با وقوع انقلاب اسلامی ایران و تشکیل شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران با تصویب لایحه قانونی راجع به تغییرات و ظایف وزارت نیرو مصوب بیست و یکم تیرماه ۵۹ بخشی از وظایف وزارت نیرو به سایر سازمانها با وزارت خانه منتقل شد براساس این لایحه تامین و توزیع آب آشامیدنی شهرها به استانداری و شهرداری ها منتقل شد ادارات آبیاری و تشکیلات مربوط به آنها نیز به وزارت کشاورزی و عمران روستایی واگذار شد. بدین ترتیب یک بار دیگر وظایف وزارت نیرو دست خوش تغییر و تحول شد.
ایران یکی از کشورهایی است که از لحاظ موقعیت جغرافیایی در منطقه حشک و نیم خشک کره زمین قرار گرفته است به هیمن دلیل موضوع آب همواره مورد توجه افکار عمومی قرار گرفته و نبود قانون مشخصی در این زمینه موجب برذوز مشکلات حقوقی میشد. با تصویب قانون توزیع عادلانه آب در تاریخ شانزدهم اسفند ۱۳۶۱ حدود و اختیارات یکی از اساسی ترین وظایف۵ وزارت نیرو که همواره با چالش عمومی روبرو بود تعییین و مشخص شد. این قانون در ۵ فصل و ۵۲ماده و ۲۷ تبصره وضعیت چگونگی حفاظت و بهره برداری از منابع آب و حنا فاضلاب را تشریح و هدف مند کرد در همین راستا نیز قانون تشکیل کمیته بزرگ سدهای بزرگ و کمیته ملی آبیاری و زهکشی با هدف تسهیل عضویت در کمیسیون های بین المللی و انجام مطالعات علمی در این زمینه در ۳ تیرماه ۱۳۶۶ به تصویت رسید .
با پایان یافتن جنگ ۸ سالفه تحمیلی عراق به علیه کشور ایران بازسازی و اجرای طرح هیا عمرانی شدت بیشتری گرفت و دولت و مجلس شورای اسلامی نیز توجه خود را به تصویب قوانین و اجرای طرح های عمرانی معطوف داشتند. وضعیت بهداشت محیط شهرها و الزام و ضرورت جمع آوری انتقال و ساماندهی فاضلاب و تاسیسات آب رسانی شهرها و واحدهای صنعتی مقدمات تصویب قوانینی را در این زمینه به وجود آورد. برهمین اساس قانون تشکیل شرکت های آب و فاضلا ب در تاریخ ۴ اسفند ۱۳۶۹ تصویب و ابلاغ شد. براساس این قانون ایجاد و بهره برداری از شبکه های توزیع آب شهری و جمع آوری و انتقال و تصفیه فاضلاب شهرها بر عهده شرکت های مستقلی با عنوان شسرکتهای آب و فاضلاب استانی که زیر نظر وزارت نیرو انجام وظیفه می کنند گذاشته شد.
بخشی از امورات عمرانی مربوط آبرسانی روستاها و جمع آوری و دفع فاضلاب های روستایی هنوز تا این تاریخ در اختیار وزارت نیرو قارا نگرفته بود و کماکان برعهده وزارت جهاد سازندگی بود. به منظور یکپارچه سازی وظایف و و اگذاری کلیه خدمات آب وبرق به مردم ایران بنا به تصویب هیأت وزیران در مردادماه ۱۳۸۱ وظایف آب و فاضلاب های روستایی نیز به وزارت نیرو واگذار شد. همچنین برق رسانی به روستاها نیز بر عهده وزارت نیرو گذاشته شد.
به این وسیله کلیه وظایف تامین و آبرسانی به شهرها و روستاها ایجاد شکبه ها و تصفیه خانه های فاضلاب شهری و روستایی و مامین و توزیع برق به شهرها و روستاها و مطالعه و استفاده از انرژی های تجدید پذیر از جمله اساسی ترین وظایف وزارت نیرو است که هم اکنون در حال انجام است.
توسعه جمعیت تکثرشهرها و لزوم توجه به تجهیز روستاها از یکسو و تحولات و تغییرات شتابنده فن آوری از سویی دیگر موجب می شود که ساختار سازمانی دولت و به تبع آن وزارت خانه ها در دوره های متوالی دستخوش تغییرات شود اما وزارت نیرو در گذر زمان تا سال ۸۶ وظایف و ماموریتهایی را دارد که در این متن به آن اشاره شده است.
ماموریتها وزارت نیرو دارای ماموریت های مشخص و معینی است که در چهار بخش قابل تعریف است و عبارتند از
الف – بخش آب
شناسایی ، ذخیره سازی ، تامین و انتقال منابع آبی به شهرها و روستاها
حفاظت و بهره برداری مناسب از منابع آب (سطحی و زیر زمینی)
ب_ بخش آب و فاضلاب
تایمن تصفیه و تزویع آب آشامیدنی به شهرها و روستاها
جمع آوری انتقال و تصفیه فاضلاب های شهری و روستایی
ج_ بخش برق و انرژی
تولید انتقال و توزیع انرژی برق به شهرها و روستاها
مطالعه تحقیق و اجرای طرح های استفاده از انرژی های تجدید پذیر
د- بخش پشتیبانی تولید کالا و خدمات فنی مهندسی
ساخت و تولید کالاهای مورد نیاز صنعت آب و برق
تقویت و صدور خدمات فنی و مهندسی آب و برق
اهداف
وزارت نیرو یکی از مهمترین وزار خانه های اقصادی دولت محسوب می شود میزان اعتبار سالیانه این وزارت خانه به طور طبیعی چند برابر برخی از وزارت خانه ها است. اهمیت این تامین و توزیع آب و برق با کیفیت مطلوب که از حیایت ترین نیازهای جامعه است مهمترین هدف این وزارت خانه محسوب می شود اما میتوان مهمترین اهداف وزارت نیرو را به شرح زیر در چند محور ذکر کرد:
حفاظت، نگهداری، بهره برداری و بهبود کمی و کیفی منابع آب های سطحی و زیر زمینی
رضایت و اقناع مردم با تامین ، تصفیه و توزیع مناسب آب بهداشتی سالم و دائمی برای انواع مصارف

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

بالابردن بهداشت محیط شهرها و روستاها با طراحی و اجرای شبکه های جمع آوری و تصفیه خانه های فاضلاب
تامین نیازهای انرژی با کیفیت مطلوب و تمام وقت برای انواع مصارف شهروندان
دیدگاه بلند مدت ( درونگر) به صیانت از منابع آب و انرژی و انتقال آن به نسل های آنیده.
