تحقیقات انجام شده در مورد مطالعه مردم شناختی کاربرد داروهای گیاهی … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
جهت تسکین درد دندان سیر رندهشده را با کره مخلوط کرده و در محل ضایعه قرار می دهند و نیز جهت درمان ریزش مو مقداری سیرکوبیده را با ماست مخلوط کرده و به سر میمالند.
روش مصرف: خوراکی، جوشانده، تنتور، ضماد
طب کهن: «مزاج سیر در سوم گرم و خشک. سیر بادشکن و ملین است. سیر را با آبپز پونه کوهی بخورند و بر تن مالند، شپش و رشک را ریشهکن می کند. خاکسترش دوای جوشهاست. سیر بیایانی را تا تر است بر زخم بدخیم گذارند، زخم را بهم آرد. سیر مایه سردرد است. داروی دنداندرد است. دید را ناتوان کند و سبب جوشهای داخل دهان شود. سیر پخته گلو را صاف کند. داروی سرفه مزمن است. در آبپز برگ و ساقه آن نشینند، بول و حیض ریزش یابد».(بوعلیسینا،۳۳۰:۱۳۶۸)
«سیر اثر ضدعفونی کننده، ضدباکتری، هضمکننده غذا، اشتهاآور، صفرابر، خلطآور، نیرودهنده، دفع کرم و کمکننده فشارخون دارد. اثر ضد سرطان و معالج بیماری قند نیز دارد. در استعمال خارجی اثر از بینبرنده التهاب و التیامدهنده زخم جراحات را دارد. در زمان قدیم از سیر برای پیشگیری از انتقال بیماریهای واگیردار مانند وبا، تیفوس، حصبه و غیره استفاده میکردند. سیر در رفع اسهالهای ساده، دیسانتری، ورم عصبی روده، سوءهضم، سنگینی معده موثر است. ضماد سیر در درمان روماتیسم مفصلی مفید است. زیادهروی در مصرف سیر علاوهبر بوی بد آن، باعث سردرد، تشنگی زیاد، ضعف بینایی میگردد». (زرگری،۶۲۲:۱۳۷۶)
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
قیاس: اثر ضدمیکروبی و ضدعفونیکننده، ضد فشار و چربی خون سیر مصارف سنتی آنرا تایید می کند.
شاتره shâtare
نام انگلیسی: Will Fumitory
نام محلی: شاترره
بخش مورد استفاده: همه بخشهای گیاه
پراکنش: اکثرا به صورت علف هرز در منطقه وجود دارد.
مشخصات گیاه: گیاهی است علفی و یکساله بهارتفاع تا ۸۰ سانتیمتر، دارای چند ساقه. برگها دارای بریدگیهای باریک و عمیق، بهرنگ سبز تیره. گلآذین خوشه ۵-۶ گل، دمگل کوتاه میوهدار، گلها نامنظم، بهرنگ صورتی تا ارغوانی، کاسبرگ سرنیزهای تخممرغی و دندانهدار.
خواص درمانی: کهیر و خارش بدن، درمان زردی، اشتهاآور، مدر، تصفیهکننده خون، صفرابر، تقویت قلب، سیاهزخم
مصارف درمانی: شاهتره و چند گیاه دیگر را کوبیده و مانند حنا برروی سر میمالند که برای درمان کچلی و سودا مفید است. شاهتره، ترنجبین، عرق کاسنی و گشنیز را دود داده و آبله را درمان میکردند. شاهتره سردی است، دمکرده آنرا برای رفع خارش استفاده می کنند. همچنین آنرا در آب خیس کرده و با آب آن بدن را برای درمان خارش شستشو می دهند. شاهتره، عناب، گل بنفشه، خارخسک، سپستان و تخم گشنیز را دم کرده و در هنگام بروز کهیر و خارش استفاده می کنند. دمکرده شاهتره، ریشه کاسنی، و چند گیاه دیگر را در درمان زردی استفاده می کنند. شاهتره، عرق گشنیز، پرتغال و … را در درمان باد گرم مصرف میکنند. برای رفع میگرن گیاه را در کاغذ پیچیده و مانند سیگار میکشند. شاهتره و ماست گاو را مخلوط کرده و بر روی دمل میمالند. برای درمان مخملک، موی بز، شاهتره و نمک را جوشانده به بدن کودک میمالند.
