناداری بر واکنش سرمایه ­گذاران به گزارشات مالی تعدیلی نداشته است و به عبارتی این مدل توانایی پیش ­بینی واکنش بازار را نداشته است.
      • لذا فرضیه دوم تحقیق مبنی بر اینکه؛ کیفیت سود اندازه ­گیری شده با بهره گرفتن از الگوی اسلوان (۱۹۹۶)، از کیفیت سود اندازه ­گیری شده با بهره گرفتن از شاخص اقلام تعهدی بر اساس مدل دی چو و دی شف (۲۰۰۲) در پیش ­بینی واکنش بازار مفیدتر است، در سطح اطمینان ۹۵% رد می­ شود.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...