شرح وظایف
وظایف وزارت نیرو در قانون تاسیس آن که در تاریخ ۲۸/۱۱/۵۳ به توصیب مجلس سنای وقت رسید مشخص شده است. اما با گذشت زمان و قوع انقلاب اسلامی ایران در بیست و دوم بهمن ماه سال ۱۳۵۷ و سایر قوانین اصلاحیه که در تاریخچه به آنها اشاره شد دچار تغییرات شده است ولی هم اکنون (سال۱۳۸۶) شرح وظایف وزارت نیرو در شش محور قابل تعریف است.
الف – بخش آب
اجرای طرح های ذخیره سازی تامین و انتقال آب برای مصارف خاگی کشاروزی عمومی تجاری و صنعتی
حفاظت کنترل و بهره برداری از منابع آب های سطحی و زیرزمینی (رودخانه ها سواحل تلاب ها دریاچه چشمه ها نهرها کانالهای آب قنوات چاه ها و سایر منابع آب)
تدوین و تنظیم پیش نویس قوانین و لوایح پیشنهادی مربوط به منابع آب به دولت و مجلس
تلاش جهت مطالعه و عضویت در کمیته و کنوانسیون های جهانی در زمینه آب
سیاستگذاری برنامه ریزی و ارائه راهکارهای مناسب جهت اجرای طرح های مربوط به منابع آب کشور در قالب قوانینی و برنامه های دولت
برنامه ریزی و انجام طرح های تحقیقاتی و پژوهشی منابع آب و تامین نیروی انسانی متخصص و آموزش و تربیت آنان.
هماهنگی نظارت و ارزیابی فعالیت شرکت های زیر مجموعه در پیشبرد اهداف کلی منابع آب کشور.
جذب سرمایه های داخلی و خارجی و ایجاد زمینه مناسب برای جلب مشارکت های مردمی و بخش خصوصی در اجرای طرح های آب در کشور.
ب _ بخش آب و فاضلاب
سیاستگذاری برنامه ریزی اجرا و توسعه طرحهای آبرسانی تصفیه و توزیع آب شهری و روستایی.
سیاستگذاری برنامه ریزی اجرا و توسعه طرح های جمع آوری انتقال و تصفیه ابهای های صنعتی شهری و روستایی.
تدوین و تنظیم پیش نویس قوانین و لوایح پیشنهادی مربوط به تعرفه های آب بها و فاضلاب و حق اشتراک آب و فاضلاب به صورت سالیانه به دولت و مجلس و اجرای آنها.
انجام امور تحقیقاتی مرتبط با فعالیت شرکتهای آب و فاضلاب و هماهنگی و برنامه ریزی آموزشی به منظور ارتقاء سطح علمی کارکنان شرکتهای آب و فاضلاب.
عضویت در کنفرانس ها و انجمن های جهانی بهمنظور کسب وتبادل اطلاعات تخصصی و انجام مطالعات پژوهشها و تهیه طرح های آب و فاضلاب .
تهیه استانداردها و رویه های اجرایی مربوط به امور آب و فاضلاب شهری به منظور ارائه خدمات بهتر به مشترکین استفاده بهینه از امکانات کنترل کیفی ÷سبا خروجی از تصفیه خانه های فاضلاب براساس استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست.
هماهنگی نظارت و ارزیابی فعالیت شرکت های زیر مجموعه در پیشبرد اهداف کلی آب و فاضلاب کشور.
ج_بخش برق
سیاست گزاری برنامه ریز اجرا و توسعه طرح های تولید انتقال و توزیع انرژی برق در شهرها و روستاهای سراسر کشور.
بررسی و تدوین پیشنهادهای لازم در زمینه راهبردها سیاستها برنامه ها قوانین و آیین نامه های صنعت برق و تعرفه های بهای مصرف و اشتراک برق به طور سالیانه جهت ارائه به دولت و مجلس و اجرای آنها.
برنامه ریزی جهت انجام طرح های تحقیقاتی و پژوهشی مرتبط با فعالیت شرکت و هماهنگی و برنامه ریزی آموزشی به منظور ارتقاء سطح علمی کارکنان صنعت برق کشور.
جذب سرمایه های داخلی و خارجی و ایجاد زمینه های لازم برای مشارکت بخش خصوصی در اجرای طرح های تولید و انتقال برق در سراسر کشور.
عضویت در کمیته و کنوانسوین های جهانی انرژی و کسب تبادل اطلاعات لازم به منظور استاندار کردن و ارتقاء فعالیت های صنعت برق کشور.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...