۳ – گزارش های مورد نظر آن ها قابلیت دسترسی داشته باشند .

۱-۸ روش اجرای تحقیق

نوع تحقیق ‌بر اساس هدف کاربردی و ‌بر اساس روش توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد.

۱-۹ تعاریف مفاهیم و اصطلاحات

هزینه سرمایه : هر شرکتى داراى ریسک و بازده مخصوص به خود است (البته مقصود شرکتى است که هدف آن تحصیل سود باشد). هریک از گروه‌هاى سرمایه‌گذار، مثلاً دارندگان اوراق قرضه، سهام ممتاز و سهام عادی، خواهان میزانى از نرخ بازدهى هستند که در خور ریسک مربوط به آن باشد. هزینه سرمایه عبارت است از حداقل نرخ بازدهى که شرکت باید به دست آورد تا بازده موردنظر سرمایه‌گذاران در شرکت تأمین شود.(فروغی،۱۳۸۷)

افشای مسئولیت اجتماعی شرکت[۱]: عبارت است از کیفیت و کمیت گزارشگری مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها به صورت داوطلبانه ‌در مورد ویژگی‌های جمعیتی کارکنان، ایمنی محصول، کمکهای بلاعوض به جامعه، سیاست‌های زیست محیطی و کنترل آلودگی خود.(دسلر،۱۳۷۸)

هزینه نظارت سرمایه گذاران : یک کمیت عادی است که ارزش مبادله کالایی را در مقابل کالاهای دیگر مشخص می‏ نماید. ‌بنابرین‏ قیمت در مبانی نظری علم اقتصاد و به ویژه اقتصاد خرد از جایگاه ویژه‏ای برخوردار است. عموماً‌ دولت‌ها در مقابل افزایش قیمت‌ها عکس‏العمل نشان می ‏دهند و سعی می‏ کنند از طریق نظارت و یا اعمال سیاست‌ها از افزایش قیمت‌ها و یا ایجاد تورم در کشور جلوگیری نمایند.(جعفری،۱۳۷۲)

هزینه انتشار سهام : هزینه انتشار برحسب درصدى از عایدات ناخالص، ‌در مورد انتشار محدود اوراق بهادار، بیش از اوراق بهادار در حجم بالا است.(پارسائیان،۱۳۸۴)

خلاصه فصل :

فصل اول به ‌عنوان کلیت تحقیق به مقدمه ای بر موضوع تحقیق ،بیان مسئله ، اهداف ، فرضیات و قلمرو زمانی و مکانی پژوهشی پرداخت ؛ در فصل بعدی ادبیات موضوعی روش تحقیق تجزیه و تحلیل داده ها و بلاخره نتیجه گیری طرح خواهد رسید.

فصل دوم:

ادبیات و پیشینه تحقیق

۲-۱ مفهوم مسئولیت اجتماعی

حسابداری اجتماعی عبارت است از فرایند گردآوری، ‌اندازه گیری و گزارش معاملات و تاثیرات متقابل این معاملات بین واحدهای تجاری و جامعه پیرامونی او. حسابداری اجتماعی از طریق اندازه گیری و گزارشکری تاثیرات متقابل واحد تجاری و جامعه پیرامونی اش، ارزیابی از توان ایفای تعهدات اجتماعی را امکان پذیر می‌سازد(جعفری، ۱۳۷۲)

گری[۲] (۲۰۰۰) عنوان نمود که حسابداری اجتماعی شامل، عملیات و انتشارات ‌حساب‌هایی درباره اقدامات متقابل اجتماع، محیط، کارمند، جامعه، مشتری و سایر ذینفعان سازمان و تا جایی که امکان دارد نتیجه این اقدامات و فعالیت‌ها است.(به نقل از برندان دایر، ۲۰۰۵)

انجمن حسابداران آمریکا در سال ۱۹۶۶ تعریف حسابداری اجتماعی را به صورت شناسایی و اندازه گیری ارتباطات بین اقدامات متقابل واحد های مستقل و اجتماع و محیط فیزیکی اطرافشان ارائه نمود. این انجمن(AAA) در سال ۱۹۷۷ تعریف کامل‌تر و جامع تر از حسابداری اجتماعی عنوان نمود. تعریف انجمن به شرح زیر است:

” تمرکز اصلی حسابداری اجتماعی بر اندازه گیری و گزارشگری تاثیرات تجارت شرکت بر اجتماع و محیط فیزیکی است. حسابداری اجتماعی به اندازه گیری (واحد های پولی و غیر پولی) تاثیرات مطلوب و نامطلوب فعالیت‌ها اشاره دارد. حسابداری اجتماعی به نظر می‌رسد که شامل اندازه گیری منفعت – هزینه و گزارشگری برنامه های اجتماعی و فعالیت‌های عمومی شرکت باشد.”

