مطالب پژوهشی درباره : بررسی هیدروژئولوژی منطقه و … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
جدول (۴-۳): متوسط رطوبت نسبی محدوده مطالعاتی بابل – بابلسر، دوره آماری ۱۱ ساله (بر حسب درصد)
شکل (۴-۱): نمودارتغییرات دما در دشت بابل – بابلسر
شکل (۴-۲): نمودارتغییرات دما در ارتفاعات بابل – بابلسر
۴-۱-۳- تعداد ساعات آفتابی
تعداد ساعات آفتابی در هر منطقه بستگی به عرض جغرافیایی آن محل دارد. این پارامتر فقط در ایستگاههای سینوپتیک سازمان هواشناسی کشور اندازه گیری می شود، که در محاسبه تبخیر و تعرق مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به جدول (۴-۴) میانگین سالانه ساعات آفتابی مشاهده شده در طول دوره آماری ۱۱ ساله ۲/۲۰۹۸ ساعت در سال میباشد. بیشترین و کمترین ساعات آفتابی به ترتیب مربوط به ماه خرداد با ۲/۲۶۴ ساعت و ماه آذر با ۲/۱۱۰ ساعت میباشد.
جدول (۴-۴): ساعات آفتابی مشاهدهای در ایستگاه سینوپتیک بابلسر، دوره آماری ۱۱ ساله
۴-۱-۴- باد
باد موجب می شود تا اختلافات مربوط به دما، رطوبت و فشار که در جهات افقی جو وجود دارد، از بین رفته و هوا به حالت تعادل درآید. به دلیل تأثیر آن بر تبخیر و تعرق، تجزیه و تحلیل آن حائز اهمیت میباشد (علیزاده ۱۳۸۵، ۹۸). پارامتر باد تنها در ایستگاه سینوپتیک سازمان هواشناسی کشور بطور کامل اندازه گیری می شود. با توجه به جدول۴-۵ متوسط سالانه سرعت باد ۱۹ متر در ثانیه در ارتفاع ۲ متری از سطح زمین میباشد.
جدول (۴-۵): سرعت و جهت باد در ایستگاه سینوپتیک بابلسر(دوره آماری ۱۱ساله)
۴-۱-۵- ریزشهای جوی
ریزشهای جوی یکی از مهمترین عوامل هواشناسی میباشد. میزان بارندگی بستگی به جهت وزش باد، وضعیت جغرافیایی، ارتفاع مقدار رطوبت جذب شده بوسیله تودههای هوا و گرادیان درجه حرارت بین دریا و سطح زمین دارد.
منشا ریزشهای جوی از یک طرف جبهههای مرطوب ورودی به منطقه و از طرف دیگر بارش اروگرافیک ناشی از فیزیوگرافی خاص منطقه و وجود دو عامل سلسله جبال البرز و دریای مازندران در مجاورت هم میباشد. بارانهای اروگرافیک که محصول اشباع رطوبت برخاسته از دریای مازندران در کوهستانهای البرز میباشند، بخشی از بارانهای سالانه را در منطقه تشکیل می دهند. این نوع ریزشها گرچه در سرتاسر فصل پاییز، زمستان و بهار مشاهده میگردند ولی مرکز ثقل زمانی آن اواخر تابستان و اوایل پاییز است (تماب ۱۳۷۵،۸۱).
در جدول (۴-۶) میانگین بارندگی ماهانه محدوده مطالعاتی بابل – بابلسر در طول دوره آماری ارائه گردیده است. با توجه به جدول، میانگین بارندگی در دشت بابل- بابلسر حدود ۸/۹۵۴ میلیمتر برآورد شده است. حداکثر بارندگی سالانه در دشت بابل – بابلسر در سال ۱۳۸۱ در ماه آذر (حدود ۳۵۹ میلمتر) اتفاق افتاده است. همچنین حداقل بارندگی سالانه دشت در سال ۱۳۸۸ مربوط به ماه تیر میباشد.