روش مصرف: دمکرده و جوشانده، عرق
طب کهن: «شاهتره در اول سرد و در دوم گرم است. سبز و شاداب و تلخمزهاش خوب است. خون را تصفیه می کند و بندآمدهها را بگشاید. خوردنش داروی خارش و گری است. لثه را محکم کند. معده را توان بخشد. بندآمدههای کبد را میگشاید. شربت آن بول را ریزش دهد».(بوعلیسینا،۳۱۰:۱۳۶۸)
«شاهتره طبیعت معتدل و یا کمی سرد دارد. زیادکننده ادرار، ملین و پایینآورنده فشار خون است. در خونریزی ناشی از ازدیاد فشارخون، خوردن عرق شاهتره با کنترل فشارخون موثر است. مصرف خوراکی یا موضعی عرق شاهتره ضد آلرژی است و در اگزمای مزمن موثر است. شاهتره تعداد گلبول قرمز را کاهش داده و خاصیت چسبندگی و انعقاد خون را میکاهد. بنابراین برای تصفیه خون و رقیق کردن خون بیماران تجویز می شود. لذا در بیماران کمخون نباید استفاده گردد. در مصرف فرآورده های شاهتره نباید زیادهروی شود».(رجحان،۱۰۹:۱۳۸۰)
«خشکشده گیاه شاهتره برای تقویت معده قویتر از تازه آن است. اگر با سرکه یا آب عسل و یا مخلوطی از سرکه و عسل خورده شود، برای رفع قی صفراوی و آشفتگیهای بلغمی و پاککرده معده از فضولات حبسشده در معده نافع است. عرق شاهتره از اسهال جلوگیری می کند. مالیدن عصاره شاهتره به چشم برای تقویت دید چشم و ممانعت از ریختن اشک زیاد مفید است. عرق شاهتره برای التیام جراحات کام دهان و زبان و استحکام لثه و ضماد آن با حنا برای معالجه جرب و خارش پوست موثر است. شاهتره مضر ریه است از این نظر باید با کاسنی خورده شود. مخلوط عصاره کاسنی، عصاره شاهتره، سکنجبین و عسل برای رفع اختلالات کبدی و تبهای نوبهای بدون آنکه عارضهای برای ریه داشته باشد».(میرحیدر،۲۲۶:۱۳۸۲)
قیاس: مصرف سنتی شاتره در رفع خارش با قانون ابن سینا مطابقت دارد.
شیرینبیان Širinbayân
نام انگلیسی: Locorice
بخش مورد استفاده: ریشه
پراکنش: در برخی نقاط نزدیک جوی آب
مشخصات گیاه: گیاهی علفی، پایا، دارای ریزومهای عمیق، دارای پرزهای کوتاه یا کرکهای غدهای پراکنده. برگها منقسم و مرکب، بیضوی یا سرنیزهای ، محور برگی منتهی به یک برگچه، قسمت زیرین برگها دارای کرکهای غدهای و چسبناک. جام گل بنفش، صورتی یا سفیدرنگ.
خواص درمانی: خلط آور، افزایش دهنده فشارخون، ضدالتهاب، آرامبخش، مسهل ملایم، پیشابآور، ضد اسپاسم، رفع سرفههای شدید، برونشیت، التهاب نای، رفع یبوست، نرمکننده، زخم معده و اثنی عشر، رفع نفخ، بیماریهای پروستات.
مصارف درمانی: شیرین بیان و عرق نعنا را برای رفع دلدرد، سرفه و سردرد میخورند. شیرین بیان، ریشه سوسن، تاج ریزی، گل زوفا، گل ختمی را جوشانده و برای بیماریهای پروستات استفاده می کنند. شیرین بیان، نعنا و عرق نعنا را برای درمان حصبه بهکار میبرند. ریشه شیرینبیان را برای درمان کوفتگی و شکستگی روی موضع قرار می دهند. جهت درمان ناراحتیهای معده و زخم معده، بواسیر، ناراحتیهای کبدی و درد عضلانی و مفاصل و نیز بهعنوان اشتهاآور مورد استفاده قرار میگیرد.
روش مصرف: دمکرده و جوشانده و تغلیظ شده شیره ریشه، خیسانده
طب کهن: «سوس، مهکب؛ بیخ مهک مزاجش معتدل است. افشره و بیخش داروی کژدمه[۷] است. افشرهاش برای زخمها بد نیست. بیخ مهک و افشرهاش داروی ناخنه[۸] است و افشرهاش موثرتر است.
ریه را میپالاید، به نفع شش و گلو است، صدا را صاف میکند. آبش تشنگی را فرونشاند و برای التهاب معده داروی خوبی است. از تبهای کهنه مفید است».(بوعلیسینا،۲۴۵:۱۳۶۸)
«شیرینبیان علاوهبر آنکه در داروسازی جهت مخفی کردن طعم ناپسند بعضی داروها بهکار میرود، با مسهلهای قوی که مصرف آنها پیچش و ناراحتی به وجود می آورد، مخلوط میگردد. زیرا مصرف آن موجب کم شدن انقباضات روده می شود. شیرینبیان اثر رفع سرفههای عصبی، برونشیت و التهاب نای دارد. مصرف آن در موارد التهاب معده، زخم معده و اثنی عشر، اثر درمانی دارد.
مصرف مقادیر زیاد گلیسیریزین باعث تولید خارج از حد طبیعی هورمونی به نام آلدوسترون از غده فوقکلیه می شود که باعث دفع مقادیر زیاد پتاسیم، عدم دفع سدیم و بالارفتن حالت قلیایی خون بهعلت اختلال در متابولیسم می شود. با این عمل، ضعف قوای ماهیچهای، عارضههای فلج، بالارفتن فشار خون و غیره حاصل می شود. مقدار لازم برای ایجاد مسمومیت حدود ۵۰۰ میلیگرم گلیسیریزین در روز بهمدت یکماه میباشد».(زرگری،۴۶۷:۱۳۷۶)
«پودر عصاره شیرینبیان مزه و بوی کوکا را تقویت می کند، بههمین دلیل به فرآورده های کوکا اضافه میشود. در هند به تنباکو اضافه می شود. با تحریک قشر غده آدرنال، در درمان بیماری آدیسون، مصرف دارد. برای درمان بزرگی خوشخیم پروستات مفید است. برای ترک اعتیاد دخانیات استفاده می شود. ضد التهاب و ورم مفاصل میباشد».(رجحان،۱۱۷:۱۳۸۰)
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 12:12:00 ق.ظ ]
|