مسئولیت اجتماعی، مجموعه‌ وظایف و تعهداتی است که سازمان بایستی در جهت حفظ و مراقبت و کمک به جامعه‌ای که در آن فعالیت می‌کند انجام دهد .گریفین و بارنی[۳](۱۹۹۸) همچنین درک فرنچ و هینر ساورد در کتاب فرهنگ مدیریت درخصوص مسئولیت اجتماعی و محیطی که شرکت‌ها و سازمان‌ها درآن کار می‌کنند بیان می‌دارند که میزان این وظیفه عموماً مشتمل بر وظایفی چون: آلوده نکردن، تبعیض قائل نشدن در استخدام، نپرداختن به فعالیت‌های غیراخلاقی و مطلع کردن مصرف‌کننده از کیفیت محصولات، همچنین وظیفه‌ای مبتنی بر مشارکت مثبت در زندگی افراد جامعه می‌باشد.

و در بیانی دیگر می‌توان گفت که مسئولیت اجتماعی، تعهد تصمیم‌گیران برای اقداماتی است که به طور کلی علاوه بر تأمین منافع خودشان موجبات بهبود رفاه جامعه را نیز فراهم می‌آورد. در این تعریف عناصر مختلفی وجود دارد که بشرح زیر بدان می‌پردازیم:

اولاً: مسئولیت اجتماعی یک تعهد است که مؤسسات باید در قبال آن به جامعه پاسخگو باشند.

ثانیاًً: مؤسسات و سازمان‌ها مسئول هستند که از آلوده کردن محیط زیست، اعمال رفتارهای تبعیض‌آمیز درخصوص امور استخدامی، بی‌توجهی به تأمین نیازهای کارکنان خود، تولید کردن محصولات زیان‌آور و نظایر آن که به سلامت جامعه لطمه می‌زنند بپرهیزند.

ثالثاً: سازمان‌ها باید با اختصاص منابع مالی در بهبود رفاه اجتماعی مورد قبول اکثریت جامعه بکوشد. این قبیل اقدامات عبارتند از کمک به فرهنگ کشور و مؤسسات فرهنگی، بهبود کیفیت زندگی. در نهایت مقصود از مسئولیت اجتماعی این است که چون سازمان‌ها تأثیر عمده‌ای بر سیستم اجتماعی دارند لاجرم چگونگی فعالیت آن‌ ها باید به گونه‌ای باشد که در آن زیانی به جامعه نرسد و در صورت رسیدن زیان سازمان‌ها ملزم به جبران آن هستند.

۲-۲ مبانی نظری

نگرش‌ها و نظریات مرتبط به مسئولیت اجتماعی سازمان، سابقه چندانی ندارند به طوری که وقتی از سال‌های حدود ۱۸۰۰ میلادی هنجارها و نگرش‌های اجتماعی، اثر بسیار کمی بر اعمال مدیریت داشته است، در دهه آخر قرن نوزدهم در زمانی که شرکت‌های بزرگ و عظیم در حال شکل‌گیری بودند و صنایع بزرگ روز به روز قوی‌تر می‌شدند، توجه جامعه به ضرورت مسئولیت اجتماعی سازمان‌ها بیشتر معطوف شد و در ابتدای قرن حاضر، بسیاری از صاحب‌نظران، نیاز به مسئولیت اجتماعی را مورد تأکید قرار دادند و بالأخره در سال ۱۹۹۱ محققان رشته بازرگانی برای اولین بار هشدار دادند که از بنگاه‌های اقتصادی درخصوص انجام مسئولیت اجتماعی خود اهمال کار می‌کنند. جامعه به هر نحو ممکن اختیارات آن‌ ها را درخصوص فعالیت‌های اقتصادی‌شان سلب کند و بر همین اساس پیگیری تعریف/ نقش و رابطه سازمان‌ها و جامعه درخصوص مسئولیت اجتماعی به مرحله ظهور رسید.

امروزه تجربه تحولات کسب و کار در عصر اطلاعات در حال تکامل و توسعه می‌باشد. در این انقلاب (عصر اطلاعات) دو رخداد صورت گرفته است:

اول) استفاده از اینترنت و اینترانت است که یک راه‌کار و شیوه جدید را برای تولید و فروش محصولات موجود آورده است.

دوم) سیاست‌های شرکت‌های بزرگ نسبت به طیف وسیعی از ذینفعان شامل کارکنان، مشتریان، تولید‌کنندگان، سرمایه‌گذاران، عنصر جامعه را به عنوان یک جزء ضرورت ایجاد و رشد طولانی‌مدت برای شرکت را تبدیل نموده است. در حال حاضر اکثریت شرکت‌ها از وضعیت جدید و مسئولیت‌های مرتبط با آن آگاه هستند و تعداد بسیار کمی از آن‌ ها در حال انجام کسب و کار فعالیت با در نظر گرفتن کامل یکپارچگی مواد مربوط می‌شود. و برای بسیاری از شرکت‌ها استفاده از اینترنت و اینترانت صرفاً محدود به انجام تبلیغات برای شرکت‌های بزرگ برای طراحی و ارائه خدمت به مشتری است و رابطه مشتری با سهام‌داران در درجه دوم اهمیت قرار دارد و این موضوع نیز ضروری تلقی نمی‌گردد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...