۱۱/۶

۱۳/۰

درصد ضریب تغییرات

۹۷/۵

۶۳/۴

**، * و ns به ترتیب به معنی تفاوت معنی‌دار در سطح احتمال ۱%، ۵% و غیر معنی‌دار
۴-۱-۳- تجزیه واریانس و مقایسه میانگین عملکرد و اجزای عملکرد
تجزیه واریانس مشخص نمود که تاثیر رقم بر عملکرد و اجزای آن معنی‌دار نگردید اما سطوح مختلف کودی برای صفات تعداد غده در بوته و در سطح برداشت در سطح احتمال ۵ درصد و برای صفات عملکرد غده در بوته و هکتار در سطح احتمال ۱ درصد دارای تفاوت معنی‌داری بودند (جدول ۴-۴). نتایج آزمایش برخی محققان در سیب زمینی نشان داد که کودهای آلی افزایش معنی‌داری در عملکرد غده از ۳۵ تا ۸۲ درصد بستگی به نوع و ترکیبات کود آلی ایجاد نموده‌اند (Baniuniene and Zekait, 2008) که افزایش عملکرد غده ناشی از کودهای آلی با نتایج تحقیق حاضر مطابق بود. بقایای مواد آلی کربن‌دار مانند کمپوست، کودهای دامی و غیره در صورتی که به مقدار کافی مصرف شوند می‌توانند مقدار مواد آلی خاک را به طور قابل توجهی افزایش دهند. به علاوه افزایش نیتروژن خاک به مقدار مناسب، فعالیت‌های زیستی جاندارن خاک، نگهداری و قابل جذب نگه داشتن عناصر ضروری خاک از فواید کودهای آلی می‌باشد. با توجه به جذب بسیار زیاد نیتروژن توسط سیب زمینی و دیگر این که سیب زمینی هم از مقادیر کم و هم از مقادیر خیلی زیاد نیتروژن خاک آسیب می‌بیند، لذا توازن در مقدار این عنصر باعث بهبود عملکرد غده سیب زمینی می‌گردد که کودهای آلی از این نظر مفیدند (محمد زاده، ۱۳۸۶).

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

از آنجایی که در مطالعه حاضر تعداد غده نیز تحت تاثیر سطوح کود آلی قرار گرفته است می‌توان گفت مهم‌ترین جزء عملکرد در سیب زمینی تعداد غده است که با تیمارهای مورد آزمایش قابل تغییر و کنترل است. نتایج یک آزمایش نشان داد که عملکرد غده سیب زمینی تحت تاثیر کودهای آلی و معدنی تفاوت معنی‌داری داشت اما روش تهیه کود آلی بر میزان تاثیرش روی عملکرد اهمیت دارد (El-Ghamry, 2011). به دلیل این که افزایش تعداد غده در بوته می‌تواند حاصل بیشتر بودن تعداد غده در هر ساقه و افزایش تعداد ساقه در هر بوته باشد (میری و همکاران، ۱۳۸۷)، بنابراین می‌توان گفت که کودهای آلی با تاثیر بر صفات مرتبط با ساقه سیب زمینی بر تعداد غده و نهایتا عملکرد محصول اثر گذاشته‌اند.
جدول ۴-۴- تجزیه واریانس عملکرد و اجزای عملکرد در سیب زمینی تحت تیمارهای مختلف کود آلی و رقم

منابع تغییرات

درجه آزادی

میانگین مربعات

وزن غده در واحد سطح

تعداد غده در واحد سطح

وزن ماده خشک کل در واحد سطح

شاخص برداشت

عملکرد
در هکتار

وزن غده در بوته

تعداد غده در بوته

تکرار

۲

ns ۴۵/۴

ns ۵۹/۳۸۳

ns ۵۹/۱

**۲۶/۱

ns ۴۳/۶۶۸۴۴۷۵۹

** ۰۷۹/۰

ns ۷۶/۴

رقم

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...