رژیم بارندگی محدوده بابل – بابلسر از دو فصل خشک و مرطوب تشکیل شده است (شکلهای ۴-۳ و ۴-۴). در طی این دوره آماری، فصل مرطوب یا بارندگی از شهریور ماه شروع و تا فروردین ماه ادامه دارد. فصل خشک نیز از اواخر فروردین شروع و تا اوایل شهریور ماه ادامه مییابد.
جدول (۴-۶): پارامترهای آماری بارش (بر حسب میلیمتر) در محدوده مطالعاتی بابل – بابلسر، دوره آماری ۱۱ ساله
شکل (۴-۳): نمودارمیانگین بارش در دشت بابل – بابلسر
شکل (۴-۴): نمودارمیانگین بارش در ارتفاعات بابل – بابلسر
۴-۱-۶- تعداد روزهای بارانی
تعداد روزهای بارانی پارامتری است که توزیع زمانی بارندگی را در روزهای هر ماه مشخص مینماید و استفاده قابل ملاحظهای در انجام عملیات اجرایی طرحها و همچنین استفاده در برآورد پارامترهای کشاورزی و زراعت ایفا می کند. متوسط سالانهی روزهای بارانی در دوره ۱۱ ساله در منطقه ۱۰۵ روز در سال میباشد. متوسط بیشترین و کمترین روزهای بارانی بهترتیب مربوط به ماه اسفند با ۱۸ روز و ماه مرداد بدون باراندگی میباشد.
۴-۱-۷- بررسی دوره های خشکسالی و ترسالی
روند طبیعی ترسالیها و خشکسالیها به صورت یک سری زمانی میباشد. برای مطالعه تواتر طبیعی از شاخص معیار بارندگی سالانه (SIAP) استفاده شده است (مهاب قدس، ۱۳۶۲). مقدار شاخص بارندگی سالانه (K) از طریق رابطه (۴-۱) محاسبه می شود و مقدار عددی آن طبق جدول (۴-۷) تعیینکننده خشکسالی و ترسالی میباشد. در جدول (۴-۸) تناوب خشکسالیها و ترسالیهای محدوده مطالعاتی در طی دوره ۱۱ ساله ارائه شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
رابطه (۴-۱)
k= شاخص بارندگی سالانه
x= بارندگی سالانه(میلیمتر)
= متوسط بارندگی درازمدت سالانه(میلیمتر)
SD= انحراف معیار بارندگی سالانه
جدول (۴-۷): مقایر معرف شاخص بارندگی سالانه
۴-۱-۸- تبخیر
تبخیر ممکن است از سطح آزاد آب، سطح مرطوب خاک و یا به صورت تعرق از سطح گیاهان صورت گیرد. بنابراین تفکیک تعرق از تبخیر امکان پذیر نمی باشد. لذا این دو فرایند که بطور تواٌم صورت میپذیرند، تبخیر و تعرق نامیده میشوند. در این فرایند عوامل متعددی از قبیل تابش خورشید، باد، رطوبت نسبی و درجه حرارت دخالت دارند که درجه تاٌثیر هرکدام از آنها به سایر عوامل نیز وابسته است و همین امر موجب میگردد که نتوان فرایند تبخیر و تعرق را به آسانی دیگر فاکتورهای هیدرولوژی به صورت کمیت درآورد (علیزاده ۱۳۷۹، ۲۸۹).
قدیمیترین روش تعیین تبخیر آب دریاچه با بهره گرفتن از دستگاه اندازه گیری تبخیر یا طشت تبخیر است. جهت محاسبه پارامترهای مربوط به تبخیر از آمار ایستگاه سینوپتیک بابلسر استفاده شده است (جدول۲-۹). با توجه به جدول مذکور میانگین تبخیر از طشتک محدوده مطالعاتی بابل – بابلسر حدود ۸۸۲٫۳ میلیمتر در سال است. بیشترین و کمترین میزان تبخیر به ترتیب مربوط به ماه مرداد با ۲۸۲٫۲ میلیمتر و ماه دی با ۸٫۶ میلیمتر میباشد.
