تأثیرات مثبت فرهنگی گردشگری به اختصارعبارتند از:

    • افزایش میزان تکلم بازدیدکنندگان به زبان محلی

      • تمایل جامعه‌ میزبان برای پذیرفتن و یادگیری زبانهای دیگر به منظور برقراری ارتباط بیشتر با گردشگران

    • ایجاد و تقویت حس خویشتن شناسی بین ساکنان

    • کمک به ساکنان محلی در کسب شناخت بیشتر از فرهنگ بومی

    • افزایش غرور ملی و فرهنگی

    • ایجاد شرایط مناسب برای مشارکت فعال ساکنان بومی در معرفی فرهنگ و آثار فرهنگی منطقه به مهمانان

    • احیا و حفظ افسانه ها و فولکلورهای محلی که ممکن است فراموش شوند.

  • احیای هنرها و سنت‌های بومی

تشویق رشد اقتصاد محلی از طریق گردشگری فرهنگی و احیای آثار و ابینه تاریخی ـ فرهنگی(کاظمی،۱۳۸۸، ۱۰۸)

آثار اجتماعی:

تأثیرات مثبت اجتماعی گردشگری را می توان به شکل زیر خلاصه کرد:

    • بهبود کیفیت زندگی

    • افزایش امکانات تفریحی و سرگرمی

    • بهبود کیفیت خدمات شهری

  • بهبود کیفیت خدمات عمومی (بهداشت، پلیس و..)

ب) تأثیرات مثبت فرهنگی

    • افزایش میزان تکلم بازدیدکنندگان به زبان محلی

    • تمایل جامعه‌ میزبان برای پذیرفتن و یادگیری زبانهای دیگر به منظور برقراری ارتباط بیشتر با گردشگران

    • ایجاد و تقویت حس خویشتن شناسی بین ساکنان

    • کمک به ساکنان محلی در کسب شناخت بیشتر از فرهنگ بومی

    • افزایش غرور ملی و فرهنگی

    • ایجاد شرایط مناسب برای مشارکت فعال ساکنان بومی در معرفی فرهنگ و آثار فرهنگی منطقه به مهمانان

    • احیا و حفظ افسانه ها و فولکلورهای محلی که ممکن است فراموش شوند.

    • احیای هنرها و سنت‌های بومی

  • تشویق رشد اقتصاد محلی از طریق گردشگری فرهنگی و احیای آثار و ابینه تاریخی ـ فرهنگی (همان منبع، ۱۰۸)

۲-۲-۳-۳ آثار سیاسی

گسترش صلح و امنیت جهانی

درآمد سرشاری که از صنعت گردشگری به دست می‌آید به همراه فرصت‌های شغلی بیشمار حاصل از آن موجب شده تا کشورهای مختلف جهان با استفاده و بهره‌برداری بهینه از ظرفیت‌های بالقوه طبیعی، میراث فرهنگی و تاریخی خود سعی کنند سهمی از این اقتصاد را هر چند اندک به خود اختصاص دهند و برای دستیابی بیشتر سرمایه با یکدیگر به رقابت بپردازند لذا هر کشور با تدوین برنامه ها، استراتژی‌های سیاسی و اقتصادی به سوی این مهم گام برمی‌دارد.

«در نتیجه‌ رقابت اقتصادی، کشورها با یکدیگر یک رابطه‌ صلح‌آمیز توأم با طرح دوستی ریخته که به همراه آن امنیت ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی و حسن مراودات سیاسی با همه‌ دول عالم به خصوص همسایگان به وجود می‌آورند چرا که به خوبی درک کرده‌اند تنها از طریق امنیت وثبات سیاسی،ملی،بین‌المللی وسیاست مبتنی بر دوستی و صلح با همه‌ کشورها قادر به جذب گردشگر و در نتیجه هدایت جریان سرمایه به سوی خود خواهند شد که آن نیز موجب به حرکت در آوردن چرخ‌های عظیم اقتصادی، ایجاد درآمد و بهبود کیفیت زندگی مردم می‌شود.» ( پاپلی یزدی، سقایی، ۱۳۸۹)

گردشگری بجز رونق اقتصادی،گسترش روابط بین‌المللی،همزیستی مسالمت‌آمیز، گسترش صلح و امنیت جهانی را نیز در پی دارد. بدین ترتیب گردشگری را می‌توان زیربنای صلح و دوستی ملت‌ها،کاهش تنش های سیاسی و عاملی برای تعدیل صلح جهانی دانست . همچنین در دنیای امروز که مرزهای جغرافیایی کمرنگ می‌شوند و پدیده‌ای به نام دهکده جهانی معنا پیدا ‌کرده‌است،گردشگری روز به روز مردم نقاط مختلف جهان را به هم نزیک و صمیمی‌تر می‌کند.(وای، گی،۱۳۸۷، ۴۹)

۲-۲-۳-۴ آثار زیست محیطی:

محیط زیست نقش اساسی و مهمی در توسعه‌ صنعت توریسم دارد و یکی از جاذبه‌های اصلی برای گردشگری چشم‌اندازهای طبیعی هر کشور است. بدون وجود محیطی جذاب نمی‌توان امیدی به توسعه‌ گردشگری داشت.

این چشم‌اندازهای طبیعی همه‌ کوه‌ها، دریاها، حیات و حش، پوشش گیاه و کل اکوسیستم هر منطقه را شامل می‌شود.

«به طور کلی آثار گردشگری را بر محیط زیست می‌توان به دو دسته مثبت و منفی تقسیم کرد. گزارش‌های ارائه شده بیشتر حاکی از آثار منفی این صنعت بر محیط زیست است.

این آثار شامل صدمه‌هایی است که بر محیط طبیعی به ویژه با توجه به حومه‌ای کردن اماکن طبیعی (اراضی کشاورزی و باغ‌ها)، رشد زیربناهای ارتباطی (جاده ها، اسکله‌ها فرودگاه‌ها، بزرگراه‌ها) آلوده نمودن رودخانه‌ها و سواحل، انواع آلودگی صوتی (در اثر رفت و آمد هواپیماها) و حتی صدماتی است که بر خلق و خوی حیوانات وحشی وارد می‌آورد. »(ولا، بیچریل، ۱۳۹۱، ۱۶۵)

باوجود آثار منفی که دیده می‌شود گردشگری بین‌المللی مانند بسیاری از فعالیت‌های دیگر انسانی آثار مفیدی نیز برای محیط دارد. یکی از این آثار حفظ منابع محیطی در برابر ‌آسیب‌های احتمالی ناشی از توسعه‌ سایر فعالیت‌ها مانند صنایع شیمیایی و معدنی است. به بیان دیگر رشد گردشگری به ‌عنوان “صنعت بدون دود” راهی است برای محافظت از منابع محیطی و جلوگیری از توسعه صنایع آلاینده.

با توجه به اینکه استمرار گردشگری بدون وجود محیطی سالم با چشم‌اندازهای بکر و دیدنی طبیعی تصور ناپذیر است، دست‌اندرکاران گردشگری بین‌المللی با طرح موضوع گردشگری پایدار[۱۱]، حفظ محیط‌های طبیعی و فرهنگی را در دستور ‌کار این صنعت قرار داده‌اند. در نتیجه گردشگری بین‌المللی،خود منابع مالی برنامه های توسعه ی ارضی را تامین می کند که ترکیبی از بازدیدها توسط گردشگران و نگهداری آن‌ ها و حتی بهبود امکان گردشگری و جلب گردشگر است. ایجاد تأسیسات زیربنایی از قبیل شبکه های فاضلاب شهری، تصفیه‌ی آب ‌و حفاظت از منابع آب وخاک، احداث هتل ها، مهمان پذیر ها، فضاهای سفر و … از جمله‌ این فعالیت‌ها است. سازمان جهانی گردشگری نیز جهت جلوگیری از ‌آسیب‌های احتمالی گردشگری خود متولی اجرای برنامه های زیست‌محیطی بسیاری در جهان است.( کاظمی،۱۳۸۸، ۱۱۹-۱۱۸)

۲-۲-۳-۵ آثار آموزشی

گردشگری در سطح بالای اقتصادی و اجتماعی آن باعث شکوفا شدن ذوق و استعداد و ارتقاء سطح آموزش در همه‌ زمینه‌ها می‌شود. کشوری که در صنعت گردشگری فعال می‌گردد و می‌تواند میلیون‌ها گردشگر را به خود جلب کند، در زمینه‌ی تولیدات هنری با کیفیت عالی به مقدار کم ولی با ارزش زیاد نیز موفق می‌گردد.

از آن جایی که گردشگران ثروتمند حاضرند برای آثار فرهنگی پول خوبی بپردازند، کشورهای توریستی در ارائه آثار هنری جدید و باارزش پیشرفت می‌کنند پس گردشگری در مجموع نه تنها موجب اشتغال، افزایش درآمد و صلح و آرامش می‌گردد بلکه سطح هنر و ذوق و استعداد افراد را ارتقا می‌بخشد (پاپلی یزدی، سقایی، ۱۳۸۹)

۲-۲-۴ انوع جاذبه‌های گردشگری

۱ـ جاذبه‌های طبیعی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...