با اندازه گیری تبخیر از طشتک معیار میتوان تبخیر از سطح آزاد آب را با بهره گرفتن از رابطه (۴-۲) محاسبه نمود (علیزاده ۱۳۸۵، ۲۲۵):
رابطه (۴-۲) E= K*Ea
در رابطه فوق E تبخیر از سطح آزاد آب بر حسب میلیمتر، Ea تبخیر از طشتک معیار بر حسب میلیمتر و K ضریب طشتک میباشد. این ضریب با توجه به شرایط سرعت باد و رطوبت برای ماههای مختلف سال بین ۰٫۶ تا ۰٫۸۵ متغیر است. پس از اعمال ضریب طشتک مناسب برای هر ماه مقدار تبخیر از سطح آزاد آب محاسبه گردیده است (جدول۴-۹). با توجه به جدول مذکور میزان تبخیر سالانه از سطح آزاد آب معادل ۶۶۱٫۸ میلیمتر میباشد. بیشترین میزان تبخیر مربوط به ماه مرداد (۸/۱۱۹ میلیمتر) و کمترین نیز مربوط به ماه دی (۹/۸ میلیمتر) میباشد.
۴-۱-۹- تبخیر و تعرق پتانسیل
حداکثر مقدار تبخیر و تعرقی است که در یک وضعیت آب و هوایی در صورتی که محدودیتی از نظر آب وجود نداشته باشد از یک پوشش کامل گیاهی صورت میگیرد (علیزاده ۱۳۸۵، ۲۳۶).
برای محاسبه تبخیر و تعرق پتانسیل دشت بابل – بابلسر از روشهای ترنتوایت و بلانی – کریدل (علیزاده ۱۳۸۵،۲۳۶) استفاده شده است (جدول۴-۱۰). با توجه به نتایج حاصل از روشهای ترنتوایت و بلانی – کریدل، تبخیر سالانه به ترتیب معادل ۲/۹۶۷ و ۵/۹۳۳ میلیمتر میباشد. با ترسیم نمودار ماهانهی تبخیر و تعرق پتانسیل به روشهای محاسبه شده (شکل۴-۵) مشاهده می شود که میزان تبخیر از فروردین ماه تا مرداد ماه روند افزایشی و از شهریور تا بهمن ماه روند کاهشی داشته، همچنین در اسفند ماه افزایش بعدی شروع می شود.
جدول (۴-۸): تواتر طبیعی بارندگی دشت بابل – بابلسر (دوره آماری ۱۱ سال)
جدول (۴-۹): میزان تبخیر از طشتک و سطح آزاد آب در ایستگاه بابلسر (دوره آماری ۱۱ سال)
جدول (۴-۱۰): میزان تبخیر و تعرق پتانسیل محاسبه شده در ایستگاه بابلسر، برحسب میلیمتر (دوره آماری ۱۱ سال)
۴-۱-۱۰- طبقه بندی اقلیمی توسط فرمولها و ضرایب اقلیمی
فرمولهای اقلیمی توابعی هستند که در آنها دو یا چند عنصر اقلیمی بکار رفته و بر حسب مقادیر عددی بدست آمده که ضرایب اقلیمی نام دارند، نوع آب و هوای آن منطقه مشخص می شود (علیزاده ۱۳۸۵، ۲۶۷). از سیستم طبقه بندی کوپن و دومارتن که به این شیوه میباشند جهت طبقه بندی اقلیمی محدوده مطالعاتی بابل – بابلسر استفاده شده است.
۴-۱-۱۰-۱- سیستم طبقه بندی کوپن
این روش براساس رابطه بین بارندگی، مقدار توزیع آن در طول سال و دمای هوا استوار است. در این روش سه نوع آب و هوای بیابانی، استپی و مرطوب را میتوان متمایز ساخت (علیزاده ۱۳۸۵، ۲۷۲). متوسط دمای سالانه محدوده بابل – بابلسر ۹/۱۷ درجه سانتی گراد و میزان متوسط بارندگی سالانه ۸/۹۵۴ میلیمتر میباشد. بنابراین از نظر عددی P>2T بوده، لذا محدوده بابل – بابلسر در طبقه بندی اقلیمی کوپن دارای اقلیم مرطوب میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-13] [ 11:31:00 ب.ظ ]
|